На стадіоні косять газон. Ми провідали «Авангард», щоб спитати, чи хоче він бути ринком

Ранок наступного дня для тих лучан, хто 26 квітня читав вечірній пост Ігоря Палиці у Фейсбуці був дивним.  

Уже уявлялося, як ти встала, ступила у кросівки, взяла торбу  (окей, ЕКОторбу) і – крос на стадіон за огірками, цибулею, помідорами та розсадою, яку саме, до речі, треба садити. Весь «Авангард» в наметах, на них логотипи фонду «Тільки разом».

Голосисті продавчині засумували за справжньою торгівлею і тупцяють на рівненькому газоні. З центрального входу на поле пропускають поодиноких покупців. Фейс-контроль на маску, рукавиці, пікнути термометром – і відчуваючи себе як мінімум нападником йдеш до наметів.  Там налітають на тебе, як на гарячі пиріжки.

«Огірочки! Беріть свіжі огірочки», «Розсада! Розсада!»... –  рій пропозицій. А ти стоїш і думаєш: в які ворота йти...

Пропозиція перетворити міський стадіон на ринок або викликала усмішку, або провокувала бачити «в умі» отакі картаті картини. Але так чи інакше цей вечірній пост добряче сколихнув Луцьк. Тут не звикли сприймати слова Ігоря Петровича як просто слова, пост як пост, тут одразу знають, що за цим буде – дія.

 *  *  *

Нагадаю: нардеп і екс-голова Волинської облради Ігор Палиця оприлюднив у Фейсбуці схему луцького міського стадіону «Авангард» і написав, що готовий запропонувати саме цю локацю для 350 точок торгівлі продукцією фермерів. Намети дасть фонд. Керівництво стадіону надасть поле – безкоштовно. Суворий карантинний режим – гарантовано. Прочитати план Палиці детальніше можна ТУТ.

«Надія на Київ закінчується», - пише Ігор Палиця і уникає слів «ринок на стадіоні», називаючи це «місцями торгівлі на стадіоні».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Де сіли, там і фракція». Перша і остання сесія Луцькради на стадіоні. РЕПОРТАЖ

«З розрахунку 20 метрів квадратних на одного покупця та відстані між торговими палатками по три метри по вертикалі та горизонталі, на стадіоні може знаходитися одночасно 350 торгових палаток, 500 покупців та 250 місць для парковки авто за межами. Власники стадіону надають його безкоштовно; Фонд Ігоря Палиці « Тільки Разом» готовий закупити 350 палаток і торгове обладнання та надати його безкоштовно для користування; порядок і контроль за санітарними нормами буде здійснювати поліція і муніципальна варта!» - сипле вражаючими цифрами нардеп з депгрупи «За майбутнє» і представник Луцька у парламенті.

Пробую одразу ж на ранок сходити на стадіон: а раптом там вже намети ставлять?

День – як на замовлення. На фоні синього неба як ніколи класно виглядає «дуже вчорашній» білборд на центральному вході. Там промовисто анонсують ще липневий матч «Волині» з «Шахтарем». За планом прем’єра Шмигаля, життя на стадіонах може зажевріти всередині травня. Тоді можуть дозволити тренування.

Поки ж на центральному вході – ніякого руху і намертво зачинені на замок з ланцюгом ворота. Обходжу з тилу – теж ланцюг, замок, ворота, карантин...

На території  періодично бачу кілька людей. На газоні хтось монотонно косить траву. Рівненьким яскраво-зеленим полотном їздить газонокосарка.

«Так у нас на ринку давно не прибирали?» - жартую сама з собою.

Стадіон. Косять траву. «Нікого нема»

Ніхто мені ворота і не збирався відчиняти, тому вже розвернулася йти, коли по той бік постав раптом симпатичний молодий чоловік... Він просто виходив  зі стадіону і не заперечував, щоб я зайшла.

Тихо, у адмінкорпусі чути було б як муха пролетить. Мухи, правда ще не вилетіли. Два чоловіки сидять на підвіконні і сиплють жартами, коли чують, з якого це приводу я сюди забрела. Нікого я тут не дочекаюся, кажуть, бо карантин – і всі по хатах. З коридору чую чийсь гучний голос, це охоронець Сергій, моя остання надія...

