«Сир солили завше на зиму – і в комору». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Сир солили завше на зиму – і в комору». Про старі рецепти. ТОМАЧІ
Тетяна Горбач із Ситниці, яка розказала, як солили сир

Ми не культивуємо їжу, ми культивуємо свою історію. Ми прагнемо написати історію волинських смаків – і тому створили рубрику ТОМАЧІ.

ТОМАЧІ – це про старі рецепти з Волині, це про рецепти наших бабусь. Часто - про ті страви, які досі готують на сільських кухнях. Але мільйони людей про це не здогадуються.


*  ТомачІ – так у селах на Маневиччині називають товчену варену картоплю. Присолену, приперчену і традиційно приправлену смаженими салом – шкварочками. Зазвичай томачі готували на вечерю. І досі готують у селах Волині. Інший варіант назви: товмачі, товкмачі, токмачі, тумачи (на Маневиччині), тукмачі (на Любешівщині), кмачі (на Ратнівщині). До томачів подавали кисле молоко, квашені чи солені огірки, помідори, капусту. 

А ви чули, як колись у селах на Волині сир заготовляли? Його солили у дерев'яні діжки чи (ящики) так, що той зберігався цілу зиму.  Як готували сир на зиму в селі Ситниця на Маневиччині, розповіла  баба Янка – мешканка Ситниці Тетяна Горбач 1933 рн.

Баба Янка росла на хуторі, по війні з їхньої хати зняли солому і перевезли хату в село. Батька-поляка вбили в 43-му, дітей годувала мати. Але до війни Янка жила з батьками дуже добре, родина мала великий садок, багато поля, шмат лісу і добре господарювала.

«Як наставлять у коморі повно мішків з сушеними грушками. Па-а-ахне шо не мона. А ще сиру завше мати наробить. Вийдеш зимою в комору, отако ложкою, ложкою набереш в миску - і вже засмачити щось є. Добрий сир, з маслом… Складали у дерев'яний ящик… До-ообре солили... Потім на дно масло, далі шар сиру, знов масло, знову шар сиру... Зверху мусово масло - і закривали. Оце все стояло всю зиму в прохолодній коморі. І можна було брати і їсти з чим», - прицмокувала баба Янка.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Для неї 1943-й пахне суницями, або Баба Янка - донька поляка. СВОЯ ІСТОРІЯ

 *  *  *

«Перший» розповідає про секрети простої волинської кухні, записуючи автентичні рецепти та кухонні поради у селах Волині – від тих, хто їх готує.

Традиційно ми це робимо наживо, тобто тією мовою, якою наші герої розмовляють у глибинці: щоб Волинь на смак була яскравіша.  І смачніша!

Так ми готуємо проект, в якому хочемо зібрати все найцікавіше про смаки Волині – без прикрас, як є.

Далі буде)

(передрук публікації заборонено)

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Їла оселедь з магазину: розповіли деталі про зареєстрований випадок ботулізму на Волині
Наступна новина Показали оновлене приймальне відділення Камінь-Каширської районної лікарні
Останні новини
Схожі новини