«Нормально виглядаєш, брате». Ще один суд на «терористом» Кривошем. Репортаж із зали

Із зали суду. 2 лютого. Луцьк

Йшов 7-й місяць з часу сенсаційного затримання Максима Кривоша на Театральному майдані. Він встиг побувати у Львівській психлікарні. Вийти звідти осудним. Точніше – не вийти, а переїхати назад у Луцьке СІЗО.

Значно спав медійний інтерес до Кривоша. Слідчі тим часом рихтують справу до суду. І вже фактично завершили досудове розслідування.

2-го лютого в Луцькому міськрайонному суді відбулося чергове слухання справи щодо запобіжного заходу для Кривоша. 29 вересня йому продовжили утримання під вартою до цього дня включно.

Ми пішли на цей суд. Розповідаємо коротко, як це було.


Кривош знову в Луцькому міськрайонному суді

 *  *  *

Суд як суд. Один із. У ліфті їдемо з колегами з «Суспільного. Волинь» та рідним братом того, хто звинувачується у тероризмі і не тільки. Той чемно пропускає мене вперед: в ліфт, першою.

Самого Максима Кривоша конвой привозять у суд о 10.30. За трохи прибуває слідчий СБУ Іван Ляшук, прокурор Вадим Старчук та адвокат Кривоша Віктор Коренга.

До речі, вже третій адвокат «луцького терориста». Свого часу він відмовився від послуг Сергія Тиможинського, а згодом і від Євгенії Коваленко. Держава «делегувала» для захисту Віктора Коренгу.

Кривош в залі. Він помітно схуд. Звично вбраний у чорну кепку, спортивний одяг. Цього разу без футболки з написом «Я могу», як він …може. Пристально дивиться на журналістів. Сканує. Енергійно ходить заскленим боксом для підсудних злочинців так, наче неспокійний хижак у вольєрі. Такий собі фрагмент із виписаного ним сценарію на цю годину.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Розведені руки Кривоша – то якраз професіоналізм. А не навпаки». Юрій Крошко. #ЗКАБІНЕТІВ 

Попереду – серйозний строк за гратами

 *  *  *

Іноді він спиняється і дивиться журналісту з «Суспільного» просто в очі, прицільно так. Учасники цього засідання, очевидно, до такої поведінки звикли. Прокурор, слідчий – зосереджені. Вадим Старчук гортає кримінальний кодекс.

- Нормально виглядаєш, брате, - скаже Кривош, коли побачить на першій лаві брата Богдана.

Той кивне у відповідь.

- Ну як там? Всі здорові? Все добре?

Той знову кивне.

У залі суду єдиний з родичів – брат

  *  *  *

Всі встали. Суд іде.

Прошу, назвіться.

- Кривош Максим Степанович, - без особливого ентузіазму каже той.

- Народилися де? – запитує суддя.

- В країні совісті, - чути з «клітки».

- Це де?

- Це є така держава. Країна совісті.

- Росія, так? Зрозумів, - відповідає Сівчук.

Суддя Андрій Сівчук

До слова, Кривош народився в Оренбурзькій області, де працювали на той час його батьки Степан та Надія Кривоші, а незабаром вони переїхали на малу батьківщину в село добре на Камінь-Каширщину.

Ні суддя Андрій Сівчук, ні Максим Кривош, ні інші сторони не заперечували щодо висвітлення засідання медійниками. Ми вмикаємо диктофони і камери.

 *  *  *

Старший слідчий в особливо важливих справах УСБУ Волині Іван Ляшук аргументує, чому, на думку слідства, треба продовжити строк тримання під вартою.

Кривош підозрюється у «вчиненні восьми складів кримінальних правопорушень», серед чого: захоплення заручників, теракт, застосування зброї та вчинення вибуху, що створювало небезпеку для життя, незаконному носінні, зберіганні та придбанні зброї і вибухових пристроїв, носіння кастету, примушування працівника автомобільного транспорту до невиконання своїх службових обов’язків шляхом погрози вбивством, незаконне заволодіння транспортним засобом, замах на вбивство працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням ним своїх обов’язків.

