Нардепи просять 11 суддів КС піти у відставку

Близько 150 народних депутатів просять 11 суддів Конституційного суду добровільно піти у відставку після підтримки рішення про неконституційність деяких норм щодо електронного декларування. 

Про це йдеться у заяві різних політичних фракцій і груп, зачитана з трибуни Верховної Ради, пише «Українська Правда».

«Народні депутати України, які підписали цю заяву… закликають суддів Конституційного Суду України, які підтримали рішення Конституційного Суду України №13-р/2020 від 27 листопада 2020 року, скласти з себе повноваження судді Конституційного Суду України за власним бажанням або ж подати у відставку невідкладно!» – закликають нардепи.

Цей заклик звернено до таких суддів

- Тупицького Олександра Миколайовича,

- Городовенка Віктора Валентиновича,

- Завгородньої Ірини Миколаївни,

- Касмініна Олександра Володимировича,

- Кривенка Віктора Васильовича,

- Литвинова Олександра Миколайовича,

- Мойсика Володимира Романовича,

- Саса Сергія Володимировича,

- Сліденка Ігоря Дмитровича,

- Філюка Петра Тодосьовича,

- Юровської Галини Валентинівни.

Раніше заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук повідомила "Інтерфакс-Україна", що під заявою Верховної Ради до суддів Конституційного суду є "вже більше 150 підписів" і вона сподівається, що буде й 226 голосів, і "конституційна більшість".

У коментарі "Українській правді" вона сказала, що підписали заяву і нардепи "Слуги народу", і нардепи з фракцій "Голосу", "Європейської солідарності", групи "Довіра".

Джерела УП кажуть, що "слуги народу" не хочуть голосувати за законопроєкт президента Володимира Зеленського про розпуск КС, тому збирають підписи у всіх фракціях за таку заяву.

Народний депутат від партії "Голос" Андрій Осадчук повідомив, що "наразі 180+ підписів" є під зверненням парламентарів.

  

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційними низку положень закону «Про запобігання корупції» та статтю 366-1 Кримінального кодексу України. Цим судді скасували відповідальність за недостовірні відомості в деклараціях чиновників і політиків, а отже, справи, які розслідуються за цією статтею, автоматично скасовуються. Також КС позбавив НАЗК багатьох повноважень, головне з яких – ведення відкритого реєстру електронних декларацій, а також їх перевірка на предмет недостовірних відомостей.

Однак Кабінет Міністрів України 29 жовтня ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників. І вже 30 жовтня реєстр декларацій знову став відкритим для громадськості.

 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Рожищі почали фінансувати місцеві ініціативи мешканців
Наступна новина Уряд хоче значно посилити карантин з наступного тижня, - ЗМІ
Схожі новини