Зниклі села, 300-річна церква та величезні каньйони: історія подорожі Шацьким краєм. ФОТО

Зниклі села, 300-річна церква та величезні каньйони: історія подорожі Шацьким краєм. ФОТО

У мережі з’явилися фото з подорожі селами Шацького району.

Світлини та розповідь опублікували у спільноті «Світязь Active» у Фейсбуці.

Текст розповіді подаємо без змін.

«Мало хто був і знає, що у нас на Волині, в Шацькому районі поблизу села Ростань залишилися сліди Скандинавського льодовика, який по собі залишив величезні каньйони близько 12 тисяч років тому. Піднімаючись на його вершини відкривається неймовірна краса тутешніх краєвидів, а його обриви, схили, різкі підйоми нагадують справжні Карпати.»

«Найцікавіше те, що на цих льдовикових горах ви часто можете просто посеред лісу знайти маленькі ракушки та морські камені, різного кольору та розміру: від маленької піщинки до великого валуна, з відблиском солі та багатьма гірськими породами. Зважаючи на такі знахідки важко заперечити, що це не відбиток льодовика.» 

«Далі ви відправитесь до трьох майже зниклих сіл, які знаходяться поблизу кордону з Білоруссю. Дорогою вам зустрічатимуться порослі плющем дерева, яких тут просто сила-силенна.» 

«Ростань. В селі можна відвідали старовинну церкву, якій понад 300 років. Але неймовірно цікаве чекає попереду.» 

«Село Перешпа з єдиною вулицею та малими, старими будинками, в яких давно вже ніхто не живе. В кожну хатинку можна зазирнути через зруйновані двері або розбиті вікна, і кожна з них має свою історію. Тут можна побачити старий диван, дитяче ліжечко, відчинену шафу, наповнену старими речами, на стінах залишились картини та ікони, а на вікнах – почорніла тюль з фіранки. Складається таке відчуття, ніби господарі кудись поспішали чи тікали, що в метушні забирали найцінніші речі і по собі залишили безлад.» 

«Прямуючи далі ви потрапите на крайню точку Північно-Західної України, на хутір Красний Бір, в якому на відмінну від попереднього села ще існує життя. Можна завітати до 92-річної мешканки хутора Жиліної Ірини Афанасіївни, побачити її побут, який не змінювався від 30-х років ХХ століття до сьогодні. Бабуся охоче розповідає про тодішнє життя і про сьогодення, про те, як можна жити без засобів зв‘язку, телевізора, і навіть магазину, просто серед дикої природи. Адже не рідко буває й таке, що на подвір’я старенької може забрести дикий кабан, вовк і навіть лось.» 

«Вирушайте до нас на Волинь, у Шацький край, мандруйте його незвіданими і загадковими куточками, дізнавайтеся більше нового і цікавого про свою батьківщину, насолоджуйтеся мальовничими краєвидами, свіжим повітрям і тишою.»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку впало дерево і перегородило дорогу. ФОТО
Наступна новина Гриневич заявила, що у луцькій школі №27 можуть навчатися у дві зміни
Останні новини
Схожі новини