Сергія можна поставити видавати намети, він з вигляду хлопець серйозний і на нехитрій роботі ще й «наварив би». Це якщо жартом. На запитання про те, чи міг би хтось розказати, як на стадіоні сприйняли новину про ринок, Сергій просто усміхається. І я розумію: нема слів. Офіційна версія: нема кому.

На самісінькому вході на поле обговорють новини двоє працівників стадіону. Чоловікам за 50. Вони заклопотані справами. Той, що виглядає з комірчини праворуч, вбраний у футболку з символікою ФК «Волинь» - і слів до ідеї про ринок на його рідненькому полі не добирає.

- Канєшно ми проти. Це ужас що буде... – це мені у відповідь на те, як їм задум з торговими точками.

- Та яке? Тож там все розплановано за вимогами каратину. Ти глянь, там в інтернеті вчора все розписали... – пробує опонувати йому товариш.

- Та ви його не слухайте! – перебиває його напарник і додає: - Це ж як пенсіонерів  за такої загрози на стадіон за овочами пустити?  І ми отак косимо і глядимо його (киває на газон, – авт.), щоби потім базарніци каблуками походили... Де це бачено? 

Закрехтав дядько у «волинській» футболці, взяв шуфлю і пішов кудись у двір.

Поки відповідальний за безпеку на стадіоні охоронець  Сергій шукає мені телефон прес-аташе, бо то, каже, єдиний, хто мені може допомогти, у двір заїздить добротна автівка. З неї виходить депутат облради і спортивний директор ФК «Волинь» Валентин Кошельник. Я до нього з питанням, як йому рішення про стадіон. Сміється. Питає, звідки я це взяла. Кажу, читала...

- От і я читав. Але мало що хто там може написати. Моя справа маленька, я займаюся ФК «Волинь», а стадіоном – не займаюся, дипломатично і максимально люб’язно, наскільки це можна зробити через маску відповідає мені Валентин Кошельник.

Донедавна він був членом фракції «Солідарність» в облраді, після її розвалу лишився в раді позафракційним.

На газоні мирно працювала газонокосарка. Працівники ходили «в льогком нєдоуменії». Я залишила територію «Авангарду» в сподіванні отримати коментар керівництва комунального підприємства на цю тему.

Станом на обід пояснень, як має втілися фб-ініціатива Ігоря Палиці, на рівні міської влади  – жодних. Втім, з’явилося одне «але». В облдержадміністрації заявили, що таке рішення порушило б законодавство, тому ніякого ринку не буде. Відтак у квітновому луцькому просторі запахло політичною ...якщо не війною, то міжусобицею.

«Немає слів це коментувати»

Що кажуть, про ідею ринку на стадіоні, люди, які там працюють, було зрозуміло і без офіційних коментарів. А як щодо інших?

Прошу прокоментувати ситуацію найавторитетнішого спортивного журналіста Волині, багаторічного прес-аташе ФК «Волинь» Юрія Конкевича. Під час гучних і достойних легкоатлетичних стартів, які відбувалися на цьому стадіоні саме Юрій не раз відповідав за комункацію: його фаховій думці звикла довіряти. Напередодні у своєму авторському блозі на ФБ він слів не добирав, емоції брали гору. Що схвилювало Юрія у цій заяві?

«У цій заяві, як на мене, треба розрізняти політичну складову і спортивну. І бажано отримати більше конкретики, окрім схеми розбитого на сектори для торгівлі стадіону і запевнень, що на ньому буде безпечно торгувати.

Зрозуміло, що Ігорю Палиці треба показати, як він приборкує коронавірус в окрузі. Обрано шлях популістичний: усі погані, я — д’Артаньян, зроблю фермерам ринок для збуту, а людям — зручний і дешевий базар в центрі міста. Так, мене також турбує ця несправедливість: торговельні центри можуть торгувати овочами, а приватникам — зась. Але якщо вже ставити базар на стадіоні, то трохи раніше, а не за кілька тижнів до планованих послаблень карантину. Тим більше, що магазини — для того, щоб торгувати, перукарні — стригтися, а стадіони — спортом займатися, як максимум — дебати і концерти проводити, що в нашій реальності одне й те ж», - каже Юрій Конкевич.

Ідею такої торгівлі, за його словами, «піпл хаває» чудово.

