Тепловики Волині виступили за якнайшвидше прийняття проєкту закону 3800-1

Тепловики Волині виступили за якнайшвидше прийняття проєкту закону 3800-1

Близько 50-ти теплопостачальних підприємств з 15 областей України одностайно підтримали, якнайшвидший розгляд та прийняття законопроєкту №3800-1, який забезпечить вчасний початок опалювального сезону по всій країні.

 48 підприємств з усієї України обговорили проблеми галузі на всеукраїнському Форумі «Боргова криза на газовому ринку та шляхи стабілізації фінансово-господарської діяльності теплопостачальних та газопостачальних організацій перед початком опалювального сезону». Вже вдруге майданчиком для обговорення стала Федерація роботодавців України.

 За словами представників асоціацій "Укртеплокомуненерго" та УкрТЕЦ по всій країні тепловики стикаються з однаковими проблемами: старі борги за газ, вимивання коштів в погашення заборгованостей минулих періодів, брак коштів на модернізацію і підготовку до зими. Ускладнюється ситуація захмарними штрафами з боку НАК «Нафтогаз України», які неможливо включити в тариф на тепло.

 «В умовах, в яких працюють комунальні підприємства - вони не спроможні заплатити за природний газ у тих обсягах, у яких виставляють рахунки, - вважає Ярослав Рабошук, заступник виконавчого директора Асоціації міст України. - Це призвело до того, що ми на сьогоднішній день маємо вже 36 мільярдів гривень заборгованості за природний газ».

 Наявність боргової проблеми визнають навіть в Міністерстві економіки, але поки що пропонують заборонити арештовувати рахунки тепловиків під  час опалювального сезону. Вирішити проблему теплової галузі можна, стверджують фахівці. І навіть відповідний документ на розгляд Верховною радою вже зареєстрований. Це проєкт закону 3800-1, що передбачає списання боргів, які утворились на ринку природного газу, через  державне регулювання.

«На сьогоднішній день, одною із тем, яка має бути розглянута і прийнята - це  розроблений законопроект 3800-1, - говорить Сергій Дунайло, віце-президент міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго». - Він дозволить дійсно стабілізувати фінансовий стан теплових підприємств».

 Усі учасники форуму разом з представниками місцевої влади домовились повторно звернутись до РНБО, Кабміну та Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг з вимогою, якомога швидше розглянути проект закону №3800-1 та передати його до Верховної Ради.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Україна зможе отримати 8 мільйонів доз вакцини від COVID-19 безкоштовно
Наступна новина У Харкові прощаються із загиблим у катастрофі АН-26 курсантом
Останні новини
Схожі новини