14-томник Лесі Українки став доступний онлайн

14-томник Лесі Українки став доступний онлайн

Зусиллями фахівців із Волинського національного університету імені Лесі Українки, всі нині відомі твори великої письменниці можна прочитати онлайн. У мережі опублікували виданий в університеті чотирнадцятитомник творів Лесі Українки. 

Про це розповів проректор із навчальної роботи Юрій Громик, пише ІА Конкурент

За його словами, нині це найповніше видання творів відомої волинянки.

Окрім того, деякі з текстів Лесі вперше з'явилися у мережі. Їх не публікували вже десятки років.

Також зусиллями науковців відновлено структуру тих текстів, які начебто і включалися у попередні видання творів Лесі Українки, але дуже часто з них вилучали окремі фрагменти – речення, рядки і таке інше.

Зробити видання доступним в мережі – умова договору, який університет підписував із Українським інститутом книги.

Читати також: Відкрийте його для Мирослави. Репортаж з будинку Косачів у Луцьку. СВОЯ ІСТОРІЯ

«Ми отримали державне фінансування на цей проєкт. Умовою було оприлюднення електронних макетів томів у вільному доступі. Ми цю умову з радістю виконали, тому що це унікальна можливість для сучасного читача – читати Лесю Українку у зручний спосіб: на екранах телефонів, планшетів, ноутбуків і таке інше. Деякі тексти із наявних видавалися у 1910-20-х роках, а потім не видавалися.

Наше видання не просто повне, а ще й академічне. Окрім власне текстів, у кожному томі є примітки і коментарі. А це надзвичайно важливі фрагменти для розуміння творчого феномену Лесі Українки, її особистості, системи зв'язків із багатьма явищами і постатями української і світової культури і таке інше. У цих примітках ми даємо фрагменти, які сама Леся Українка вилучила, або редактори за її життя за її згоди чи без її згоди вилучали. Тому читаючи власне тексти Лесі Українки, читаючи коментарі, де можна простежити весь її творчий процес, ми складемо вже повне уявлення про те, хто вона була, про що міркувала, з ким вона спілкувалася...» – каже Юрій Громик. 

Крім того, за словами проректора, в онлайн-томах дуже зручна і цікава навігація. Якщо ви читаєте текст і бачите примітку, натиснувши на неї, ви одразу переходите в кінець другої частини тому, де ця примітка витлумачена. 

Переглянути всі твори Лесі Українки онлайн можна за посиланням

Нагадаємо, лауреатка Шевченківської премії письменниця Оксана Забужко вважає, що перше повне зібрання творів Лесі Українки у 14-ти томах мусить бути у кожній бібліотеці України. Однак воно вийшло накладом 1,5 тисячі примірників, а бібліотек в Україні є 16 тисяч.

Як готували видання і навіщо воно українцям – читати тут.

Читати також: На Волині масштабно відзначатимуть ювілей Лесі Українки. Які заходи запланували


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вакцинація від коронавірусу у Луцькій громаді. Коли стартує? Хто перший отримає щеплення?
Наступна новина Кабмін змінив правила перевезення дітей в автомобілях
Останні новини
Схожі новини