«Де сіли, там і фракція». Перша і остання сесія Луцькради на стадіоні. РЕПОРТАЖ

 «Де сіли, там і фракція». Перша і остання сесія Луцькради на стадіоні. РЕПОРТАЖ

Перша і остання. Такого справді більше не буде. Цього ж дня, 8 квітня 2020 року, депутати луцькради «прописали» у регламенті можливість проводити позачергові сесії онлайн. У виняткових випадках, як-от карантин.

- А давайте до мене в «Промінь». Зала на 500 місць, можна всіх в «шахматному» порядку посадити... – ратує депутат і бізнесмен Андрій Покровський.

- На стадіонє очєнь даже харашо. Нє самоє плахоє... –  десь в іншому кутку локації міркує його колега пенсіонер Микола Дендіберін.

Між іншим, він геть вписується у ту вікові категорію населення, яка, за урядовими вказівками, в цю пору мала б ...сидіти вдома.

Сонце. Абрикоси. І депутатський кежуал

Все за законами жанру. Навіть фанати на трибунах!

Микола Євгенович ще той денді. Він ходить на сесії в екстравагантних костюмах на краватках. Але сьогодні той день, коли він дозволив собі прийти в кросівках і спортивному вбранні. На спині – великими синіми буквами написано «Вільяреаль». Іспанський футбольний клуб десь у далекій Валенсії...

Отож. 8 квітня. Зацвіли абрикоси. На стадіоні СНУ у Луцьку  – стільчики, назріває щось дуже схоже на кіноперегляд  під відкритим небом. Іноді повз стадіон прогуляються люди з собаками і оглядаються на «неспортивне» видовище.

Стиль: кежуал та спортивний.

Найкреативніша маска в депутата Євгена Ткачука (позафракційний). На ній збоку намальований хто дуууже силуетом схожий на нього самого, вгорі написано «Механік»))

В Алли Надточій (Самопоміч) маска не менш романтична - у квіточках.

У друзів та колишніх партнерів по партії Костянтина Петрочука та Сергія Були, (тепер позафракційних) - в руках той самий антисептик фірми «Волиньхімконтроль», в якості якого недавно засумнівалися лучани, а відтак через це зринув цілий скандал у ЗМІ. Люди стали викладати фотографії з алергією на руках, мешканці будинків стали писати, що під’їзди обробляли мало не водою з крану. Тож обранці на сесії наочно демонстрували:  мовляв, «сам п’ю, всіх запрошую».

Секретар Луцькради Григорій Пустовіт навіть з муніципалами, які на вході на стадіон дуже чемно кожному нагадували про маску та рукавички, вітається ...ліктями.  Потім бере мікрофон і замість «добрий день» по-вчительськи радить  колегам дотримуватися дистанції.  

«Бути в тренді»

В тренді – то вітатися ліктями...

«Бути в тренді», - так секретар ради назве рішення провести сесію в цьому знаковому місці. Бо й знакове. На штучному газоні – нештучні емоції. Голі ворота, бо без воротарів, а відтак символізують міську раду без мера. По периметру локації – вицвілі стенди із символікою фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», на гроші якого тут, очевидно, і купували ті ж самі стільці, на яких нині сидять обранці. Можливо.

У порядку денному – 7 проектів рішень. Сьомим неочікувано – про продаж ПАТ «Волинь-авто» земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі на Рівненській, 145. Пояснили: дуже треба гроші в бюджет, земля – акурат за автосалоном фірми «Волинь-авто». Поруч – ростуть новобудови.  Все інше – суворо «коронавірусне».

Але перш, ніж дійти до роботи, обранці змушені просто на стадіоні провести комісії. В одному кутку – земельна, в іншому – бюджетна.  Депутати стоять групами і про дистанцію в дискусіях забувають...

Зрештою, рушили до стільців. На газон падають тіні від сонця, ніжки стільців малюють  на ньому химерні тіні. Євген Ткачук просто на газон кладе чи то гаманець, чи то барсетку. Юлія Вусенко (Самопоміч) елегентно вішає на спинку синій  клатч...

«Де сіли, там і ваша фракція», - жартує до Миколи Дендіберіна Григорій Пустовіт, натякаючи, що той «потрапив» в ряди «Батьківщини».

«Е нєт, я к Юліі Владіміровнє больше нє пойду. Она то за зємлю голосуєт, то протів...» - відбивається той.

«То за зємлю, то протів...»

Гімн. Хочеться написати романтично: лине до самого неба. В небі тим часом бурчить квадрокоптер і знімає те все видовище.

