Зниження акцизу та збільшення штрафів: що чекає авто на єврономерах

Зниження акцизу та збільшення штрафів: що чекає авто на єврономерах

В Україні вже найближчим часом можуть різко скоротити акцизні ставки на ввезення автомобілів на іноземних номерах. У той же час посилять покарання за нелегальне ввезення машин і порушення митних правил.

Відповідний проект закону розробив парламентський комітет з податкової і митної політики, - пише Обозреватель.

Як ідеться в матеріалі, чинні акцизні ставки розроблялися ще в умовах, коли розвивався автопром, при іншому курсі долара, іншій економічній ситуації, розповідає глава податкового комітету Ніна Южаніна. Зараз, за словами парламентаря, в країну завозять «мотлох», а нижчі ставки дозволять зробити більш нові іномарки доступнішими.

Для прикладу, якщо зараз на новий автомобіль об'ємом двигуна 1600 куб. см потрібно заплатити акциз в 427 євро, за новими правилами - всього 150 євро. За таку ж потриману машину віком до п'яти років зараз потрібно заплатити 2629 євро, після нововведення - 300 євро. За машину старшу п'яти років платять акциз обсягом 3906 євро, а за новими правилами - 750 євро (якщо автомобіль випущений з 2000 по 2004 роки - 1500 євро).

Робити винятки з правил для певних груп українців, які порушили закон, не можна, впевнений податковий експерт Олександр Почкун. «Якщо ця група людей вважає, що у нас високі податки при ввезенні автомобілів, потрібно домагатися, щоб податки були знижені, а не порушувати закон і шантажувати», - пояснив експерт.

Представники «АвтоЕвроСили» (організація, яка лобіює інтереси автолюбителів на машинах без української реєстрації) з новою пропозицією парламенту ще не ознайомилися. Зараз, як розповіла виданню Ніна Южаніна, документ знаходиться на розгляді в уряді. Чиновники повинні підрахувати, як нові ставки вплинуть на бюджет. Потім, якщо розроблену версію законопроекту узгодять, за нові правила можуть проголосувати вже на поточній сесії, впевнені в комітеті з податкової і митної політики.

«Коли ми говоримо про те, що ми можемо запропонувати нову шкалу акцизних ставок, це для того, щоб привести рівень сплати податків ближче до сучасних умов, економічних обставин. Є й інша частина - про правила захисту, про те, як вберегти себе від навали мотлоху. Ми залишаємося на цій позиції», - додає глава профільного комітету.

Зокрема парламентарі пропонують змінити покарання за порушення правил. Так, якщо привезти в Україну автомобіль на єврономерах і передати його в треті руки, загрожує штраф обсягом 17 тис. грн. Якщо пройти реєстрацію не за 30 днів, як це належить, а запізнитися на місяць - штраф 85 тис. грн, більше місяця - 170 тис. грн. Причому штрафи загрожують і водіям, які сіли за кермо неоформленої машини. Штраф - до 17 тис. грн або позбавлення прав на рік.

Ще одна важлива пропозиція - зробити більш жорсткими правила для машин, оформлених на фірми. Зараз, якщо автомобіль належить, наприклад, литовській компанії, українець може отримати довіреність і їздити на ньому цілий рік без реєстрації. Якщо законопроект приймуть, цей термін скоротять всього до 10 днів. «І зараз на такій машині може рік кататися тільки іноземний громадянин. Але вони просто «оформляють на роботу» українців, які за фактом купують нерозмитнений автомобіль і користуються ним. Якщо скоротити термін легального користування до 10 днів, не буде більше такої можливості», - розповідає юрист Олександр Плахотник.

Також в Україні налагодять обмін інформацією між митною та фіскальною службами. Вони повинні будуть передавати інформацію про машини на єврономерах поліції, а вже ті зможуть законно зупиняти порушників.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про зміни при ввезені на територію України авто на литовських номерах.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як фури зруйнували дорогу «Луцьк–Маневичі». ВІДЕО
Наступна новина ДТП з кортежем у Києві: повідомили, у якому стані постраждалий хлопчик. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини