15 кіл будівництва. Інструкція, як самому звести житло

15 кіл будівництва. Інструкція, як самому звести житло

Що потрібно для того, аби самотужки збудувати будинок? Якщо коротко – гроші, час і багато чиновницьких кабінетів. Адже основою кожного будівництва насправді є не фундамент, а правильно зібрані документи.

Скільки і яких паперів треба, щоб приступити до роботи? Як потім зареєструвати будинок? Які загрози чекають на кожному етапі та зрештою – скільки це буде коштувати? Ми поспілкувалися із луцькими архітекторами, проектантами та ріелторами і склали покрокову інструкцію, як самому звести житловий будинок.

Для розрахунків змоделювали ситуацію для будівництва одноповерхового будинку площею сто квадратів на власних десяти сотках землі в одному із сіл поблизу Луцька.

1. Земля

Правильно вибрати ділянку для забудови дуже важливо. Від цього залежить не тільки майбутнє місце проживання, а й вартість будівництва. В першу чергу, це пов’язано із комунікаціями. Електрика та газ можуть бути уже підведеними до земельної ділянки, або – проходити по вулиці, і це найкращий варіант. В іншому випадку, якщо земля «в полі», проведення мереж до майбутнього будинку може затягти до 10 тисяч доларів.

Інші можливі ризики – підземні комунікації, чи, приміром, охоронна зона поблизу якогось виробництва… Через такі нюанси можуть взагалі заборонити будівництво. Тому найкраще, обравши ділянку, проконсультуватися у когось зі спеціалістів – наприклад, у землевпорядника, чи придатна ділянка для зведення житла.

Загалом ділянка повинна мати цільове призначення – для індивідуального житлового будівництва. Проте збудуватися можна і в садівничому масиві. У такому випадку будівля буде мати назву «садовий будинок» і в ній не можна буде прописатися. Згодом цільове призначення можна змінити, звернувшись у сільраду.

Оптимально для будівництва житла з подвір’ям потрібно десять соток землі. У селі під Луцьком таку ділянку із доступними комунікаціями можна купити в середньому за 6 тисяч доларів.

Час: невизначений

Гроші: 6 тис. доларів

2. Документи на землю

Оформлення документів на землю займе лише кілька днів. Спершу необхідно зробити експертно-грошову оцінку ділянки. Таку послугу надають спеціалізовані фірми та підприємці із відповідними ліцензіями. Коштує це близько 2 500 гривень і може зайняти 1-2 дні. Проте за оцінку зазвичай платить попередній власник ділянки, тож у цьому випадку витратити доведеться лише час.

Після цього договір купівлі-продажу реєструється в нотаріуса, сплачується 5% держмита, 1% військового збору (разом із послугами нотаріуса це вийде близько 12,5 тисяч гривень). Свідоцтво про право власності на землю нотаріус видає у той самий день.

Час: 3 дні

Гроші: 12,5 тис. грн

3. Проект будинку чи ескіз намірів забудови

Для будинку площею до 300 квадратів готують ескіз намірів забудови. Це – графічний матеріал, де зображене місце розташування споруд на земельній ділянці, фасади в звичайному вигляді та в розрізі, максимальні відмітки висотності, плани побудови тощо. Таке креслення потрібне для головного архітектора, який надалі буде видавати будівельний паспорт.

Теоретично креслення можна зробити самостійно, але щоб його не «завернули», краще все ж звернутися до фахівців – архітекторів. Якщо майбутній будинок – типовий, без незвичних авторських побажань, ескіз підготують десь за місяць і це буде коштувати близько 5 тисяч гривень.

Скільки часу? – Місяць

Скільки грошей? – 5 000 грн

4. Топографічна зйомка

Топографічну зйомку земельної ділянки вимагають не завжди, проте посадовці Луцького району та Луцька – вимагають. Вона буде потрібна для наступного етапу – оформлення будівельного паспорта. Це – схема, на яку нанесене майбутнє будівництво, сусідні об’єкти, інженерні мережі тощо.

Замовити таку зйомку для луцького району можна в кількох фірм та підприємців, проте послуга – затребувана і доведеться почекати не менше трьох місяців. Коштувати це буде 1,5 тисячі гривень.

Скільки часу? – Три місяці

Скільки грошей? – 1 500 грн

5. Будівельний паспорт

Із отриманими документами на землю, ескізом намірів забудови та топографічною зйомкою потрібно звернутися до ЦНАПу Луцького району. Документи буде розглядати головний архітектор району та працівники сектору містобудування та архітектури Луцької РДА.