Вправно формують лічильну комісію. Богдан Богонос (Свобода), Мая Шостак (Батьківщина) та Борис Смаль (УКРОП) рахуватимуть голоси, тобто – руки.  На стадіоні 33 депутати. Швидко і безболісно вносять зміни до регламенту, де прописують можлимвість проводити комісії, виконкоми та сесії в режимі онлайн. Сесії – тільки позачергові і на час карантину. Депутат Олександр Кравченко (УКРОП) чи не єдиний, хто наполягає, що на сесії треба персональна присутність. Але потім зголошується і на такий проєкт . Голосують – за.

Не мільйонами, а ...масками

Валерій Бондарук – депутат міськради і керівник фірми «Волиньфарм».
У масках толк знає... 

Головна фінансистка ЛМР Лілія Єлова йде захищати зміни до бюджету. Усі вони, каже, стосуються карантину і коронавірусу. Алла Надточій (формально член фракції «Самопоміч», однак уже публічно приєдналася до команди Андрія Покровського «Свідомі», то ж грає з ним в одні ворота) просить повідомити, як забезпечені медики міста. Хтось каже, це не про бюджет, хтось і собі послухав би... Зрештою, до мікрофона йде начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимир Лотвин і доповідає.

«...Виділено 3,2 мільйона гривень для Луцької міської клінічної лікарні на закупівлю трьох апаратів ШВЛ, тендерну процедуру вже завершили, і 13 квітня будуть оформлені договори. Крім того, 5 мільйонів для цієї ж лікарні виділено на кисневий концентратор для надання допомоги в реанімації. 2,2 мільйона - для закупівлі засобів індивідуального захисту та дезінфектантів для міста, 500 тисяч гривень - на доставку медичних працівників, 400 тисяч - для інфекційної лікарні на засоби індивідуального захисту і 100 тисяч - для центру екстреної медичної допомоги», - вправно оперує тисячами та мільйонами Володимир Лотвин.

Григорій Пустовіт підказує: масками треба оперувати, масками... А то, мовляв, кажуть, що нема. Той продовжує...

«Більше 24 тисяч масок, 2 тисячі 190 одноразових халатів, 382 одноразових захисних костюма, біля 200 окулярів, 700 респіраторів, 15 тисяч рукавичок...».

Мийте руки антисептиком. Нашим))

Ніщо не віщувало біди, аж раптом Тарас Шляхтич («Самопоміч») нагадує про скандал з деззасобами і просить прокоментувати відповідальних за це заступників міського голови.

Григорій Недопад, перший заступник мера, якого немає, каже: все все нормально, тепер на виїзді зі «Луцькспецкомунтрансу» перевіряють кожну машину, розчин проходить хімконтроль, за аналіз для кожної машини платять 76 грн.

Додає його колега заступник міського голови Костянтин Петрочук: брали змиви у під’їздах, які  проходили дезінфекцію, - засіб відповідає нормі. 1 квітня відповідний висновок надав обласний лабораторний центр. Усі ці дані обіцяють опублікувати на сайті.

Шляхтич: а хімконтроль буде?

Ігор Поліщук озвучує ще одну зміну до бюджету і просить підтримати ініціативу: запровадити механізм «страхування» медиків міста, які хворіють на коронавірус. Кожен медик отримає матеріальну допомогу на лікування з бюджету міста. Легка форма – 10 тисяч. Важка – до 20 тисяч. Загалом на це виділили 500 тисяч гривень. Плюс – 1,5 мільйонів на преміювання лікарів міста, які мають підвищене навантаження через   роботу в режимі боротьби з коронавірусом.

Всі – за.

Беріть землю - будемо дякувати

Сергій Шабала. Дума про землю

Далі - звернулися до Антимонопольного комітету з вимогою реагувати і контролювати тих, хто в час епідемії піднімає ціни на найпотрібніші товари. Звільнили від орендної плати підприємців, які орендують комунальне майно і втрапили в скруту через карантин. Дозволили деяким магазинам та майстерням працювати. Бо без них місту – ніяк.

Дійшли до землі. ПАТ «Волиньавто» дозволили викупити 2 гектари 14 соток землі на Рівненській, 145. На тій землі їхнє майно, переконували. Але от чи на всіх 2-х гектарах? Як повідомив головний земельник міста Сергій Шабала, заробити на тому планують 6 мільйонів 662 тисячі 528 гривень. 500 тисяч авансу вже сплачено. Часу на розрахунок фірма має – місяць.

Для історії...

«Ми тільки можемо подякувати «Волинь-авто»...» - Євген Ткачук традиційно береться за свою улюблену місії, захищати «найнужденніших».

Йому допомагає депутат Олександр Козлюк (позафракційний)  й собі ратує за те, щоб продати землю і не ставити непотрібних питань. Але захищати нема від кого: ніхто не проти. 1 метр квадратний землі обійшовся «Волинь-авто» у 311 гривень.

Хто кого «спакує»?

