«Катерино, скидаю капелюха». Фінал першої Луцької літературної резиденції. Що кажуть письменники?

Ірина Плехова, Оксана Забужко та Ірина Чебелюк під час підсумкової пресконференції

У Луцьку провели останню зустріч у рамках першої Луцької літературної резиденції «Місто натхнення». Таким чином підсумували найгучніший культурний проект літа.

Луцьк одним із тих кількох (трьох) міст в Україні, яке взялося організувати літературну резиденцію. У рамках резиденції п’ятеро письменників по черзі по тижневі провели у Луцьку. Вивчали його. Слухали. Відкривали його культурні локації. Популяризували їх. І надихалися.

Результатом роботи має стати книга творів, народжених у цій атмосфері чи спровокованих луцькими канікулами. Збірку творів мають видати до кінця року. У цій дуже луцькій книжці (а видати її планує партнерське видавництво проекту «Комора») будуть твори усіх 5-ти резидентів, топових письменників країни: Оксани Забужко, Катерини Калитко, Любка Дереша, Макса Кідрука та Мирослава Лаюка.

Ті, без кого цей проєкт не відбувся б: 
Ольга Ольхова та Катерина Теліпська

Фінальним акордом резиденції став приїзд до Луцька Оксани Забужко. Перші сім років свого життя Забужко провела в Луцьку. Має до цього міста свої особливі почуття і, що приємно, тримає Луцьк у своїй орбіті.

Ще не встигла завершитися перша резиденція, як її організатори і натхненники – найперше то керівниця управління промоції і туризму Луцькради Катерина Теліпська та лучанка, керівниця творчої агенції «Баляндраси», поетка і модераторка численних зустрічей у рамках цього проєкту Ольга Ольхова уже чують побажання від інших відомих письменників про те, що вони хотіли б приїхати на другу резиденцію. І друга буде.

Підсумкову пресконфренцію у Луцьку провели 7 липня за участі останньої резидентки Оксани Забужко, заступниці Луцького міського голови Ірини Чебелюк, портнерки проєкту менеджерки культурних індустрій Ірини Плехової, Ольги Ольхової, Катерини Теліпської. На зум-зв’язку із Луцьком були Любко Дереш, Мирослав Лаюк та Катерина Калитко. Кожен із резидентів поділився своїми враженнями від участі у проекті.

Катерина Теліпська

*  *  *

Любко Дереш: «Згадую цей період з дуже великим теплом і дуже хорошим після смаком. Теж пригадую людей, з якими познайомився, пригадую турботу організаторів, яку відчув на собі.

Але найбільше враження все-таки справило саме місто. Мені здається, що у моєму випадку програма спрацювала дуже добре, бо для мене відбулося певне відкриття Луцька. Разом із тим його культурного контексту.

Для мене це були надзвичайно інтенсивні сім днів, наповнені світла і глибини, пов’язані з історією, культурою Луцька, з людьми, які є носіями цієї культури. Тепер то для мене точно причина повертатися у Луцьк ще і ще».

Любко Дереш у Луцьку

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Луцьк мені відкрив Покальчук». Любко Дереш. Розмова на залізниці, якої… нема. #МІСТО НАТХНЕННЯ

 *  *  * 

Катерина Калитко: «Дуже хороші враження. Моє найбільше замилування тим, що ви любите своє місто, ви знаєте його, ви вмієте його подати і надихнути інших людей, які приїздять зі своєю любов’ю, зі своєю візією з інших регіонів, щоб вони полюбили Луцьк не менше, ніж ви. Я думаю, що зі мною якраз ця історія і сталася. Тому що я скучаю за Луцьком, за вами і вже планую собі наступний візит.

Текст у мене вже розпочався… Він розпочався завдяки людям, які зробили зі мною інтерв’ю. Принагідно передаю їм вітання, у нас була чудова прогулянка, дуже хороші враження лишилися від нашого спілкування. Люблю міста з людськими історіями, які вшиті у тканину міської оповіді, яка триває століттями.

Кілька важливих для мене письменницьких імен пов’язані з Луцьком: я про пані Оксану Забужко, Юрка Покальчука і, очевидно, Леся Українка та родина Косачів. Люблю міста непрості, які змушують задуматися, які цією своєю фронтирною ідентичністю лишають у неспокої. Все це я мала в Луцьку.

Цей проєкт – із тих регіональних проєктів, на які мають рівнятися. Я думаю, що він ще звучатиме. Дякую міській владі, яка так само неймовірно вразила мене своєю залученістю до культурних процесів. Це найкраще, що може статися з містом. Хай все росте».

Катерина Калитко в Луцьку

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Катерина Калитко. Розмова між луцькою тюрмою і луцькою синагогою. #МІСТО НАТХНЕННЯ

 *  *  *

Мирослав Лаюк: «Я дуже переживав, що я перший, і ви на мене скинете всю цю вагу: десятки музеїв, зустрічей, журналістів і так далі. Для мене ідеальний час творчості, коли тебе не чіпають або коли ти сам чіпаєш. Це дуже дивно, але мені дуже багато хотілося бачити у Луцьку. І бачити музеї, і просто гуляти Луцьком, і просто говорити з журналістами…

Направду вразило те, як все добре складено, як все професійно зроблено, як гарно працювала Катерина, як гарно працювали журналісти, як гарно працювали екскурсоводи, з якими можна було говорити про значно глибші речі, ніж те, що вони розповідають звичайним туристам. Це справді був хороший час і для відпочинку, і для натхнення.

