З України хотіли вивезти унікальний «Кобзар». Його вилучили на «Ягодині»

З України хотіли вивезти унікальний «Кобзар». Його вилучили на «Ягодині»

Служба безпеки України попередила незаконне вивезення за кордон унікального прижиттєвого видання "Кобзаря" Шевченка. 

Про це інформує СБУ, пише Українська Правда.

«Запланував нелегальне переправлення раритету київський посередник, який діяв на замовлення європейських клієнтів. Він найняв кур’єра, який мав вивезти історичну книгу через пункт пропуску "Ягодин". Оперативники та слідчі СБУ виявили в особистих речах фігуранта прихований від митного контролю збірник поетичних видань "Кобзар" Т.Г. Шевченка датований 1860 роком», – йдеться у повідомленні.

За попередніми висновками експертів, вилучений "Кобзар" є однією із останніх прижиттєвих публікацій автора і на аукціонах в Європі може коштувати від 50 тисяч доларів.

В Україні, за офіційними даними, залишилося лише 8 примірників такого видання, і вони є культурною та історичною цінністю.

У зловмисника також виявили понад 200 срібних монет та прикрас часів Кельтської та Римської культур.

Вилучене направили на експертизу. За її результатами фігурантам планують повідомити про підозру за ч. 2 ст. 15 та ч. 1 ст. 201 ККУ.

Після завершення досудового розслідування розглядатимуть питання про передачу вилучених цінностей до Музейного фонду України.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині схвалили проєкт Регіонального плану управління відходами до 2030 року
Наступна новина Наступного року ремонтуватимуть проспект Волі. Скільки це коштуватиме лучанам
Останні новини
Схожі новини