Політики та активісти Волині вимагають негайного ухвалення виборчої реформи

Політики та активісти Волині вимагають негайного ухвалення виборчої реформи

15 травня у Луцьку представники політичних партій «Громадянська позиція», Громадський рух «Народний контроль», «Національний корпус», «Самопоміч», ВО «Свобода», Рух нових сил Михайла Саакашвілі разом із активістами ГО «Центр UA» закликали Парламент ухвалити в другому читанні та в цілому проект Виборчого кодексу (№3112-1), що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Всеукраїнська акція "Ні! Виборам за законом Януковича” відбулась 15 травня на центральних площах усіх обласних центрів України, а 17 травня – проходитиме в Києві під Верховною Радою.

Близько 100 учасників акції вимагали скасувати корумповану виборчу систему та перейти до пропорційної системи із відкритими регіональними списками.

Партійці та активісти Волині вважають, що нові виборчі правила дозволять обирати не лише партію, але й конкретних кандидатів в цій партії, тим самим формуючи список із людей, що мають довіру.

«Ми усі були на Майдані. І саме основне, що нам треба, це щоб ми проводили нову якість політики. Щоб ми приводили нових людей, які пройшли жорнила Майдану, пройшли жорнила війни, які так само боряться і хочуть міняти країну тут — на місцях. Такі люди є.

Але з цією виборчою системою, з цими правилами, які залишаються після Януковича, на жаль, ситуація буде плачевна», — наголосив депутат Луцькради від Громадського руху «Народний контроль» Павло Данильчук.

Таку ж позицію висловила й депутатка Луцької міської ради від партії «Самопоміч» Алла Надточій: «Потрібно змінювати ситуацію, потрібно забирати тих мажоритарників. Вони мають відійти від Верховної Ради. Тому що основний напрям народних депутатів — творити закони і дбати про кожного українця. Але, коли вони потрапляють до Верховної Ради, то забувають про це і дбають тільки про свої округи».

Партійці зазначили, що минуло 7 місяців з моменту ухвалення виборчої реформи в першому читанні. На сьогодні представники робочої групи з розгляду правок до Виборчого кодексу опрацювали тільки 10% правок відповідно до поданих 4500. Аби вибори в 2019 році відбулись за якісно новою системою, Парламент має терміново доопрацювати та фіналізувати текст кодексу для розгляду в сесійній залі.

Щоб нагадати депутатам про їхні зобов’язання, ініціатори акції зареєстрували звернення до Волинської облради та Луцької міської ради з проханням  до них звернутися до Верховної Ради України з вимогою негайно доопрацювати та прийняти в цілому проект Виборчого кодексу (законопроект № 3112-1), встановивши пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками.

Усі представники вищезазначених партій, громадські діячі та небайдужі громадяни, присутні на акції, підписалися під зверненнями.

Політики Волині наголошують, що Україні необхідно скасувати корупційну мажоритарну складову виборчої системи, ухваленої в інтересах та на догоду Віктору Януковичу. Так само варто відмовитись від закритих партійних списків, прохідні місця в яких продаються здебільшого кандидатам з Києва — вони не відстоюють інтереси громадян усієї країни.

«Свобода багато років цілеспрямовано підтримує зміну виборчої системи і запровадження відкритих виборчих списків й скасування мажоритарки. Мажоритарка — це зло. Як наслідок маємо те, що в нас більше 90% мажоритарників купили свої округи», — наголосив депутат Луцькради від ВО «Свобода» Микола Федік.

«Починаючи з лютого 2017-го року ми беремо участь в усіх акціях для підтримки цієї реформи. Наша партія є повноцінним членом об’єднаної Європейської партії «ALDE Party», і в грудні минулого року була проголосована резолюція, яку ініціювала «Громадянська позиція».

Ця резолюція закликає усю Європу підтримати виборчу реформу в Україні. Ця резолюція проголосована і тепер до голосу нашої партії долучився голос наших європейських партнерів», - зазначив голова Волинської обласної організації партії «Громадянська позиція» Сергій Чуріков.

Змінити виборчу систему обіцяв Петро Порошенко, коли балотувався на посаду Президента України в 2014 році, кажуть співорганізатори акції. Ухвалити новий виборчий закон з пропорційною системою та відкритими списками також зобов’язалися народні депутати чинного парламенту в Коаліційній угоді.

«Ми виступаємо за те, щоб в парламенті була ідеологічна дискусія. Ми бачимо, що в парламенті немає ніякої дискусії про вектор розвитку в суспільстві, немає ніяких ідеологічних дебатів. Ми бачимо, що в парламенті йдуть дебати за що?

«Давайте ми в бюджет просунемо ваше питання, а ми вам порішаємо такий-то тендер. Ви на мою мажоритарочку виділите те, питання пролобіюєте там-то». Тому ми виступаємо за виборчу реформу, з метою, аби в парламенті, нарешті, з’явилися ідеологічні партії, які будуть вести між собою дискусії, на основі якихсь ідеологічних систем, про розвиток країни.

Бо ті, що є нині, так точно не роблять», — роз’яснив позицію голова обласного осередку партії «Національний корпус» Андрій Д’яченко.

«Той факт, що ми зібралися тут разом, говорить про те, що є люди, які хочуть жити і працювати в цій країні. І ми будемо вперто йти до кінця. І лише спільними зусиллями ми доб’ємося з вами нормальних законів і почнемо ми з цього виборчого кодексу», — додав голова обласної організації партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» Сергій Адамчук.

Вже 17 травня на площі Конституції в Києві народні депутати, представники політичних партій, активісти з усієї країни звернуться до Парламенту з вимогою негайного доопрацювання та ухвалення виборчої реформи.

«Відкритість партійних списків дозволить виборцям вказувати в переліку кандидатів конкретну особу, якій вони готові дати повноваження представляти свої інтереси. Вплив виборця на порядок проходження кандидатів запустить внутрішньопартійну конкуренцію.

Вплив виборців на особистісний склад Парламенту створить умови, за яких політичні партії будуть зацікавлені шукати якісних кандидатів та уникати токсичних. І тільки у спільній роботі громадських організацій та партій можливо зробити ці зміни незворотніми», — підсумувала координаторка ГО «Центр UA» Марія Доманська.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 17 травня в Україні відзначають Вознесіння Господнє: що ми святкуємо
Наступна новина Лучани хочуть зменшити використання поліетиленових пакетів. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини