«Закваска кинута, тісто бродить». Митрополит Симеон передбачає новий виток переходів парафій у ПЦУ

«Закваска кинута, тісто бродить». Митрополит Симеон передбачає новий виток переходів парафій у ПЦУ

Колишній волинський єпископ, а нині один із найвпливовіших митрополитів ПЦУ Симеон вважає, що у 2021-му буде новий виток переходів храмів до ПЦУ. І станеться це ще до візиту в Україну Вселенського Патріарха, що планується на серпень.

Про це він розповів в інтерв’ю РІСУ.

Процес переходу парафій під юрисдикцію ПЦУ – неминучий і незабаром варто чекати нової «порції» подібних подій, зазначає митрополит Симеон, керуючий Вінницько-Барською єпархією ПЦУ.

Для довідки. Митрополит Вінницький і Барський Симеон став одним із двох архієреїв УПЦ МП, які зважилися взяти участь в Установчому Соборі ПЦУ (другий – митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко). Чим він тільки засвідчив розмови про свою проукраїнські позиції у церковних питаннях. Митрополит Симеон був одним із претендентів на посаду Предстоятеля ПЦУ, за голосуванням – був другий після митрополита Єпіфанія. Нині він є Головним Секретарем Синоду ПЦУ, тобто другою людиною після Єпіфанія в ПЦУ. Чотири вінницькі парафії підтримали Симеона і з ним перейшли в ПЦУ, 30 – ні. На Волині митрополит Симеон і досі має великий авторитет. З 1996 до 2007 року він був єпископом Володимир-Волинським та Ковельським і керував Володимир-Волинською єпархією УПЦ МП.

 

Це, за його словами, не пов’язано з приїздом в Україну Вселенського Патріарха Варфоломія, як відомо такий візит готується на серпень, Патріарха запросив в Україну президент Володимир Зеленський.

«Я думаю, що це буде ще раніше. Адже візит буде аж в серпні 2021 року. Блаженніший Митрополит Епіфаній сказав, що в 2021 році відновиться процес переходу парафій в ПЦУ, і багато хто каже, що це через майбутній приїзд Патріарха Варфоломія в Україну. Це не через приїзд, і навіть не через те, що там якось влада буде сприяти.

Нам не треба, щоб нам влада допомагала, головне, щоб нам не заважали.

Згадайте коротку притчу, яку розповів Христос: «Царство Боже подібне до закваски, яку жінка, взявши, поклала на три міри борошна, аж доки не вкисне все». В українському Православ’ї закваска кинута, тісто бродить! Процес незворотній!

Звичайно, в нас є проблема, але вона є в цілому світі – кадрова проблема. У всьому світі є брак людей, які бажають присвятити своє життя служінню Богові і Церкві. Це і в православних, і в католиків», - каже митрополит Симеон.

У Московському патріархаті вірян готують до протестів через приїзд Варфоломія, зазначає він. Там «лякають і готують людей до протестів і до несприйняття приїзду Вселенського Патріарха і того, що він тут буде говорити», зауважує митрополит.

«Іде свого роду зомбування. Підготовка людей до того, щоб вони цей візит не сприймали і навіть не слухали того, що скаже Патріарх. Візит все одно відбудеться. Він відбудеться на високому державному рівні, адже Патріарха Варфоломія запросив Президент. Тобто організовувати деталі візиту (перебування, охорону і т.п.) буде держава, а ми, як Церква, вже будемо долучатися і робити те, що маємо по «церковній лінії».

Процес підготовки до візиту Його Всесвятості в Україну уже запущений на державному рівні. І звичайно, що в МП незадоволені, бо кажуть, що буде якийсь «новий виток». Так, буде. Якщо люди почують слово правди з уст Патріарха, то вони захочуть перейти. Адже буде говорити Патріарх, в присутності Президента, і це будуть транслювати всі канали, і це буде говоритися на весь світ. Тому можна сказати, що проблема в тому, що РПЦ в Україні боїться правди і бояться, що люди почують правду», - переконаний він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Втратив свідомість». У Луцьку після купання в ополонці дитина потрапила до лікарні
Наступна новина Бойовики передадуть Україні дев'ять полонених
Останні новини
Схожі новини