«Заклики прищачати, покладаючись на віру, вважаю спробою самогубства», - священник з Волині

«Заклики прищачати, покладаючись на віру, вважаю спробою самогубства», - священник з Волині
Фото зі сторінки Віктора Мартиненка у Фейсбуці

Відомий священник з Волині  Віктор Мартиненко запропонував свій варіант причастя та сповіді для хворих на коронавірус. Зокрема, він каже про можливість передавати причастя в капсулах і пакетиках, які потім утилізуватиме церква.

Про це о. Віктор Мартиненко написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Як на фронті. Тільки трохи по-іншому». Ми розпитали священника, як він пропонує причащатися

«Цей пост для духовенства. Отці і братія! По всьому видно, що за кілька тижнів усі ми зіткнемося з проблемою. Треба буде причащати хворих на короновірус і напутствувати помираючих. Питання: як то робити?

По-перше: після контакту з хворим священник стає контактною особою - несе потенційну небезпеку поширення вірусу мусить два тижні перебувати на обсервацїї. Таким чином виходить священник одноразового використання)


По-друге: про захисні костюми і спеціальні засоби у наших умовах годі й говорити - їх не вистачає навіть для медиків. До того ж вони дуже не дешеві.

По-третє: навіть за умови використання захисних засобів, допуску у інфекційні стаціонари не буде. Відтак, впевнений, треба про то думати вже, ібо время близко! Можливі заклики йти так і причащати, покладаючись на віру і пастирський обов'язок, відразу відкидаю! Бо вважаю це не проявом віри, а спробою самогубства і потенційним замахом на вбивство своїх домашніх», - переконаний о. Віктор.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «З ваших автопробігів лише ржуть». Волинський священник розкритикував «автомобільні хресні ходи»

Священик пропонує запровадити практику передачі Святих Дарів (причастя) хворому, який би причащався самостійно або з допомогою людей, які доглядають за ним. А сповідь у такому випадку можна здійснити «за допомогою засобів комунікації». Подібна практика, нагадує він, уже діяла: існував древній звичай, коли диякони розносили Святі  Дари по домах тим, хто з поважної причини не міг бути на Літургії.

Як це впровадити технічно?

«Наші дароносиці для цього не підходять. Щось на кшталт зіп-пакетиків - теж не варіант, - через неможливість не лишити там крихт і проблему з утилізацією. Моя пропозиція: використати оболонки капсул - такі, як фасуються ліки, бади чи вітаміни. Священник, помістивши маленьку частку запасних Святих Дарів у капсулу, передає Їх причаснику у зіп-пакетику, безпосередньо, через персонал лікарні, або осіб, що доглядають хворого вдома. Після споживання, пакетик із заходами безпеки повертається священику для утилізації згідно церковної практики», - пише Віктор Мартиненко.

Ієрархів ПЦУ він закликає помізкувати над його пропозицією.

Нагадаємо, Віктор Мартиненко – священик з Нововолинська. Раніше служив у Низкиницькому монастирі, що в Іваничівському районі на Волині, віднедавна – у Спасо-Преображенському соборі у Києві. Один з перших на Волині перейшов у ПЦУ з УПЦ МП.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Прем'єр обіцяє не забирати грошей в культури та освіти
Наступна новина У селі Тинне на Рівненщині дві смерті від коронавірусу. Що сталося і як воно живе
Останні новини
Схожі новини