Дві принцеси та інструктор з бойового гопака. Так приймали бюджет Волиньради. РЕПОРТАЖ

Найщемніший момент сесії - і не бюджет, і не баталії. А коли діти йдуть за відзнаками татів, яких нема...

Ніщо не віщувало біди. Волинський «козак-характерник» Олександр Середюк вкотре розклав у кулуарах облради всі свої 30-ть книжок. Покликав друзів із плакатами. На плакатах написав цитати класиків про культуру. І зустрічав депутатів.

Ті проходили повз. До такого вже звикли. Іноді віталися. Іноді тиснули руку. Тим часом Олександр Миколайович цитував Черчіля. І завбачливо дарував мені візитівку…

Цього дня в облраді приймають бюджет на 2021-й. На Рокинівський музей-скансен, який він очолює і з якого заробляє послугами для туристів, коштів – обмаль.

- Та-ак, у вас класний фотоапарат. Нате, поскидаєте фото «на мій амейл», - командував

 *  *  *

Згодом довелося фотографувати, як до Олександра Середюка викликали охорону, щоб відвести від трибуни. Той називав себе «ветераном війни і праці», «інструктором з бойового гопака». Ще трохи – і в гопак пішов би разом із молодим чоловіком, на спині якого багатозначно читалося «Національна гвардія».

Епічна вдалася сесія. То нічого, що бюджет приймати довелося куцим, і борги мільйонні, і про позику заговорили… Принаймні за таку сесію точно не соромно перед головою Полтавської облради Олександром Біленьким. Він цього дня прибув до Луцька і в президії займав місце, яке традиційно мав би займати голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко.

Той з недавнього часу на сесії не приходить…

ЙОГО 37-Й ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ

25-м героям у раді вручили звання 
Почесних громадян Волині.
Посмертно...

11 лютого. Волинь немилосердно засипало снігом. Нарешті прийняли обласний бюджет. Він такий тендітний, що кожна нова сніжинка на волинських дорогах озивалася болем, бо дорогам вона означала потенційні ями, а ями -  то гроші. А грошей – немає.

На щастя, у цій сесійній залі завше відбувається щось таке, що відволікає від думок про гроші…

Це міг бути його 37-й день народження. Ігор Кушнір із Великого Омеляника не повернувся з Іловайська у 2014-му. У 2021-му він став Почесним громадянином Волині.

Його мама, Віра Олексіївна, йшла за відзнакою повільно. За маскою ховала сльози. 11 лютого її синові було б 37.

Син Володимира Іщука, бійця роти «Світязь»,
який загинув під Іловайськом

А син Володі Іщука з Підгайців Станіслав прийшов забирати татову відзнаку разом із мамою. Тримав у руках те посвідчення. Вчитувався у записи. Його тата не стало теж у 2014-му.

Доньку Мирослава Столярчука звати Калина… І вона з мамою була в сесійній залі. Її тато, як і Володимир Іщук, теж Герой.

4-ту чергову сесію Волиньради 8-го скликання почали з особливого: вручили посвідчення Почесних волинян рідним загиблих захисників.

46 ПРОТИ …ЛГБТ

Впоралися з особливим – перейшли до буденного.

У Волиньраді відтепер – ще одна фракція. Команда партії «Сила і честь» згуртувалася у бойову одиницю. Фракцію з 4-х обранців очолив депутат Роман Карпюк, крім нього, у ній: Віктор Галан-Влащук, Людмила Стасюк і Володимир Дибель.

Позаяк на Волині з візитом перебуває делегація Полтавської облради, то її голову Олександра Біленького Григорій Недопад люб’язно запросив у президію. Перше, що той зробив, поки озвучували процедурні моменти, - поправив зачіску і зафіксував селфі.

Олександр Біленький.
Не зробив селфі – не був на Волині))
Депутат Володимир Дибель цього дня отримав своє
посвідчення, бо не був у раді черех хворобу

Згодом Олександр Юрійович подарує Григорієві Недопаду полтавський годинник з логотипом тамтешньої облради. З собою в Полтаву гості (бо керівник ради прибув не один) повезуть з Волині гарну вишиванку. Як мінімум.

Коли у сесійній залі стали озвучувати запити, навіть гостям стало не до селфі, бо вистава набирала обертів…

Запити були злободенні. Володимир Бондар («За майбутнє») апелював до голови Волинської ОДА, згадуючи про проблему з підтопленням Ратнівського району. Тамтешня громада вже переймається пошуками коштів на очищення каналів. Ярослав Матвійчук («За майбутнє») просив керівництво ОДА довести до ладу обстеження зникаючої річки Луга як гідрологічного заказника, впорядкуванні всі справи щодо її «заповідності» і дати змогу громаді …врятувати річку. Бо інакше не буде що рятувати. Андрій Бокоч («За майбутнє») ратував за покращення стану дороги, яка з’єднує Павлівську ОТГ з Володимиром-Волинським, і дорогу від Іваничів до села Литовеж. Віктор Галан-Влащук («Сила і честь») клопотав про дорогу до сіл Городне, Руда Любомльського району. Юрій Ройко («За майбутнє») нагадував голові ОДА про дороги (а точніше їх відсутність), якими мешканці сіл Башлики та Карпилівка могли дістатися центру громади…

- Нагадую, що в Башликах будується школа і завершення будівництва коштом ДФРР заплановане у 2021-му році. Може статися так, що постане вона в багнюці і бездоріжжі, - каже Юрій Ройко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ратнівській громаді треба майже 800 тисяч на боротьбу з підтопленнями 

Юрій Ройко прогнозує, що відкривати нову школу в Башликах
...не доїдуть через погану дорогу

З огляду на те, які сніги за вікном, діряві місцеві дороги – то і є ті «волинські підсніжники», які будемо бачити з першим теплом.

Втім свободівець Олександр Пирожик вніс хоч якесь розмаїття в злободенність депутатських проблем. Поки всі нарікали на дороги, він перейнявся …книжкою про двох принцес. Мовляв, має інформацію, що за державні гроші для шкільних бібліотек закуплено книжечку про ЛГБТ-взаємини. «Принцеса + Принцеса: довго і щасливо» називається історія від Кейті О’Нілл.

- Згубна для українського суспільства ЛГБТ-пропаганда, пропаганда сексуальних збочень зі шкільної лави, - так обранець оцінює книжку.

А от читав він її чи не читав, лишилося невідомим…

Як виявилося книга – комікс про дівчачу дружбу. Його називають і «революційним» і «провокативним». У коміксі нема історій про секс і все інше. Там є історія про те, що рятувати можуть …не тільки принци.

Здивувало інше: 46 волинських обранців, не читаючи, фактично засудили книгу, підтримавши запит Олександра Пирожика. Він звертався до голови Волинської ОДА з проханням перевірити, скільки таких книг є у шкільних книгозбірнях та «вжити заходів» щодо «недопущення її поширення у школах».

Книжка-провокація.
Олександр Пирожик демонструє 
копію обкладинки
От що про це думає Марія Шагурі, кураторка проекту від видавництва «Рідна мова», завдяки якому книгу можна прочитати українською:

«Ні, ви не побачите тут жодних відвертих сцен і навіть поцілунків, але просто двох принцес на обкладинці уже достатньо. Де принц? Де традиційне «довго і щасливо»? Як так можна?! Чому ця книжка навчить нашу дитину?! Як на мене, саме у цьому питанні й суть: цей комікс дозволяє поглянути на історію під іншим кутом зору, вчить толерантності та прийняттю відмінностей, того, що люди різні й кожна людина має право на вибір. На жаль (чи на щастя?), для того, щоб зрозуміти історію, її треба читати, а не реагувати просто на картинку на обкладинці й додумувати сюжет».

 

«ПОЩАДИ НЕ БУДЕ»

До порядку денного обранці взялися з драйвом. Найперше Валентина Черниш від фракції «Слуга народу» спробувала включити у перелік проектів на сьогодні звернення щодо необхідності запровадження практики проведення місцевих референдумів.

Мовляв, на державному рівні Володимир Зеленський вже це благо українцям забезпечив – закон є. Дайош референдуми в регіонах...

- Та більшість депутатів ваш закон в очі не бачили! - миттєво відреагував лідер свободівців Анатолій Вітів, «охрестив» ідею «аферою».

