З лавками і без хусток: ПЦУ змінить правила відвідування храмів

З лавками і без хусток: ПЦУ змінить правила відвідування храмів
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній (джерело: УНІАН)

Новостворена Православна церква України стане відкритою для прихожан. Частину старих і прийнятих правил скасують. Зміни торкнуться як мови богослужіння, так і дрес-коду українців у храмі.

Також в церкві впевнені, що священикам потрібно бути ближчими до людей, – повідомляє OBOZREVATEL.

  • У Православній церкві України можуть змінитися правила зовнішнього вигляду для прихожан храмів.
  • У ПЦУ відійдуть від строгих канонів і лояльно ставитимуться до дівчат без головних уборів, а також до джинсів.
  • Планують встановити і спеціальні лавки всередині храмів для бажаючих посидіти під час служби. 

Можливі й інші зміни. Раніше Патріарх Філарет заявляв, що богослужіння можуть проводити українською мовою. Не примусово, а на бажання громади.

Цікаву заяву з цього приводу зробив Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. В одному з інтерв'ю він підкреслив, що найближчим часом церква буде лояльно ставитися до тих парафіян, які приходять у храми у вільному одязі.

«Якщо прийде без хустки, то ніхто з храму не вижене»

Як пояснив диякон ПЦУ Михайло Омелян, суть сказаних слів Митрополита — на перший план виходить саме людина, яка прийшла в храм, а не те, як і в чому вона одягнена. Водночас ніхто не каже, що всі без винятку мають приходити в храм без хусток чи в джинсах. «Щодо хусток, наскільки я розумію — це не означає, що буде вказівка, мовляв, усі приходять без них. Тут акцентується увага на тому, що дівчину або жінку ніхто не вижене з храму за те, що вона прийшла без хустки. До неї все одно будуть так само ставитися. Це ж стосується і джинсів», — підкреслив Михайло Омелян.

Схожу позицію висловив і релігієзнавець Ростислав Мартинюк. За його словами, якщо людина прийшла просто помолитися і поставити свічку, в горі чи радості, то змушувати її дотримуватися «церковного дрес-коду» неввічливо. «Як людина церковна я розумію, що в більшості випадків бажання служителів церкви — це, умовно кажучи, бажання дамочок у свічковій лавці або якихось прибиральниць, просто причепитися до жінки», — додав Мартинюк.

«Мова богослужіння – зі старослов'янської на українську»

Офіційної інформації про зміни з боку ПЦУ немає. Усе відбувається за загальноприйнятими православними правилами. Правда, не виключено, що найближчим часом у ПЦУ все ж підуть на додаткові кроки. Один із можливих — мова богослужіння. Раніше про це говорив Патріарх Філарет. За його словами, ніяких відмінностей у богослужінні ПЦУ не буде, а от мова може змінитися — зі старослов'янської на українську.

«З приєднанням до єдиної церкви нічого не зміниться у віровченні, в богослужінні. Може змінитися тільки мова, тому що будуть не слов'янською служити, а українською. Але якщо прихід захоче зберегти слов'янську мову, силою ми не примушуватимемо. Вибиратимуть самостійно», — пояснював Філарет.

«В ідеї поставити більше лавок  немає нічого поганого»

Ще одне цікаве нововведення — у храмах будуть лавки. На думку Митрополита Епіфанія, в ідеї поставити більше лавок для сидіння під час богослужіння немає нічого поганого. Їх можуть розмістити насамперед для інвалідів, хворих або просто літніх людей, яким важко вистояти всю службу. «Загалом у нас немає заперечень щодо сидіння в храмі. Є певні періоди богослужіння, коли і священнослужителі сидять, а є періоди, коли потрібно стояти», — пояснив Епіфаній.

Правда, коли саме запустять процес — сказати складно. Ймовірно, з поступовим збільшенням церкви і переходом все нових парафій, лавки будуть ставити поступово. Судячи з усього, ПЦУ направить свої зусилля на те, щоб бути більш зрозумілою українцям. У своїх недавніх інтерв'ю Митрополит Епіфаній прямо говорить — церква буде ближчою до людей, перш за все молоді. Насправді процес отримання Томосу надто сфокусував увагу на православній церкві. З іншого боку — не так багато молоді ходить у храми, на що і звертають увагу в ПЦУ.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У селі під Луцьком автівка збила дівчину
Наступна новина Школяр з Волині робить міні-копії автомобілів з пластиліну. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини