Жителям Смідинської громади розповіли, як утилізовувати сміття з користю

Жителям Смідинської громади розповіли, як утилізовувати сміття з користю

Як зробити скошену траву, кавову гущу, листя, тирсу, недоїдки та інші відходи корисними для навколишнього середовища? Про це йшлося у четвер, 7 квітня, під час тренінгу з основ компостування у Смідині.

 «У минулому році розпочався наш проєкт, мета якого – зробити політику Смідинської громади з охорони навколишнього середовища більш системною, а її мешканців – екологічно свідомішими. Для цього вже напрацьовуються відповідні зміни до Стратегії розвитку за участю посадовців, депутатів та активних мешканців. А ще для досягнення задуманого ми організовуємо різні заходи. Навчання з компостування – одне з того, що ми вже давно запланували», – розповідає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Звісно, може видатися, що наразі проведення такого тренінгу не на часі. Водночас, оскільки на Волині спостерігається відносно спокійна ситуація, то розвиток місцевих громад є життєво важливим для перемоги над окупантом. Ну і ще один вагомий факт! Те, що про основи компостування прийшли почути чимало мешканців Смідинської громади, є свідченням суспільного інтересу до цієї теми.

Для кращої результативності організатори тренінгу відмовилися від лекційного формату і зробили більший акцент на розмові та мозковому штурмі. До прикладу, учасників навчання поділили на три групи, щоб напрацювати кроки і способи створення компостера для домашнього господарства, комунальної установи та всього села. Важливо, що присутні активно долучилися до виконання цих завдань: давали свої пропозиції та активно дискутували.

«Всім нам хочеться, щоб відходів на смітниках було менше. Компостування – це якраз можливість на це вплинути. Група, у якій я працював, обговорювала створення компостерів у комунальних установах. Ми прийшли до висновку, що запровадити таку практику цілком реально. Потрібно лише визначити відповідальних осіб та відчути бажання цим займатися», – каже депутат Смідинської громади Сергій Мізовець.

 Також  під час заходу чимало йшлося й про те, що можна і що не варто класти до компостера. До прикладу, жир, олію, рибу, кістки, м’ясо, відходи життєдіяльності тварин, молочка – не припустимі, а овочі та фрукти, листя, солома, папір, кавова гуща, чайна заварка, піря, скошена трава – навпаки.

«Наприкінці заходу тренерка запитала: чи реально масово компостувати у нашій громаді? Я вважаю, що так, але потрібно підвищувати обізнаність людей і їхню мотивацію. У моїй сім’ї саме в такий спосіб й утилізовують органіку. Тому з власного досвіду скажу, що користі більше, ніж клопотів», – зазначає голова Смідинської ТГ Оксана Піцик.

Щоб захід не завершився за принципом «говорили балакали», з ініціативи присутніх  напрацювали план дій із популяризації та поширення ідеї правильного компостування. Адже чим більше людина знає, тим більше вмотивована до змін.

Тренінг організував Волинський Інститут Права за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У боях з окупантами загинув ще один військовий з Волині
Наступна новина На Волині двоє чоловіків підробляли довідки про непридатність до військової служби
Останні новини
Схожі новини