«...Тим більше із кількома сотнями наметів з лейблом фонду «Тільки разом». Але на практиці є багато але. Розповім про спортивні зауваги. По-перше, все йде до того, що через місяць чемпіонат у Першій лізі з футболу поновлять, а з середині травня «Волинь» повернеться до тренувань. Це якщо правильно читати інфографіку Шмигаля, яку він запостив минулого тижня. До того ж календар матчів точно звузять, тобто проміжки між домашніми матчами не будуть двотижневими, а тижневими. Згортати і розгортати, совати туди-сюди намети трохи буде накладно. Якщо я правильно зрозумів схему, то намети поставлять і на футбольному полі, і на доріжках, і в секторах за воротами. У мене не вистачає слів це коментувати.

У звичайних умовах за газоном, секторами і доріжками, які власне фонд Ігоря Палиці й профінансував, дивляться, як за стратегічним об’єктом. Бо це власне і є стратегічний об’єкт: станом на сьогодні «Аванград» — ЄДИНИЙ стадіон в Україні, здатний прийняти не тільки повноцінний чемпіонат України з легкої атлетики, але й міжнародні змагання. Саме так – єдиний, бо інший відповідно сертифікований, у Кропивницькому, закритий на ремонт, а ті арени, які нарешті з’вилися в країні за останні роки, сертифікати не мають. Не знаю, хто малював Палиці ту схему, але для того, щоб влаштувати торговисько, наприклад, у секторах за воротами, треба позабирати ями для стрибків (на них, до слова, у Луцьку тренувалися і планували тренуватися кращі стрибунки у висоту у світі Ярослава Магучіх та Юлія Левченко). А ще гарна картинка була б у секторі для метання молота. Там, де виступала наша Ірина Климець (5 місце на чемпіонаті світу у Досі-2019), продаватимуть редиску та іншу ранню городину. А що ж – піпл справді «схаває».

Щиро вірю, що всі ці прожекти обмежаться заявами і срачами в мережі, а потім заявами Ігоря Петровича про те, що от йому навіть такий варіант «поганий Київ» не дозволив вчудити в рідному місті. Або ж проведуть якусь одну показову ярмарку, аби отримати у медіа «вихлоп», - зауважує журналіст.

І навіть Гоцул…

Був ще один показовий відгук.

Так обережно, аби не нашкодити гарним і приязним взаєминам з Ігорем Петровичем, голова Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул, який приїздив в Луцьк і на власні очі бачив облаштований тут стадіон, на вечір 27 квітня написав на своїй сторінці на фейсбуці: «Іноді добрі наміри приносять шкоду».

«В даному випадку непоправної шкоди може бути завдано синтетичному покриттю та газону стадіона. Луцький стадіон "Авангард" - одна з найкращих спортивних споруд для легкої атлетики країни. Тут відбувається левова частка національних змагань та велика кількість навчально-тренувальних зборів. І для збірної, і для тисяч дітей, що займаються на цьому стадіоні, втрата буде дуже болючою.

Ми розуміємо причини, які змушують власників робити такі пропозиції. Ми поважаємо право власників вільно розпоряджатися своїм майном. Ми щиро співчуваємо приватним підприємцям та фермерам, які в наслідок карантину втратили доходи. Але ми дуже просимо не допомагати одним категоріям за рахунок інших! Впевнений, що у Луцьку, окрім стадіону, є й інші площі, які можуть бути задіяні для, безумовно, благородної мети: організації нових торгових місць у складні для бізнесу часи», - зазначив Гоцул.

От тобі й на. 

Як влізти в 350?

Голова громадської організації «Бізнес-Волинь» Ігор Дильов, якого можна назвати «голосом підприємців луцького Центрального ринку», бо активно їх захищав під час з’ясовування стосунків з Луцькою міською радою, найперше жартує, що між собою дрібні підприємців вже вирішують, хто ж має «влізти в 350». Насправді, зауважує, має «подвійне ставлення» до цієї ідеї.

«Міська рада давить бульдозерами людей на Старому ринку, викидає їх за межі міста, а в той же час людина опікується дрібними підприємцями, яких треба рятувати, бо Київ нічого не робить. Я до речі, повністю згоден із тим, що Київ нічого не робить. ЄСВ відмінили, ще якісь дрібниці впровадили, але ясно, що це не врятує жоден бізнес, бо нічого не пропонується суттєвого. Програми порятунку бізнесу ще ніхто з нас не прочитав.