Іван Ляшук наголошує: ризики, на які зважив суд при обранні запобіжного заходу, «на даний момент не зменшилися». Підозрюваний не має постійного місця проживання, має на утриманні неповнолітнього сина, може переховуватися від органів досудового розслідування і суду. Не встановлені місця можливого зберігання Кривошем зброї чи вибухівки. Підозрюваний «може і з достатньою вірогідністю буде впливати на потерпілих та свідків», позаяк підозрюваному загрожує обмеження волі  «аж до довічного».

- Застосування більш м’яких запобіжних заходів, ніж тримання під вартою, є недостатнім, - робить висновок слідчий.

Іван Ляшук просить суд продовжити строк тримання під вартою на 60 діб, але не більше строку досудового розслідування.

Зазначає: завершити досудове розслідування у цьому провадженні до 2-го лютого не змогли, бо матеріали справи ще 13 січня  передані на ознайомленням потерпілим (їх 19-ть) та самому підозрюваному. На це треба мінімум 2 місяці часу.

Слідчий Іван Ляшук

Скільки часу підозрюваний та потерпіли вивчатимуть справу – сказати трудно.

Прокурор Вадим Старчук теж вважає, що підозрюваний може впливати на потерпілих та свідків.

 *  *  *

Що думає про це Кривош?

- Та вже пора випускати мене… Скільки мене можна тримати? – каже той.

Захисник «луцького терориста» Віктор Коренга просив відмовити у задоволенні клопотання.

- Ми вважаємо це клопотання таким, що суперечить суду. На нашу думку, будь яких доказів існування озвучених ризиків і того, що вони виникнуть після вчинення правопорушення, не надано, - каже адвокат.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Адвокат Кривоша. Розмова з Сергієм Тиможинським, який захищає луцького терориста

Новий адвокат Кривоша Віктор Коренга

Суддя іде в нарадчу кімнату визначатися. А Максим Кривош використовує можливість продемонструвати себе: коли бачить камеру, він бере в руки заготовлений завчасно аркуш паперу, на якому кульковою ручкою виведено: «Что ти можешь один?».

- Той, хто ще не розучився мислити, зрозуміє, що це означає, - так пояснює Кривош свою записку російською.

Показовий нюанс: говорить з братом та з суддею Кривош українською, а «записки» пише російською.

Традиційні жести

 *  *  *

У перерві підозрюваний розповість, що експертиза визначала його осудним, і він тільки за таке рішення. Аргументи «луцького терориста» - старі як світ: вони про «терористку Савченко, яка розгуляє на свободі» і незмінні з часу першого суду. Вини не визнає, бо винний хіба перед заручниками, але то «моя справа». 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Поговори зі мною. ПостРОЗМОВА із Русланою з луцького автобуса з терористом

- Каятися в суді я не буду. Була спроба слідства зробити мене психічно хворим, чи вони передумали, чи щось у них не вийшло – не знаю. Психіатри визнали мене абсолютно здоровим. Знову ж таки: психічне здоров’я – це відносне поняття. Це маніпуляція, на цьому заробляють ті, хто ставить діагнози. Висновок – я осудний, можу відповідати за свої дії, це добре, воно так і є.

Кривош говорить про «метафізичну вину», каже, що зараз він «в заручниках», що «15 років відсидів і за цей час нікого не вбив».  Стає відомо, що він подав клопотання, щоб допитали президента Зеленського і долучили до матеріалів справи телефонну розмову Кривоша «з посольством Швейцарії».

Кримінальний кодекс пророкує Кривошу строк
аж до довічного ув’язнення

- Несправедливо не допитувати ключового свідка, - вважає підозрюваний у тероризмі.

Як відомо, за роки сидіння за гратами та з огляду на чималий злочинний досвід Максим Кривош добре знає процедуру досудового розслідування. У нього за плечима – 6 і 8 років життя у тюремних камерах, а їх за «філософські сентенції» не дають.

Історію злочинця Кривоша опублікувало видання ЛІГА.net.

 *  *  *

Суддя Сівчук повертається до зали: Кривош проведе в Луцькому СІЗО як мінімум ще 60 діб.

На умови утримання він не жаліється на разі.

Виглядає здоровішим, ніж у день теракту.

На запитання брата, чи не треба чого з одягу, відповів, що все має.

Справа Кривоша триває.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Готівка, земля, квартира: що в декларації у нового помічника Ігоря Поліщука
Наступна новина У дипломах про вищу освіту зможуть зазначати інформацію про відмінні досягнення
Схожі новини