За правилами, відповідь має надійти за 10 днів. Проте документи можуть відправити на доопрацювання. Люди, які проходять цей процес, кажуть, що зазвичай будівельний паспорт вдається отримати за 20 днів.

Будівельний паспорт – це документ за підписом головного архітектора району, який офіційно засвідчує, що на вказаній ділянці буде відбуватись будівництво.

Скільки часу? – До 20 днів

Скільки грошей? – Безкоштовно

6. Повідомлення про початок будівельних робіт

Після оформлення будівельного паспорта необхідно звернутися до місцевого Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) із повідомленням про початок будівельних робіт (зразок документу є у них на сайті ). Повідомлення можна надіслати поштою або занести особисто.

Відповіді ДАБІ не надсилає. Але вони зобов’язані впродовж місяця зареєструвати будівництво на сайті ДАБІ в офіційному переліку об’єктів, які будуються. Із цього часу можна починати будівництво.

Скільки часу? – Місяць

Скільки грошей? – Безкоштовно

7. Будівництво (без ремонту і комунікацій)

Є три варіанти, хто може збудувати будинок: 1. самостійно виконувати всі роботи; 2. найняти бригаду будівельників-«шабашників» із приватним виконробом; 2. звернутися до будівельної компанії.

Перший варіант – найдешевший (мінус 50% витрат), проте необхідно мати певний досвід та розуміння процесів. Хоча у такому випадку однаково лишається ризик, що на етапі здачі будинку в експлуатацію можуть виявитись помилки, що додасть зайвих проблем.

Загалом звести будинок площею 100 квадратів буде коштувати від 20 тисяч доларів. Приблизно половина суми – оплата роботи будівельників, решту – будматеріали. Для розрахунку ми брали простий неглибокий фундамент, коробку із піноблоків, утеплену пінопластом, вікна та двері середнього цінового сегменту, дах із металочерепиці.

Для того, щоб надалі оформити документи на будинок, не обов’язково закінчувати усі внутрішні роботи. Проте у будівлі повинні бути змуровані підстінки, зроблена стяжка та нанесена штукатурка.

Якщо дуже поспішати, будинок можна звести і за три місяці. Проте деякі будівельні процеси потребують лише сухої погоди, а після деяких треба дати будинку «вистоятися». Тому оптимальний час будівництва – один-два роки.

Скільки часу? – Від 1,5 роки, залежно від наявних фінансів

Скільки грошей? – 20 000 доларів

8. Присвоєння адреси

На етапі будівництва потрібно звернутися до сільської ради для присвоєння об’єкту адреси. Для цього необхідно написати заяву та додати до неї копію будівельного паспорта.

Важливо звернути увагу, щоб адресу присвоїли будівлі, а не земельній ділянці.

Скільки часу? – До місяця

Скільки грошей? – Безкоштовно

9. Проведення комунікацій. Електрика

Один із найскладніших етапів за витраченим часом та фінансами – газ, світло, вода і каналізація. Як раніше згадувалось, вартість підведення комунікацій залежить від того, де розташована земля. Якщо комунікації не підведені до самої ділянки, витратити доведеться тисячі доларів. У Луцькому районі існує практика, коли окремі підприємці підводять мережі до нових житлових масивів, а потім продають можливість до них приєднатися іншим мешканцям (середня ціна – 2 тисячі доларів за одну мережу).

Усі роботи із проведення електрики до будинку виконує районна філія «Волиньобленерго». Спершу доведеться «купити» потужність електроенергії, яку плануєте під’єднати до будинку (ціна 1 кВт –1,5 тис. грн.; потрібно хоча б 5 кВт). Розробка проекту та самі роботи іще обійдуться в середньому по 2 тисячі гривень. Тож загалом під’єднання електрики за хороших обставин (якщо найближча електроопора не далі, як за 300 метрів) обійдеться в 11,5 тисяч гривень.

Скільки часу? – До місяця

Скільки грошей? – 11,5 тис. грн

10. Проведення комунікацій. Газ

Проведення газу – справа недешева та дуже затратна в часі, розповідають усі, хто проходив цю процедуру. Відбувається усе в кілька етапів, на кожному етапі – перевірки, уточнення і т.д., тож загалом підключити газ вдасться не раніше, ніж через півроку після першого звернення.

Звертатися треба у відділення «Волиньгазу», написати заяву про проведення газифікації та додати копії документів на землю і технічного паспорта будинку. Через 15 днів «Волиньгаз» видасть Технічні умови – документ із розрахунками та схемами.

