Більшість безробітних волинян мають вищу освіту, а вакансії є для водіїв та офіціантів

Більшість безробітних волинян мають вищу освіту, а вакансії є для водіїв та офіціантів
Фото ілюстративне

60% безробітних волинян мають вищу освіту (здебільшого юридичну, економічну та педагогічну). При цьому більшість відкритих вакансій – робітничі. Найчастіше роботодавці шукають водіїв, продавців та офіціантів.

Про це розповів директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк під час прес-конференції, яка відбулась у фітнес-клубі LimeFit.

На ринку майже немає вакансій для економістів та юристів

За його словами, наразі в області на обліку безробітних – 7 924 людини, а вакансій – 3200.

«Між освітою, досвідом безробітних і того, що потребує ринок, великий розрив. Погодьтесь, не кожен юрист погодиться працювати токарем чи електрогазозварником», - зауважив посадовець.

«Деякою мірою в цьому винна освіта. Вона не відповідає реальним потребам ринку праці. На мою думку, сьогодні вищі навчальні заклади – це бізнес, тому що вони штампують професії, потреба в яких на ринку дуже мала. Чому навіть технічні виші штампують юристів? Тому що вступникам хочеться мати диплом юриста чи економіста і тому, що мама з татом сказали, що так треба», - додав Роман Романюк.

Прес-конференція центру зайнятості

Як вирішити проблему

Для тих, хто вирішив розірвати це замкнене коло, центр зайнятості надає можливість отримати нову робітничу професію.

Так, у 2019 році 295 волинян отримали освіту за 23 професіями. Найбільше серед них: електрогазозварників, кравців, кухарів, перукарів, продавців, слюсарів з ремонту автомобілів. Є можливість також отримати фах флориста, манікюрника, кондитера тощо.

Щоб потрапити на таке навчання, достатньо звернутись до центру зайнятості та стати на облік безробітних осіб (після 45 років на облік можна не ставати). Далі фахівці центру формують групи, відповідно до бажань майбутніх студентів та потреб на ринку праці.

Навчання відбувається при професійно-технічних училищах та коледжах. Тривалість залежить від професії. Так, на охоронника потрібно вчитись півтора місяця, а на працівника фермерського господарства – 10 місяців.

Навчання для «студентів» безкоштовне. Також, якщо воно відбувається, наприклад, у Рівному, центр зайнятості оплачує проживання і проїзд. Окрім цього, не припиняється виплата допомоги по безробіттю.

«Через те, що ми формуємо групи, відповідно до потреб на ринку праці, в результаті понад 99% тих, що здобули новий фах, одразу після навчання отримують роботу. Це дуже приємно, що люди в зрілому віці не бояться повністю змінювати своє життя», - каже Роман Романюк.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьких учнів ЗОШ №13 переведуть до інших шкіл міста
Наступна новина Бюджетна комісія хоче, щоб ОДА внесла новий проєкт обласного бюджету
Останні новини
Схожі новини