«Червоні ризи на Великдень - радянська традиція», - священик Віктор Мартиненко

«Червоні ризи на Великдень - радянська традиція», - священик Віктор Мартиненко
Священик Віктор Мартиненко

Священик Віктор Мартиненко, який перейшов до ПЦУ з УПЦ МП, закликав колег не одягати на Великдень червоні ризи.

Це традиція з радянських часів, – написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Вибачте, що порушу спокій Преблагословенної Суботи, але зверну Вашу увагу на те, про що вже багато років закликаю знайомих священнослужителів - позбутися московської радянської традиції служіння Пасхальних служб у червоних ризах», – зауважив священик.

«Цей звичай прямо суперечить вказівці Уставу облачатися у “светлейший сан” і є новітньою вигадкою радянських часів. У дореволюційних посібниках ви не знайдете згадки про червоні ризи на Пасху - у Булгакова, Нікольського, Дебольського, Слободського - скрізь предписується служити в білому. Цей звичай зберегла РПЦЗ і Польська Церква, не кажучи вже про старообрядців та уніатів. Недавно попалася стаття про облачення свт. Філарета Дроздова - Пасху він теж служив у білому. Отже звичай служити у червоному - вже радянських часів. Кажуть традицію червоних риз ввів у Москві обновленчеський митрополит Олександр Введенский, щоб продемонструвати лояльність до совєтського режиму», – розповів Віктор Мартиненко.

«У нас на Волині усі старі священики служили виключно у білому. Багато священиків і зараз цього дотримуються - наприклад Низкиницький монастир - усю П’ятидесятницю служать у білому. Отже, отці, декомунізовуймося і позбуваймося совкових звичаїв», – закликав він.

Зауважимо, Віктор Мартиненко – священик з Нововолинська. Раніше служив у Низкиницькому монастирі, що в Іваничівському районі на Волині, віднедавна – у Спасо-Преображенському соборі у Києві. Відомий своїм іронічним листом настоятелю Києво-Печерської лаври, митрополиту Павлу, написаному у часи Революції Гідності.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Не мовчи! Знай свої права»: луцькі діти зняли ролик про булінг
Наступна новина У Луцьку святять паски. Фоторепортаж із храму Всіх Святих землі Волинської
Останні новини
Схожі новини