ЗНО-2018: поради від успішних учасників, як скласти іспит на максимум

ЗНО-2018: поради від успішних учасників, як скласти іспит на максимум

Цьогоріч більшість абітурієнтів складатимуть ЗНО з української мови та літератури (приблизно 335 тисяч зареєстрованих учасників на основну сесію), історії України (приблизно 182 тисячі) і математики (майже 115 тисяч).

Про це інформує Експрес.

Ті, хто успішно склав ЗНО, кажуть, що найкраще ці дні використати для систематизації та доповнення здобутих знань. Як це зробити? Своїми рецептами успіху діляться учасники попередніх років.

1. Українська мова  

Вікторія Середа (193 бали):  

«Приєднайтеся у соцмережах до спільноти, яка обговорює правила правопису і культуру мовлення. Переглядайте дописи бодай 10 хвилин на день. У таких групах пояснюють складне просто: через картинки чи, приміром, гумор. Така інформація добре засвоюється.   Багато учасників ЗНО з української мови бояться винятків з правил — їх дуууже багато! Як їх засвоїла я? Виписала на маленькі аркуші паперу й розвісила вдома у місцях, де буваю найчастіше: у спальні, на кухні, на дзеркалі у ванній...

Щоразу, коли бачила наліпку зі словом-винятком, дивилася на неї декілька секунд, наче фотографувала очима. Так запам'ятала, що правильно писати «шістнадцять», а не «шіснадцять», «різьбяр», а не «різбяр», «морквяний», а не «моркв'яний»...   І раз на день я писала словниковий диктант із використанням слів, у правильності написання яких вагалася.  

Відмінюйте в голові всі слова, які чуєте в щоденному мовленні: прізвища, імена та по батькові всіх, кого зустрічаєте, будь-які числівники... А потім перевіряйте себе по книжці — правильно відмінили чи ні. Про ступені порівняння прикметників не забувайте. Наприклад, ввечері кажете мамі: «Ти спекла смачне печиво». О! «Смачний» – прикметник. Швидко утворюємо ступені порівняння і запам'ятовуємо, що правильно не «саме смачне» печиво, а «найсмачніше».   Випишіть чи роздрукуйте собі максимальну кількість фразеологізмів і постійно використовуйте їх у мовленні.

Розкажіть бабусі, що готуєтеся до іспиту так, що «аж дим іде», а потім запитайте брата, чому він «байдики б’є», замість того, щоби прибрати у кімнаті».  

2. Українська література  

Юлія Дошак (195 балів):

  «Я розділила всю програму з літератури на шість періодів: усна народна творчість, давня література, література кінця XVIII — початку XX століття, література XX століття, твори українських письменників-емігрантів і сучасний літературний процес.  

Кожен період розглядала окремо за схемою: 1) ім’я письменника (псевдоніми); 2) суспільно-політичні умови, в яких він працював; 3) літературний напрям, до якого належав; 4) твір, внесений до програми ЗНО; 5) сюжет твору. Раджу так само зробити цьогорічним учасникам. Записуйте інформацію схематично й поступово запам'ятовуйте.  

Якщо досі не прочитали якийсь твір, то завантажте його собі на мобілку й слухайте дорогою до школи чи на прогулянці. Не нехтуйте екранізаціями творів із програми.  Важливо не забувати про теорію літератури — зверніть увагу на художні засоби поетичних і прозових творів, композицію та основні теоретико-літературні поняття.

Коли питимете вдома чай на кухні, розкажіть батькам про, наприклад, сентименталізм у повісті Квітки-Основ’яненка «Маруся». Науково доведено, що інформацію, яку людина розказує комусь, вона запам’ятовує краще, ніж коли тричі її перечитає».

  3. Історія України  

Марія Пансера (197 балів):  

«Тут найкраще скористатися так званим методом «грона». Раджу сконцентруватися на кожній історичній добі. Візьміть великий аркуш паперу і по центру напишіть назву періоду (і всі альтернативні назви, якщо вони є), його тривалість. Від назви доби відводьте стрілочки у різні боки і дописуйте усе пов’язане — історичні персонажі, визначні дати, суспільно-політичні умови, культурні пам’ятки і т.д.

Такий метод допоможе систематизувати знання і дозволить легше запам'ятати їх.   Далі до кожного пункту — історичного персонажа, визначної дати, суспільно-політичних умов, культурних пам’яток — з підручника чи посібника дописуємо ще три-чотири важливі факти. Таким чином ми деталізуємо загальну картину.   На заповнення грона одного історичного періоду й осмислення написаної схеми виділяйте не більш як три години. «Таким чином для засвоєння інформації про шість періодів історії України вам знадобиться лише 18 годин!»   

4. Математика  

Наталія Кіндратів (190 балів):  

«Найважливіше у підготовці до ЗНО з математики — «набити руку». Адже алгоритми розв'язування завдань дуже схожі, тож, коли добре їх розумієш, можеш розв'язати завдання з будь-якими вихідними даними.   В останній тиждень важливо повторити основні формули, особливо, раджу з власного досвіду, — з тригонометрії. Найкраще — виписати їх на окремі кольорові карточки й розвісити по всьому дому.  

Під час підготовки краще не користуватися калькулятором. Не лінуватися до кожної задачі чи завдання (де це можливо) малювати ескізи. Також корисно вдома спробувати за 180 хвилин розв'язати завдання ЗНО — наприклад, попереднього року. Це допоможе правильно розподілити свої сили на іспиті".  

5. Англійська мова

  Андрій Федень (191 бал):  

«Передусім раджу повторити граматику — навіть ті теми, які вам здаються простими. Конструкції побудови речень у різних часах варто намалювати різними кольорами на карточках — вони постійно мають бути у вас перед очима. Найкраще — повісити їх над ліжком чи робочим столом і щоразу придумувати нове речення за поданими схемами.   Запасіться кольоровими маркерами і читайте тексти різної тематики.

Підкреслюйте нові слова й одразу шукайте переклад. Окремі слова й сталі вирази обов’язково підкреслюйте різними кольорами. Потім намагайтеся придумати з ними по три варіанти речень. Це значно спростить засвоєння лексики.   Систематичне фантазування над реченнями допоможе вам при написанні твору, обов’язкового на ЗНО з англійської.

  І, звісно, куди ж без фільмів і серіалів із субтитрами та пісень англійською? Шукайте переклад улюблених пісень і запам'ятовуйте нові для вас слова. А серіали іноземною дивіться тоді, коли здається, що мозок уже не працює. Вони допоможуть розслабитися, але не збиватимуть вас із англійської хвилі».  

Ну і найважливіше: психологи переконують, що запорука високої оцінки на ЗНО — це спокій учасника, зосередженість, упевненість у собі, ретельна підготовка і повноцінний сон. Не нехтуйте жодною з них!


 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Володимир-Волинський: ромка-шахрайка видурила в бабусі 2 000 гривень
Наступна новина Що ні в якому разі не можна додавати в каву
Останні новини
Схожі новини