За 2020 рік у світі вбили 50 журналістів через їхню професійну діяльність

За 2020 рік у світі вбили 50 журналістів через їхню професійну діяльність

У 2020 році у світі через свою професійну діяльність загинуло 50 журналістів. Найбільше — у Мексиці, Іраку та Афганістані.

Про це йдеться в другій частині звіту правозахисної організації «Репортери без кордонів», пише Громадське.

За інформацією правозахисників, найчастіше журналісти помирали через висвітлення випадків корупції, зловживання державними коштами, організованої злочинності та акцій протесту.

У порівнянні з 2019 роком кількість убивств журналістів у світі залишилася майже такою самою — тоді їх було 53. Однак за десять років все ж існує позитивна тенденція. Зокрема, ще у 2012 році було вбито 147 журналістів, а у 2013 році — 143. Загалом за останнє десятиліття через свою професійну діяльність загинули 937 журналістів.

Найбільше таких смертей відбулося у Мексиці. У цій країні вбили 8 журналістів, до того ж декого з них — в особливо варварський спосіб. В Іраку та Афганістані загинули 6 та 5 журналістів відповідно.

Перша страта за останні 30 років

У 2020 році відбулася перша за останні 30 років страта журналіста через його професійну діяльність. 12 грудня в Ірані повісили Рухоллу Зама, який висвітлював в інтернеті протести в країні 2017 року.

У червні цього року 47-річного Зама засудили до смертної кари за «корупцію на Землі». Як зазначає AP, це звинувачення іранська влада часто використовує у справах, пов’язаних зі шпигунством або спробами повалення уряду.

Журналіст був затриманий розвідкою після того, як він відправився до Іраку у вересні 2019 року і доставлений до Ірану.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Найкращі учасники ЗНО будуть отримувати грошові премії
Наступна новина У центрі Луцька відкрився другий заклад «Не про хліб»
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні