За вкрадений газ волиняни мають заплатити понад 2 мільйони гривень

За вкрадений газ волиняни мають заплатити понад 2 мільйони гривень
Волинянам доведеться оплатити збитки за несанкціоноване використання газу

Фахівці ПАТ «Волиньгаз» у 2019 році зафіксували більш як 120 випадків самовільного відновлення газопостачання в боржників та понад 90 випадків втручання в роботу лічильників газу. За фактами незаконного використання енергоресурсу крадії мають оплатити понад 2 млн грн нарахованих збитків.

Про це повідомили у прес-службі ПАТ «Волиньгаз».

Одним із видів порушень, внаслідок яких донараховують об’єми природного газу або змінюють режим нарахування, є самовільне відновлення газопостачання, розповідають у «Волиньгазі». Тобто якщо споживач самовільно відновлює газопостачання, навіть у разі погашення заборгованості або після усунення будь-якого порушення, компанія «Волиньгаз» повторно припиняє газопостачання механічним методом, іншими словами, «відрізає». А також здійснює нарахування за граничними об’ємами споживання, навіть за наявності індивідуального лічильника газу.

«Споживачам, які втручаються в роботу лічильника газу для зменшення показань до сплати, нараховується вартість експертизи, монтажу та демонтажу приладу обліку. Також вони зобов’язані купити лічильник газу за власний кошт, який у середньому коштує близько 4 тис. грн. Цього року газовики виявили махінацій з лічильниками на 30% більше, ніж у 2018 році», – зазначив комерційний директор ПАТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

Експертизи газових лічильників споживачів проводяться за участю представників служб ПАТ «Волиньгаз», державного підприємства «Волиньстандартметрологія» та споживачів. У разі відсутності запрошеного власника лічильника газу в зазначений день експертизу приладу обліку газу комісія проводить без його присутності.

У «Волиньгазі» запевняють: якщо втручання в роботу лічильника комісія не підтвердить, вартість експертизи не нараховується до сплати споживачу. Оплата збитків за несанкціоноване використання газу та вартість експертизи лічильника здійснюється тільки за підтвердження факту крадіжки газу.

У  грудні 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП),  внесла зміни до Кодексу ГРС. Відповідно до змін, за втручання в роботу лічильника із простроченим терміном повірки споживачу, крім вартості експертизи, доведеться оплатити збитки за несанкціоноване використання газу.

Тобто, незалежно від того, чи прострочений термін повірки лічильника споживача, крадії мають оплатити вартість експертизи – близько 2 тис. грн та збитки за незаконне використання газу. Розмір збитків розраховується у кожному випадку окремо та в середньому перевищує 20 тис. грн. Відновлюють газопостачання лише за заявою споживача і тільки працівники компанії ПАТ «Волиньгаз».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відкрився новий фаст-фуд Chicken Hut. Ми там пообідали
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Середа, 8 травня
Останні новини
Схожі новини