Саме тому в мене подвійне ставлення до цього. Я, звичайно, за те, щоби будь-яким чином допомогти бізнесу. Але ж ОДА каже, наскільки я розумію, що треба дотримуватися карантину. І чітко каже. Тут виходить, що це чистий піар зі сторони потужного політика і нардепа. Ми ж зверталися до нього, просили поспілкуватися з представниками Центрального ринку про наші проблеми – і нічого, а тут він пише, що хоче рятувати бізнес. Формально у мене до нього претензій нема. Але допомогти всупереч київській владі – не знаю... Тобто ця пропозиція приємна, але викликає багато запитань.

Я розумію фермерів: щоб виробнику потрапити нині в супермаркети, треба ще постаратися. Зрештою, в нас в Луцьку 15 тисяч дрібних підприємців. А що їм всім робити? Хто їх рятувати буде? Комунальні ринки в місті перестали брати плату – це 140 людей, не беруть грошей за білборди – це 111 підприємців. Тобто 250 людей звільнені від плати за оренду. А інші? До інших «звернулися», а чи послухають вони ці прохання? Особисто до Ігоря Палиці – жодних претензій. Можливо, слушно допомогти фермерам. Але наскільки це зручно, як це буде – є питання. Може, ліпше запустити ринки, тільки визначитися, як дотриматися правил?» - наголошує Ігор Дильов.

Микола Собуцький, депутат Луцької міської ради, який виріс у фермерській родині і сам нині опікується саме таким родинним бізнесом, зауважив якось: а чи не ліпше згадати про місця для так званих фермерських ринків, виділені ще Богданом Шибою?

Лучани один за одним запитували: а чому не розставити намети (хай і з «лейбами») в різних районах міста? Так, треба забезпечити дотриманням карантинних норм у кількох місцях, а не в одному. Так, це складніше. Але якщо ціль допомогти людям, то люди матимуть в сотні разів більше доступу до такої вуличної торгівлі (їм не треба дибати за огірками через пів міста).  І стадіон! Стадіон буде цілий.

«Авангард» стоїть посеред Луцька з 33 року і бачив різне. Але от у розпал 2020-го опинився в центрі фактично політичних розборок. Ігореві Палиці будь що треба помогти малому бізнесу, бо треба підкреслити, як Київ йому не допомагає. В хід пішли навіть стадіони. Найцікавіше - чим закінчиться ця наразі просто фейсбучна (частково – кабінетна, але непублічна ) дискусія і хто чиї «шашки поб’є» цього разу на умовній політичній дошці з «зеленими» і ... «зеленими».

 *  *  *

...На моє прохання прокоментувати ситуацію з ринком на стадіоні і пояснити детальніше, як міська рада цю роботу бачить, неформальний мер міста радник міського голови Ігор Поліщук скромно промовчав у відповідь. Цікаво, що пост Ігоря Палиці його однодумці і партійні соратники одразу після публікації поширили на своїх локаціях у ФБ, але без жодних коментарів.

Як там казав Юрій Конкевич? «Не вистачає слів це коментувати»?

Жодних коментарів від дирекції стадіону «Авангард» теж не дочекалася.

У середу 29 квітня сказати щось наи цю тему може Денис Шмигаль. Президент уже встиг записати і показати ціле звернення на цю тему, адже по всіх регіонах хвилею відбуваються протести дрібних підприємців. Влада не хоче, щоб вони стали точкою неповернення та іскрою, від якої може зсплахнути більший вогонь і гасить їх, як вміє. У Луцьку на цю тему накладається гострий і вже навіть трохи давній конфлікт міськради з підприємцями Центрального ринку на тему знесення-переселення. Прем’єр пообіцяв зібрати на серйозну розмову урядовців. Вони поміркують прои можливе відкриття ринків. Таких – 281 в Україні. Цікаво, чи в цьому списку хоч якийсь луцький.

А тим часом на стадіоні косять траву під банерами «Волинь спортивна» і «Тільки разом». Бо хоч спортивний об’єкт і комунальний, та землю під ним міська рада якось віддала в оренду фірмі, якій близькі ці гасла.

Текст і фото: Олена Лівіцька


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні підтверджено 9 410 випадків COVID-19. За добу – 401
Наступна новина В Україні для переказів від 5 тисяч гривень відтепер потрібен паспорт