Підтримали волинських «слуг» тільки 14 депутатів.

«Ми бачимо прийняття в комісію представників своєї партії за бажанням,
а представників інших партій...»

За тим дружно натиснули кнопки, щоб зарахувати Андрія Бокоча до комісії з питань освіти (депутат, який в цю раду зайшов пізніше) і дружно НЕ натиснули, щоб Івана Мирку (ЄС) з комісії міжнародної діяльності, членом якої він є, перевести у комісію, що опікується транспортом і промисловістю, а Віктора Дудечка (ЄС) включити до комісії, яка опікується бюджетом. Мовляв, проігнорували комісію з питань законності, яку очолює Вітів…

- На жаль, щойно знову зала не підтримала бажання нашого колеги, який абсолютно нічим не відрізняється від інших колег, перейти в комісію, де він буде дійсно професійно здійснювати свою діяльність і мати змогу 5 років працювати повноцінно на громаду. Я не можу зрозуміти позиції головуючого. Керівництвом ради повинні бути люди, які будуть об’єднувати навколо себе, незважаючи на політичну належність. Натомість ми бачимо прийняття в комісію представників своєї партії за бажанням, а представників інших партій, як мені пояснили на першому пленарному засіданні ,«інтуїтивно», - наголошувала лідерка фракції ЄС Юлія Вусенко.

«Єсівці» кажуть, що в комісіях одні депутати від «За майбутнє».
Анатолій Вітів відповідає: «Не я винен, що їх так багато обрали»...
 
Івана Мирку (у центрі) не пускають в комісію ...працювати

Незгода ради викликала хвилю обурення в рядах «Європейської солідарності». «Єсівці» заявили, що це їм за їхню опозиційність, що думку обранця мають поважати і без його бажання його не мають включати до комісії, в якій він не має наміру працювати…

І лідер фракції Юлія Вусенко, і Віктор Дудечко, і Сергій Кошарук, і Ористлава Сидорчук говорили про те, що опозицію «не чують» і чути не хочуть, вимагали мати свого представника і в бюджетній комісії.

- Дякую, Юліє Василівно, - гречно відповідав Григорій Недопад. – Будь-який депутат має можливість відвідувати всі комісії. Іван Іванович (Мирка, - авт.), я думаю, наступного разу напише заяву до комісії законності про включення його до комісії законності, обов’язково прийде на засідання і разом з головою фракції проведуть всі консультації, які призведуть до того, що його в комісію буде включено.

- Це називається прийти і вклонитися голові комісії Вітіву. Ми не кріпаки,  - запевняв Сергій Кошарук.

Іван Мирка, щоправда, сам не коментував. У момент дискусій мирно розглядав якусь карту.

До обурень долучилися «аграрники». Іван Смітюх («Аграрна партія») згадав, що й аграріїв не чують – он навіть департамент АПР виселяють з його приміщення…

- Юрію Мефодійовичу, пощади не буде. Чесно. Напевне, ви тільки Зеленському ще не дзвонили з наріканнями на те, що вас виселяють… Бо мені вже стільки людей це розповідало. Не треба робити політики там, де її нема! - відреагував голова Волиньради.

Юрій Горбенко не хоче переїжджати на Київський майдан?

Один із «динозарів» Волинської ОДА, керівник аграрного департаменту Юрій Горбенко, сперся на спинку стільця і пильно слухав спіч з президії. Не коментуючи.

Виявляється, департамент планують переселити у стіни адміністрації на Київський майдан, 9, а будівлю на проспекті Перемоги звільнити. Вона належить до обласної комунальної власності. Звільнити «можливо, для «Інваспорту» чи ще для якихось структур, яким потрібне «приміщення біля вокзалу», обмовився Григорій Недопад.

І заінтригував.

«ДАЖБОГИ» БЕЗ ГРОШЕЙ

Поза президією...

Скільки Дажбогу не вклоняйся …грошей не буде. Це навіть не про Олександра Середюка, якому цього дня через скандал за трибуною дорікали і Дажбогом, в якого той нібито вірує, і всім іншим. Це про обласний бюджет, бо у 2021-му він дожився до того, що є меншим, ніж бюджет Луцької ОТГ.

