У «швидку»? В лікарню? В поліклініку? Що робити, коли захворів

У «швидку»? В лікарню? В поліклініку? Що робити, коли захворів
Фото ілюстративне

Лежите вдома з температурою, викликаєте «швидку», а вона не їде. Знайома ситуація? Багатьом – точно так. Пацієнти нерідко скаржаться, що їм не надали бажану допомогу. І часто тому, що вони подзвонили на 103 з температурою 37,5 або спробували викликати сімейного лікаря серед ночі.

Разом з заступником луцького управління охорони здоров’я Віктором Глухманюком розповідаємо, куди і з чим йти, аби точно допомогли.

Поліклініка – перш за все

Що зобов’язані зробити лікарі:

– З більшістю проблем: від застуди до болю в нозі/руці/голові тощо варто звертатись до свого сімейного лікаря в центр первинної медичної допомоги (колишня поліклініка). У робочий час там вас оглянуть, за потреби призначать аналізи та обстеження, лікування. Якщо на місці не буде лікаря, з яким ви підписали декларацію, заклад зобов’язаний надати іншого.

Що можуть зробити лікарі:

– Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун закликала сімейних лікарів ділитись своїм номером телефону з пацієнтами для дистанційних консультацій. Втім, офіційних зобов’язань це робити немає, тож давати номер чи ні, медик вирішує сам. Так само немає обмежень, в який час можна телефонувати лікарю. Втім, здоровий глузд підказує, що не варто це робити серед ночі або ж у вихідні.

– Виклик лікаря додому медичні чиновники називають пережитком попередньої епохи. Мовляв це забирає надто багато часу лікаря, але при цьому ефективність таких оглядів вкрай низька через відсутність апаратури.

Можливість виклику додому поки не скасували, але тепер лікар самостійно вирішує, чи приходити до вас, зважаючи на симптоми.

Невідкладну допомогу, яка працює при центрах первинної медичної допомоги, можна викликати у робочий час для дорослих і цілодобово для дітей. Втім, слід пам’ятати, що це не «швидка допомога» в класичному розумінні і можливо лікаря доведеться чекати кілька годин.

В ідеалі – все ж прийти на прийом. 

«Швидка», якщо є ризик померти

Що зобов’язані зробити лікарі: 

– Екстрену медичну допомогу вам зобов’язані надати, якщо є загроза життю: складні травми, важко дихати, болить серце чи температура за 39 градусів, яка не збивається, людина непритомна або має судоми, є внутрішня або сильна зовнішня кровотеча, порушення свідомості, кровотеча у вагітних або передчасні пологи, анафілактична реакція, удушення, гостре отруєння тощо.

В цьому випадку в межах міста «швидка» повинна приїхати за 10 хвилин.

Що можуть зробити лікарі:

– Якщо диспетчер вважатиме, що загрози життю немає, бригаду до вас він має право не відправляти. Натомість може проконсультувати телефоном або ж скерувати до сімейного лікаря.

Повідомляти диспетчеру неправдиві симптоми не варто. Навіть, якщо вас не оштрафують за хибний виклик, за цей час хтось зі справді серйозною проблемою може не дочекатись допомоги.

В травмпункт – лише з травмами

У Луцьку працює два цілодобові травмпункти – при міській лікарні та дитячій обласній. Назва повністю відповідає змісту – звертатись туди можна лише з травмами: переломами, забоями. Якщо просто болить голова/нога/рука, варто йти до сімейного лікаря.

Що робити у вихідні і вночі

Якщо проблема не настільки складна, щоб викликати «швидку», але чекати до ранку або закінчення вихідних немає змоги, варто їхати у приймальне відділення загальної лікарні. З підозрою на отруєння та інфекційне захворювання – до інфекційної лікарні.

Що зобов’язані зробити лікарі:

– Чергові лікарі зобов’язані оглянути пацієнта. За потреби – провести додаткові обстеження, викликати вузькопрофільних спеціалістів, призначити лікування.

Що можуть зробити лікарі:

– Лікарі можуть госпіталізувати пацієнта або надати допомогу і відправити додому.

Також можна подзвонити на 103 і знову ж таки проконсультуватись телефоном.

Відзначимо, що застуда – не привід ні «швидку» викликати, ні в лікарню їхати. Достатньо збивати високу температуру, дотримуватись постільного режиму і пити багато рідини. А от, щоб отримати «лікарняний» слід звернутись до сімейного лікаря.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як швидко оформити аварію без участі патрульних 
Наступна новина Ковельські залізничники влаштували страйк. Керівника з Києва не пустили в депо
Останні новини
Схожі новини