«Засушіть цю квітку». Олег Ляшко у Луцькому геріатричному пансіонаті. ФОТОРЕПОРТАЖ

 «Засушіть цю квітку». Олег Ляшко у Луцькому геріатричному пансіонаті. ФОТОРЕПОРТАЖ

Він як кожен порядний майбутній кандидат у Президенти спізнився на кілька хвилин. Видно, довго холонула кава десь на цуманському перехресті. У Луцькому геріатричному з нагоди такого візиту навіть не зів’янули останні осінні троянди. Але Олег Ляшко приїхав зі своїми. Кожній жінці дарував квіти. І кожного разу згадував при цьому Брежнєва. Бо то, мовляв, його традиція, але немає кращого нового як добре забуте старе…

17 жовтня у стінах Луцького геріатричного пансіонату – майже свято. Мешканці закладу завчасно зібралися в актовій залі. Чекають… Вони вже звикли, що волинські радикали постійно опікуються геріатричним. І красномовні плакати Ляшка тут чи не в кожній кімнаті то над столом, то над ліжком, але щоб сам…

«Ми тут тому, що команда Радикальної партії Олега Ляшка постійно допомагає пансіонату, - скаже нардеп уже на фінальному акорді свого візиту. – Лише за два останні роки завдяки спільним зусиллям на цей заклад спрямували 800 тисяч гривень. 500 тисяч використали на ремонт покрівлі пральні, 200 тисяч виділили для ремонту приміщень харчоблоку… Ми не маємо права про цих людей забувати, бо то колишні вчителі, лікарі, робітники. Владі вони нині непотрібні».

«Чого вода тече? Крани поміняти!»

Олег Ляшко у дворі Луцького геріатричного пансіонату. Жовтень 2018-го

До Луцька Олег Ляшко прибув після відвідин Рівного. На цуманському перехресті його зустріли однопартійці з Волині. Просто звідти – до Луцька, у геріатричний пансіонат. У супроводі керівника облосередку РПЛ на Волині Володимира Кравценюка, лідера однойменної фракції у Волинській облраді Юрія Ройка, депутата Луцької райради та бізнесмена Олександра Свириди, інших партійців та активістів разом з директором пансіонату Алла Гнатюк рушили оглядати пральню.

Ще недавно тут не було на що дивитися. Саме завдяки підтримці РПЛ в її ремонт вклали 400 тисяч, наголошують у розмові з Олегом Ляшком. Той вивчає обстановку «хазяйським оком» - і одразу бачить несправні крани.

«Чого вода тече? Крани поміняти!» - находу роздає «рознарядки».

У пральні, нещодавно відремонтованій

Директорка усміхається і запевняє, що обов’язково займуться кранами.

«А ви знаєте, скільки води отак витікає за годину? А за день?» - відповідає політик.

У одній із кімнат пральні його вже чекають працівниці.

«Я між вами дівчатами. Можна?» - позують для фото.

«Я між вами, дівчатами. Можна?»

Дівчата сміються. А Олег Ляшко тим часом знайомиться. Оксана Ханас працює тут 27 років. Отримує мінімалку. За цей час, каже, пральню капітально відремонтували тільки раз: оце нещодавно.

«Ми ж хочемо, щоб ви в достойних умовах працювали. Це для вас», - зауважує лідер РПЛ.

«Ну то зайдете, Михайле!»

Про зарплату, мінімальний рівень якої має бути «хоча б 6-ть тисяч», про майбутні пенсії… Олег Валерійович йде далі. Але за мить повертається, щоб подарувати своїм новим товаришкам з Луцька троянди. Дівчата ніяковіють…

Дорогою до харчоблоку Алла Гнатюк демонструє стіну корпусу, яку першим ділом треба було б утеплити.

«За цією стіною кімнати, в яких живуть наші мешканці, які прикуті до ліжка. Це переважно старші люди. Вони дуже чутливі до холоду», - пояснює.

За словами директорки, на утеплення необхідно до 3-х мільйонів.

«Треба робити документацію!» - реагує Ляшко.

На утепленняя стіни треба 3 мільйони...

Поки жінки терпляче чекали Олега Ляшка в актовій залі, частина чоловіків (хто на візках, хто з кілочком) виглядали улюбленця з телевізора біля центрального входу. Потиснути руку персонально – за честь. Він тисне кожному. Цікавиться, як справи. З поваги до політика дідусі розповідати не беруться…

«Це Михайло, я вам розказував», - Юрій Ройко знайомить Олега Ляшка із Михайлом Новосадом. Михайло на візку, постійно живе у цих стінах, але політики не цурається.