Загалом бюджет на 2021-й на рівні трохи більше 2 млрд грн. Майже 900 млн грн запланованого доходу. Станом на 1 січня 2021-го – вже 12 млн кредиторської заборгованості, яку треба віддати у цьому бюджетному періоді. Так і живемо.

- Думаю,  цього року ми зможемо виконати бюджет, - прогнозує головний фінансист ОДА Ігор Никитюк.

Це він про цифри, бо невиконання аж на 30 млн грн, з яким закінчили 2020-й, каже, - наслідок не зовсім доброго планування.

Той же Ігор Никитюк прогнозує, що у лютому для збалансування бюджету Волиньрада муситиме брати позику. Нагадує про рекомендації бюджетної комісії, які та прийняла при затвердженні проекту бюджету. Вони передбачають не тільки погашення кредиторської заборгованості, яка утворилася, бо бюджет приймають аж у лютому, а й оптимізацію мережі комунальних закладів, штатних розписів, скорочень видатків у низці сфер… Та поки чиновник зі звичним непорушним спокоєм розповідає про труднощі 2021-го, президію береться атакувати директор рокинівського скансену Олександр Середюк.

У вишиванці під теплою кофтою, з розкішними вусами та бравою ходою, ігноруючи прохання не заважати, той іде до трибуни і хвацько стає за спиною в Ігоря Никитюка.

- Крім того, щоб Дажбогу поклонятися, треба поважати людей. ...Охорону покличте чи поліцію, - незворушно реагує на таку поведінку голова облради.

У залу і справді за хвилину заходять двоє бійців Нацгвардії, потім ще двоє… Чемно просять вступитися з трибуни. У той час Олександр Середюк кричить, що він «ветеран війни і праці», що «я за вас голосував».

«Хочеш навчу прийомів бойого гопака?»
Упс, у залі – Хотешівський сільський голова. 
Пан Маковецький  колись хотів Луцьк до Хотешова приєднати.
Тепер слухав Середюка і ...сміявся

- Ану, за кого саме? - обранці усміхаються.

- За вас! - киває на Григорія Недопада.

Згодом, очевидно, згадує, що у залі ж його партійці, ті, хто, можливо, колись фінансували його книжки про Юлію Тимошенко. Відтак одразу додає: «І за «Батьківщину», та піти з трибуни не погоджується.

Ще мить – і здавалося, 70-літній Середюк зі словами «я інструктор з бойового гопака» та пильним поглядом у вічі нацгвардійця зробить цю сесію неповторною… Але голова ради дає йому слово. Той заспокоюється, вкотре просить не вірити чуткам про те, що рокинівський музей йому самому дає прибутки і ратує по вболівати за культурний осередок.

- Я не просто приніс два чемодана з матеріалами про експонати. Перестаньте розповсюджувати слухи, що то приватна власність! Гляньте в геокадастр: ні землі, ні ставків Середюк не приватизував! Якщо треба цей музей – приймайте рішення про кошти на утримання, не треба – виходьте із засновників! - емоційно провадить своє директор.

Мало хто знає, що Олександр Середюк виявився спритним і зареєстрував своє авторське право на експозицію Рокинівського музею. Тож, якщо рада виходитиме зі співзасновників закладу – муситиме платити шанувальнику Дажбога …роялті. Але про це він чомусь не згадав.

«Крім того, щоб Дажбогу поклонятися,
треба поважати людей», – Григорій Недопад

У президії обіцяють розібратися з музеєм раз і назавжди. На цій ноті тиснуть кнопки за бюджет…

- Бачите, як сьогодні гарно бюджет прийняли? - скаже мені згодом один із обранців.

За рокинівськими пристрастями та прийомами з бойового гопака, як проголосували за бюджет – мало хто й помітив…

50 – за. А це переважна більшість.

Олександр Середюк гордо залишав сесійну залу. Обранці призначили керувати бурштиновим «Волиньприродресурсом» Анатолія Капустюка (судові інтриги з Василем Столяром, кажуть, вичерпали себе). Той упевнено запевнив, що попереду нас чекають бурштинові прибутки. І навіть голова Полтавської облради зізнався під завісу, що приїхав переймати досвід волинян, а найперше – в освоєнні надр, бо й вони собі хочуть мати гроші з того, що під землею…

…Але гроші поки віртуальні. А бюджет – скупий.

