За перші шість місяців держбюджет недоотримав 38 млрд гривень. Хто винен?

За перші шість місяців держбюджет недоотримав 38 млрд гривень. Хто винен?

План видатків із державного бюджету за перше півріччя 2020 року недовиконаний на 51 мільярд гривень, або 9,5%. А недоотримання доходів у бюджет склало 38 млрд гривень, або 7,8%.

Про це заявив очільник Рахункової палати України Валерій Пацкан, пише Громадське.

За його словами, недовиконання плану за видатками сталося навіть попри те, що його зменшили на 77 мільярдів гривень.

Що це взагалі означає?

План видатків визначає те, куди й на що розподіляються державні кошти. А план доходів, відповідно, — як і звідки держава гроші отримує.

Невиконання плану видатків означає, що хтось не отримав гроші, які б мав отримати. А план доходів, відповідно, — що держава гроші звідкись не отримала. Погано і те, і те.

План за видатками за перше півріччя 2020 року поки не оприлюднений. План за доходами вже опублікувала Державна казначейська служба. Із нього випливає, що левову частку доходів держава недоотримала з митниці (збитки склали майже 34 млрд гривень, план невиконаний на 21,4%).

Хто винен?

Як каже голова Рахункової палати, причиною невиконання плану за доходами є низька якість економічних прогнозів уряду.

Так, наприкінці березня Кабмін заклав середній обмінний курс на рівні 30 гривень за долар, тоді як фактично він складав близько 26 гривень за долар. Через цю різницю, за словами Пацкана, митниця недоотримала 25,5 мільярдів гривень доходів. Адже дешевша валюта означає і менші мита.

Нагадаємо, що тиск із метою здешевити гривню (аби та відповідала макропрогнозу уряду) і став причиною відставки колишнього голови Національного банку України Якова Смолія.

«Аналогічно уряд прогнозував скорочення імпорту товарів і послуг на 10%. Фактично в першому півріччі імпорт зменшився на 19,7%, або майже вдвічі більше прогнозного. Як наслідок, недоотримано 14 млрд грн доходів», — зазначив голова Рахункової палати.

Із доходами все зрозуміло. А що з видатками?

За словами Пацкана, недовиконання плану за видатками бюджету є «наслідком недотримання розпорядниками коштів вимог Бюджетного кодексу щодо термінів затвердження паспортів бюджетних програм, економії видатків на обслуговування державного боргу і незавершення процедур закупівель».

Іншими словами, гроші «загубилися» передусім через невчасне звітування, економію і незавершені тендери.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку негода повалила дерево
Наступна новина Новий антирекорд: в Україні майже 2 тисячі нових хворих на COVID-19 за добу
Останні новини
Схожі новини