Твір, який я буду писати, - це мала проза, оповідання, фантазія про минуле і теперішнє. Мене завжди цікавить дотик сучасної людини до того, що було збудоване 500 років тому. Дуже охоче би повернувся у Луцьк знову. Передовсім – це дуже красивий проект. А все, що красиве, - правильне».

Мирослав Лаюк у Луцьку

 ЧИТАТИ ТАКОЖ: Бузок і НЕрадянська Леся. Мирослав Лаюк у будинку Косачів, розмова про Луцьк. #МІСТО НАТХНЕННЯ

*  *  *

Оксана Забужко: «Дякую організаторам, дякую владі міста, яка підтримала цю ініціативу, дякую лучанам. Я четвертий день купаюся у цій атмосфері. Я справді в особливому становищі порівняно з іншими резидентами, бо це місто не чуже мені, а я не чужа цьому місту, і мені не довелося його відкривати. Мені, швидше, кожного разу, у кожен свій приїзд приїзд до Луцька доводиться заново відкривати, якою мірою, виявляється, Луцьк моїх перших семи років бачиться мені сьогоднішній формативним для моєї зрілої творчості.

Тільки приїхавши сюди, відкриваєш: так, тільки в Луцьку і тільки для Луцька Леся Українка є літературною зіркою світової літератури першої величини, і це не треба поянсювати, доводити, розповідати. Як минулого року в міністерстві культури організаторам виставки «Леся Українка. 150 років», що: ні-і-і, це не двохсотгривнева купюра, це не тільки «Лісова пісня» і далі за текстом… От, може, не було б «Notre Dame d'Ukraine», якби я народилася не в Луцьку і перші сім років провела не в Луцьку. Частиною саме луцької ідентичності і луцької інтелігентської свідомості є ось цей з’їзд європейських монархів, візитна картка міста, котрий я пам’ятаю зі свого дитинства. Коли мені сьогодні з дещо ніяковою посмішкою кажуть, що ось у нас є люди, які кажуть, що ми теж Брюссель, я кажу: стоп, хвилиночку, я писала про це у 2012 році. Але я про це написала у 2012-му, бо для мене всі попередні 40 з чимось років мого життя до того, то було очевидним. Такими своїми прустівкими подорожами у місто свого дитинства, я відкриття цих порталів у часі щоразу роблю.

Для мене принциповим було засвідчити свою підтримку цієї ідеї: такого дуже справді європейського і дуже культурного способу муніципалітету рекламувати своє місто. Пані Катерино, скидаю капелюха. Всі ваші докладені зусилля (ідея, стилістика, виконання – геть чисто все) заслуговує оплесків. З огляду на те, що це вже ініціативи нового покоління, на яке мої ровесники так люблять нарікати, я мушу сказати, що це навпаки дуже наснажує, укріпляє і надихає. Дуже приємно бачити, коли молодша генерація працює направду по-європейськи, з повною викладкою при тому».

Оксана Забужко у Луцьку

 ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Ніжна прошивка, яка чітко бетонується на ціле життя, - Луцьк». Оксана Забужко. ЦИТАТНИК


Кожен із резидентів отримав у дарунок від партнера проєкту «Типографії від А до Я» новий 14-томник Лесі Українки. Це – теж продукт, який упевнено можна означити: «Зроблено в Луцьку», бо готували унікальну роботу до друку у Волинському національному університеті.

Традиційно організатори дякували усім, хто долучався до втілення проєкту, хто на час тривалості резиденції став промоутером, амбасадором рідного міста і його культурного контексті, допомагаючи Любку Дерешу, Мирославу Лаюку, Оксані Забужко, Катерині Калитко та Максу Кідруку відчути це місто, зрозуміти йог очи… не зрозуміти – і творити тут чи після нього, а головне не раз і не два повернутися сюди і радити це зробити своїм друзям.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Пристібайтеся!». Макс Кідрук. Прогулянка Луцьком і не тільки. #МІСТО НАТХНЕННЯ

Нагадуємо. Проєкт Луцька летературна резиденція «Місто натхнення» затіяли: управління туризму та промоції міста Луцької міської ради спільно з творчою агенцією «Баляндраси» (м. Київ). Партнери проєкту: програмна директорка Litosvita Світлана Привалова, менеджерка культурних індустрій Ірина Плехова, менеджерка книжкових проєктів Юлія Лактіонова, видавництво «Комора», сайт Yakaboo, компанія «Типографія від А до Я», а також партнер-меценат міжнародна рекрутингова компанія Jobian.

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку змінять рух тролейбусів №3 та №15а
Наступна новина На «Ягодині» через новий штам ковіду розгорнули пункт експрес-тестування
Схожі новини