«Боротьба триває!» – написано на термокружці в депутата Андрія Бокоча

- Дуже важка була сесія. Спочатку – сумно, потім – палка перепалка. Я з того і забув сказати, що в нас сьогодні в залі присутній народний депутат Вячеслав Рубльов. Він як форпост між Волинню та Києвом. Давайте його привітаємо, подякуємо, що він все чув, бачив… І все передасть, - резюмував під завісу Григорій Недопад.

Зала вітала. Чи себе, чи народного депутата Рубльова. Потім врочисто піднялася під Гімн. У президії «Ще не вмерла» співали всі.

Перша бюджетна сесія під головуванням Григорія Недопада і в раді нової каденції вже більше була схожа на робоче бойове хрещення, іспит на вміння вести політичні дискусії, толерантно вирішувати складні питання та не пасувати перед «інструкторами з бойового гопака».

І ще: 11 лютого поріг цієї сесійної зали наважилися переступити тільки двоє заступників керівників Волинської ОДА – Ігор Чуліпа та Людмила Тимощук. Всі інші – у тилу, на другому поверсі.

*  *  *

Фото «на амейл» Олександрові Миколайовичу вирішила не надсилати.

Зареєструю ліпше на них своє авторське право))

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА

РЕПОРТАЖ ІЗ ПОПЕРЕДНЬОЇ СЕСІЇ читайте тут.

Екстремальний ранок. Але доїхали – всі)
Поріг щиро мели, щоб, бува, депутат який не 
на ту ногу не підсковзнувся...
Поспішають на сесію
Йдуть в залу, але не на виставку... 

 

Екс-депутат Луцькради Микола Дендіберін
так сумує за сесіями, що не минає жодної в облраді
Поки в кулуарах тиша
А ще трохи – й будуть і виставки, і вистави
Читайте Франка!
У президії стає людно
Бачиш опозицію? А вона є!
Депутатка Юлія Вусенко і керівник апарату ради Дмитро Дубняк
Всіх чують)
«Скільки там до бюжджету ще?»
Відзнаки чекають
Донечка загиблого Мирослава Столярчука – Калина. 
З мамою...
Мама Олександра Сивого. 
Іловайськ...
Депутатка Ірина Горавська
Стас, який тримає в руках війну і пам’ять...
Хай би ці діти не знали, якою може бути війна
Заступник голови облради Григорій Пустовіт
Людмила Стасюк, депутатка від нової фракції «Сила і честь»
На фоні дірявих доріг запит про ЛГБТ – родзинка)
Депутатка Оксана Філіпчук
Юлія Вусенко та Валентин Приходько
Нардеп Вячеслав Рубльов та голова облради Григорій Недопад
«У Полтаві все майже так само...»
Ірина Патлашинська цікавиться, чи може власник кількох бізнесів
бути директором КП «Волиньприродресурс»
Він же, Анатолій Капустюк, запевнив: ніякого гріха в цьому не бачить...
від 11 лютого Анатолій Капустюк повноцінний директор бурштинового відомства 
Хтось точно добирався на сесію не через замети))
«Бачите, як гарно бюджет прийняли?»
Олександр Середюк «зажигає»
Ратує за музей, забув за роялті?
«Ну, як вам?»
Місцями скучно...
4-та сесія, а ще жодна без букетів не минула))
Підписали меморандум з Полтавською ОР. 
І збираються в Полтаву...

 

Годинник Полтавської облради Григорій Недопад має. 
Перевіримо, чи носитиме))

 

Депутату Сергієві Кудрявцеву з нагоди ювілею презентували
годинник від Волиньради. І грамоту
Комусь би дати грамоту за прибирання снігу на Київському майдані.
...Але нема кому

 

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Алея зимових скульптур, світломузична гірка, онлайн-флешмоб. У Луцьку відбудеться фестиваль снігу
Наступна новина Парам – один квиток, тезкам Валентина – безоплатно. Луцький зоопарк кличе святкувати день закоханих
Схожі новини