«Був четвертим на заході в міську раду! Але не зайшов тоді» - не без гордості рекламує земляка Юрій Петрович.

«Ну, то зайдете ще, Михайле!» - тисне руку лідер політичної сили.

«Та в тюрмі краще харчують, ніж в отакому будинку!»

У харчоблоці...

Зустріч із мешканцями пансіонату тривала недовго. Ляшка тут приймали щиро. Слухали – уважно.

«Для мене важливо, щоб держава з повагою до вас ставилася. Окремо хочу подякувати колективу: це люди з великим серцем! А тому буду добиватися, щоби працівникам соціальної сфери підняли зарплату. Бо ви робите велику справу за маленьку плату. Правда? Он в прачок запитую, яка у них зарплата?..» - поцікавився з першого слова.

Зала ожила: наступив на болюче. Бабусі хитають головами. Працівниці у напрасованих халатах задумалися…

А Олег Ляшко уже говорить про необхідність дешевих цін на ліки, про те, щоб «не глину за ліки видавали», а нормальні якісні препарати, про тарифи, субсидії, пенсії…

«Я ваш голос у парламенті! Де директор? 13 мільйонів на рік на харчування – це достатньо, на вашу думку? Добре тут харчують?» - запитує.

Навряд чи є хтось, хто сказав би, що державне харчування – то добре.

«Можна було б і краще, звичайно», - відповідає Алла Вікторівна.

«Та в тюрмі краще харчують, ніж в отакому будинку для людей похилого віку! Ми витрусимо з держави гроші для ветеранів!» – додає жару політик.

Цього дня він запевняв, що хоче повернути людей похилого віку в молодість. Аби діти про корів знали не тільки з інтернету, аби часник з Китаю не везли, а «яблука з Аргентини», аби « в телевізорі показували не хто кого зґвалтував, а хто яку школу збудував»…

«Дійсно…» - було чути поміж людей.

***

«Ви для мене на першому плані. От коли у вас був майбутній Президент? Ніколи! Ляшко перший!» - жартував Олег Валерійович у Луцьку.

Зала аплодує. Зрештою політик з оберемком квітів йде поміж ряди. Кожному – троянду.

«Засушіть цю квіту. То від Ляшка. Кому не вистачило? Дайте поцілую!» - смачно цілує жіночку в білому халаті у щічку.

Можна уявити, скільки таких гербаріїв згодом «квітнутиме» у кімнатках геріатричного. Він іде. Мешканці пансіонату наздоганяють, щоб потиснути руку і сказати «дякую». За що? За те, що прийшов. За те, що згадав. Кажуть, про них державні мужі згадують рідко.

Під завісу, в короткій розмові з журналістами,  політик обіцяє, що його команда після пральні, після харчоблоку таки візьметься реалізувати чергову гарну справу – провести утеплення корпусу Луцького геріатричного пансіонату. Щоб тим людям, які так щиро його сьогодні приймали, стало тепліше. І не тільки на серці. Коштом якого бюджету, поки не відомо.

Разом із Юрієм Ройком, Олександром Свиридою, Володимиром Кравценюком та Аллою Гнатюк Олег Ляшко йде оглядати пральню

Працівниці кажуть: тут недавно провели перший ремонт за весь час її існування!
Усмішки, теплі слова...
І квіти!

Квітів ще чимало, вистачить усім!
Юрій Ройко: на порядку денному – утеплення стіни

 

Потиснути руку Ляшку!

Віктор Білінський просить кошти на лікування
А в залі – аншлаг!

 

 

Під завісу: в хід знову ідуть квіти)
«Засушіть цю квітку!» – жартує Олег Ляшко

Після виступів, квітів та теплого спілкування – короткий підсумок для ЗМІ
А мешканці наздоганяють і продовжують дякувати. За маленьке свято посеред сірих буднів
Дякують емоційно. Як можуть
Хоч і коротким був візит політика. Але яскравим. Інакше, схоже, в нього не буває.

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Цьогоріч у Луцьку відремонтували понад 80 ліфтів
Наступна новина На Волинь привезли мощі князя Володимира. ФОТО
Останні новини
Схожі новини