Колись сесії проходили у залі палацу культури. 
А от тут – ні разу. До 8 квітня ні разу

...Десь із місць для глядачів (чи то фанатів) піднімаються дві жінки старшого віку. В масках. Несуть від руки написану скаргу Аллі Надточій. Кажуть, спеціально прийшли на сесію, й то нічого, що вона на стадіоні. Думали, тут буде директор водоканалу.

«Вчора його рабОтнікі щось там копали і пошкодили нам трубу. Отака халтура чи як то сказати... Запишіть собі, запишіть: Верещагіна, 11 і Леонтовича, 6. Записали?» - емоційно розказує лучанка Тетяна Рибак.

Тепер мені хоч бери і йди трубу латати. Директор водоканалу на карантині і на сесію не прийшов. А Тетяна Антонівна себе не пошкодувала…

А хтось просто вдягнув на сесію кофту з ведмедиком. 
І краще й не скажеш...)

Ігор Поліщук не шкодував під завісу нікого: в пух і прах розніс колегу Павла Данильчука (Народний контроль), бо він, бачте,  у ФБ глузував з того, що обранці проводять сесію на стадіоні.

«Він тут натякає, що поліція має прийти і пакувати депутатів. Шкода, що Павло Петрович жодного разу не прийшов на сесію, коли йшлося про Covid19. Ні тоді, ні зараз. (...) Вже йому за 30, він в житті жодного разу ніде не працював, це наклало відбиток на його поведінку. На його життя, на його відношення до роботи в міській раді», - продовжує Поліщук.

Сам Павло  Данильчук на сесію не прийшов.  Певне, не ризикнув стати в ряди порушників…

Йому радник міського голови порадив почитати законодавство «більш глибоко». Коли як не зараз?

Фух...

Фух, пару випустили... Фінал. Розходитися, здалося, обранцям не дуже хотілося і не дуже спішилося. Юлія Вусенко пропонувала оприлюднити на білбордах у місті координати всіх громадських структур, які готові допомагати лучанам у цей час. Сергій Була взявся бажати всім здоров’я. А депутат Дендіберін як ніколи був влучний і просто порадив слухати тільки «доктора Комаровського».

  *  *  *

Гімн під кінець був ще гарніший, ніж спочатку.

Сонце. Газон. Алича цвіте. 

Хтось час від часу нагадує про буденне, монотонно вибиваючи килими. Ці глухі «килимові» звуки періодично важко падають на стадіон з депутатами.

Тим часом збоку над Сапалаївкою переможно щебечуть пташки.

А якщо підійти до річки ближче з боку Ярощука, то можна почути затхлий запах.

Але то нічого.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

За спинами було – так...
Але всі помічали тільки це))
Під стадіоном – як біля церкви на Паску
До кольОру й до вибОру

Юлія Дацюк та Орися Залевська. Фракція УКРОП. 
Якщо ви не впізнали...))
Андрій Авраменко просить не фотографувати. 
Сьогодні, каже, нефотогенічний..
Тим часом обранці сходяться
Так 8 квітня засідала земельна комісія...
...а так – бюджетна!
Лілія Єлова та Богдан Богонос (Свобода)
Температурний контроль для Григорія Пустовіта
«Живий», – каже Григорій Недопад. 
А ніхто й не сумнівався)

Депутат Юрій Безпятко «на стилі»
Журналістів було майже, як депутатів.
І теж всі стильні)
«Товариші, де дистанція?»
Ми «в тренді». Юрій Безпятко та Євген Ткачук
Олександр Кравченко приїхав ровером
Микола Дендіберін встиг вранці зробити зарядку
у своєму дворі на Київському майдані
Андрій Покровський на диво відбув сесію від дзвінка до дзвінка
Сиділи скромно

Тихо. Сонце. Пташки співають...

У порядку денному – 7 питань

А люди дивувалися з таких «спортсменів»

Гарні дрібнички...
Активіст Сергій Поха втомився знімати видовищну сесію.
Присів відпочити
А люди прийшли шукати «діректора водоканалу», бо їм «порвали» трубу….
Сергій Була (позафракційний)

Григорій Пустовіт – чи не найдосвідченіший обранець тут. 
Каже: таку сесію пережив уперше

А декому дуже сподобалося))

Ще – гарні дрібнички...
Правда, окремих обранців впізнати було важко. Часом)
Це, наприклад, Аркадій Соломатін
Крім милих ведмедиків, були й милі котики)
Лілія Єлова виконала «бюджетну місію»
Ігор Поліщук насамкінець запропонував «страховку» для медиків.
Пропозицію читав, щоб не забути
Було видовищно...
...журналісти не нудьгували
Правда, наступна вже - онлайн
Цікаво, чи визріють до того часу нові земельні ділянки на продаж?
А поки – на карантин...


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У священника і паламаря, які відспівували інфікованого лікаря, коронавірусу не виявили
Наступна новина Уряд вніс зміни до карантинних обмежень. Що нового?
Останні новини
Схожі новини