Далі –  «намалюють» проект, і будуть поетапно виконувати роботи: підведення труби до будинку, «розводка» по будинку, під’єднання котла та лічильника… Загалом до запуску газу доведеться заплатити щонайменше 40-50 тисяч гривень. Але якщо потрібно буде провести більше труб, витрати можуть дотягти і до 100 тисяч.

Скільки часу? – Не менше, ніж півроку

Скільки грошей? – 50 тис. грн

11. Проведення комунікацій. Вода

Для підведення водопостачання до приватного будинку поблизу Луцька необхідно бурити свердловину. Разом із насосом та роботою це буде коштувати 16-20 тисяч гривень. На всі роботи піде 3 дні.

Скільки часу? – Три дні

Скільки грошей? –  18 тис. грн.

12. Проведення комунікацій. Каналізація

Спорудження септика – локальних очисних споруд – буде коштувати близько 13 тисяч гривень. Підключення труб разом із вартістю труби – до 200 гривень за метр, тобто в середньому – ще щонайменше 1 000 гривень. Займе це до 3 днів.

Скільки часу? – Три дні

Скільки грошей? –  14 тис. грн.

13. Технічний паспорт

Збудований будинок повинен пройти технічну інвентаризацію – обстеження і обмірювання будівлі. В результаті видають технічний паспорт, в якому описана детальна інформація про будинок: площа, поверховість, розмір тощо.

Раніше цю процедуру проводило лише БТІ, проте зараз таким займаються сертифіковані фірми. Ціна – близько 1 500 гривень. Приблизно через тиждень за результатом огляду будинку видадуть технічний паспорт.

Скільки часу? – Три тижні

Скільки грошей? –1 500 грн

14. Здача в експлуатацію

Отримавши технічний паспорт, можна йти до ЦНАПу і заповнювати декларацію про завершення будівельних робіт. Аналогічно, як і з оформленням документів на початок будівництва, особисто про завершення процедури не повідомляють: інформація з’являється на сайті ДАБІ. Процедура є безкоштовною і займе до 15 днів.

Скільки часу? – Два тижні

Скільки грошей? – Безкоштовно

15. Державна реєстрація

Коли на сайті ДАБІ з’являється декларація про завершення будівельних робіт, можна оформлювати право власності на будинок.

Найдешевше звернутися в ЦНАП, послуга із державної реєстрації об’єкта нерухомості тут коштує 200 гривень. Проте, як показує практика, документи можуть «завернути» і техпаспорт доведеться переробляти.

Швидше, проте дещо дорожче оформити документи можна в державних реєстраторів комунальних підприємств та нотаріусів. Тут усі документи можуть зробити за кілька годин, проте до оплати вийде від однієї до кількох тисяч гривень.

Після завершення процедури власнику видають свідоцтво про право власності на будинок.

Скільки часу? – Один день

Скільки грошей? – 1 000 грн

* * *

Щоб не ускладнювати собі життя оббиванням чиновницьких порогів, часто трапляється, що до будівництва приступають без необхідних документів. А коли будинок готовий, починають шукати, як можна «вирішити» проблему із відсутністю дозволів. Проте такий шлях насправді і є ускладненням життя… Бо послуга із «вирішуванням» подібних питань на приміській території буде коштувати немало – кілька тисяч доларів.

Тому спеціалісти ринку будівництва радять: якщо вже взялися самі будувати, краще робити усе по закону і чемно збирати дозвіл за дозволом.

Ми порахували, скільки це може забрати часу та грошей, проте наш підрахунок – приблизний і зроблений для «ідеальних» умов без різних форс-мажорів, які на ділі обов’язково трапляться.

Що може статися? Та що завгодно, починаючи від зміни вартості будматеріалів і закінчуючи українським законодавством, яке регулює ті чи інші будівельні процедури. Крім того, на кожному етапі є виконавці, які можуть зірвати терміни, неякісно виконати роботу, відключити телефон і зникнути… Зрештою, змінитися можуть і ваші побажання: планували жити за містом, а діти підросли, стало важко добиратися до школи і розвозити по гуртках… Одна справа – змінювати житло, яке купив, і зовсім інша – продавати будинок, вклавши в нього стільки часу та зусиль.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Мою тітку спалили замість Паші Савельєвої». Розплутуємо історію через 75 років
Наступна новина День села у Жидичині. Репортаж
Останні новини
Схожі новини