«На Лобні всі печуть тиї бобОвніки». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Ми не культивуємо їжу, ми культивуємо свою історію. Ми прагнемо написати історію волинських смаків – і тому створили рубрику ТОМАЧІ.

ТОМАЧІ – це про старі рецепти з Волині, це про рецепти наших бабусь. Часто - про ті страви, які досі готують на сільських кухнях. Але мільйони людей про це не здогадується.


* ТомачІ – так у селах на Маневиччині називають товчену варену картоплю. Присолену, приперчену і традиційно приправлену смаженими салом – шкварочками. Зазвичай томачі готували на вечерю. І досі готують у селах Волині. Інший варіант назви: товмачі, товкмачі, токмачі. До томачів подавали кисле молоко, квашені чи солені огірки, помідори, капусту. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Моя баба варить бікус. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

...У селі Лобна на Любешівщині одна з найпопулярніших страв – «бобОвніки».  Їх тамтешні господині споконвіку готували у піст

Бобовники – щось дуже схоже на пиріжки з бобами. Але не зовсім! І рецептом поділилася, і заготовки для бобовників показала Ніна Поліщук із Лобни. 

«В піст кажете? А бобовніки! Їх типер на Лобні всі вже печуть.

Терти картоплю так, як на дируни. Окремо біб варений (на Поліссі бобами називають і звичайну квасолю, - авт.) перекручуєш і ліпиш такі варенички, отакі-во пальчики. А тоді як сцідиш картошку, трошки підсолиш. І тиї варенички з бобу береш – і обліплюєш картоплею. І в олію, і жариш. Вони тримаються. В картоплю – ничого: ни яєць, ничого, просто віджати.

Якшо то я вам принису покажу, бо я наліпила тих пальчиків. Зараз-зараз... Я шоб знала, що віте будите, то ми б вам і наготували!..» - сміється Ніна Яківна.

Заготовки для бобовників (начинку) Ніна Поліщук тримає у морозилці і готує їх, зазвичай, наперед. Щоб коли на стіл, то справитися швидко.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Сир солили завше на зиму – і в комору». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

 *  *  *

«Перший» розповідає про секрети простої волинської кухні, записуючи автентичні рецепти та кухонні поради у селах Волині – від тих, хто їх готує.

Традиційно ми це робимо наживо, тобто тією мовою, якою наші герої розмовляють у глибинці: щоб Волинь на смак була яскравіша.  І смачніша!

Так ми готуємо проект, в якому хочемо зібрати все найцікавіше про смаки Волині – без прикрас, як є.

Далі буде)

(передрук публікації заборонено)

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Пацієнти стають у чергу». У МОЗ зафіксували історичний максимум дзвінків до швидкої
Наступна новина Чому вивозять майно Луцької дитячої залізниці. У Луцькраді прокоментували останні події
Схожі новини