Заради безпеки. За перевезення дітей без автокрісла водіїв штрафуватимуть

Заради безпеки. За перевезення дітей без автокрісла водіїв штрафуватимуть
Фото ілюстративне

В Україні ввели штрафи за перевезення дітей в атомобілі без автокрісла.

29 жовтня Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт № 1150, який передбачає штраф за порушення правил перевезення дітей, повідомляє 24 канал.

За відповідний законопроєкт № 1150 проголосували 332 нардепи.

Що заборонили?

Відтепер заборонено:

перевозити дітей не у спеціальних дитячих кріслах;

перевозити дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля і здійснювати перевезення організованих груп дітей у темний час доби.

Згідно з законопроєктом, за порушення правил перевезення дітей водій отримує штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів, тобто 510 гривень. При повторному порушені штраф сягатиме – 850 гривень.

Заборона перевозити дітей віком до 12 років і зростом до 145 сантиметрів у машині без використання спеціальних засобів, які дозволять пристебнути дитину пасками безпеки існувала й раніше, але штрафи не були передбачені.

У пояснювальній записці проєкту закону йдеться, що відсутність штрафу за це правопорушення створює у суспільстві уявлення, що порушення цих норм є чимось дріб'язковим та несуттєвим.

«Це призводить до масового ігнорування встановлених правил перевезення дітей, а особливо, до ігнорування в користуванні автокріслами, хоча наслідком може стати загибель дитини», – зазначено у документі.

Чому небезпечно тримати дитину на руках в авто?

Експерти стверджують: якщо ви не пристебнуті та тримаєте дитину на руках – при ДТП ви вб’єте дитину власним тілом. Якщо ж ви пристебнуті, то ви або зламаєте їй грудну клітину тиском, або не втримаєте її і вона вилетить з авто.

При зіткненні на швидкості у 30 кілометрів за годину – дитина, що має вагу 7 кілограмів, починає важити 135 кілограмів. Коли автомобіль різко зупиняється, внаслідок інерції та імпульсу, дитина стає в 4-5 разів важчою, тому втримати її на руках стає неможливо, і вона перетворюється в ядро, яке вилітає з автомобіля.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Біля Луцької міськради протестують підприємці. Центральний ринок не працює
Наступна новина Самокат замість маршрутки: у Луцьк йде мода на нові колеса
Останні новини
Схожі новини