17 травня в Україні відзначають Вознесіння Господнє: що ми святкуємо

17 травня в Україні відзначають Вознесіння Господнє: що ми святкуємо

Велике релігійне свято Вознесіння Господнє відзначають українці щорічно на сороковий день після Великодня.

У 2018 році Вознесіння Господнє припадає на четвер, 17 травня, – передає Сьогодні.

У народі свято 17 травня ще називають Знесення, Вознесіння або й Щастя. Відомий етнограф Василь Скуратівський з цього приводу пише:

«Якщо впродовж сорока днів ще можна було христосуватися, тобто говорити «Христос Воскрес», то після Входження такі вітання вже заборонялися – бо в храмах ховають плащаницю».

Після Свого воскресіння Господь являвся своїм учням, розмовляв з ними і повчав їх, велів чекати пришестя Святого Духа.

Він піднявся з учнями на гору Єлеонську, де востаннє благословив їх і вознісся на небо. Близькість і постійне перебування апостолів з Господом в період його земного життя, викликали після Вознесіння Христа розгубленість учнів.

Але з'явилися ангели, які повідомили, що Ісус, що вознісся, таким же чином знову повернеться на землю. Так було виголошено пророцтво про друге пришестя Христа.

У віросповідних формулах I-II століть про Вознесіння Господнє йдеться як про одне з основних подій земного служіння Ісуса Христа. У більшості стародавніх символів віри цю подію згадується слідом за Воскресінням. Тим часом, в церковних джерелах перших трьох століть не згадується про окреме святкування цієї події.

Відомий церковний письменник III ст. Оріген не згадує про нього в 8-ій книзі свого твору «Проти Цельсія», де перераховує християнські свята. Існує думка, що до III століття це свято відзначали разом зі святом Зішестя Святого Духа. Не мало воно і сьогоднішньої назви «Вознесіння», а називалося «сороковим днем після Пасхи».

У IV столітті Вознесіння Господнє вже стає загальновідомим. Історик Сократ називає його «всенародним святом». Про Вознесіння говорять вже святителі Іоанн Златоуст і Григорій Ніський, Лев Великий та багато інших. У IV ст. цариця Єлена побудувала храм на честь цього свята на Єлеонській горі – на місці, звідки вознісся Христос на небо.

Джерела V століття виділяють Вознесіння Господнє в окреме свято – на сороковий день після Великодня, що повинно було підкреслити благодатну роль Святого Духа в порятунку.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Легендарний Дієго Марадона очолив футбольний клуб у Білорусі
Наступна новина Політики та активісти Волині вимагають негайного ухвалення виборчої реформи
Останні новини
Схожі новини