5 найбільш вражаючих речей, надрукованих у 2017 році на 3D-принтері

5 найбільш вражаючих речей, надрукованих у 2017 році на 3D-принтері

3D-друк скоро докорінно змінить процес промислового виробництва.

 

Друк речей на 3D-принтері вже давно знайшов застосування в багатьох галузях: від текстильної промисловості до аерокосмічної індустрії. Але саме в 2017 році 3D-друк вперше вийшов за рамки створення одиничних прототипів і кинув виклик традиційному масовому виробництву.

Technology review приготував огляд 5 несподіваних речей, які вдалося надрукувати на 3D-принтері.

Кросівки

Adidas з допомогою 3D-друку виробляє взуття на 90% швидше, ніж раніше. Компанія запустила виробництво кросівок з підошвою, яка надрукована на 3D-принтері. Колекцію Futurecraft 4D планується запустити на масовий ринок уже наступного року. Далі Adidas збирається запустити в Атланті ще одну роботизовану фабрику, де буде застосовуватися 3D-друк. В планах Adidas – друкувати не менше 1 млн кросівок на рік.

Швидкість 3D-друку зросла в десятки разів

У 2017 році інженери з Массачусетського університету розробили техніку, яка в рази прискорює друк. Спостерігаючи за процесом друку, здається, що відео прискорили: те, що раніше займало години, тепер друкується за хвилини.

Реактивний двигун

У листопаді команда інженерів з Університету Монаша в Мельбурні (Австралія) спільно з приватними компаніями представила новий 3D-принтер, який друкує з металу. Його головна особливість – розміри, завдяки яким принтер можна використовувати у виробництві деталей для аерокосмічної індустрії. Тоді ж принтер надрукував першу сопло для реактивного двигуна. Потім австралійські інженери спроектували, надрукували на 3D-принтері і випробували цілий реактивний двигун.

Сталь підвищеної міцності

Ранні версії металевих принтерів мали суттєвий недолік: вироби з металу легко ламалися через низьку якість металу. Але 2017 рік став проривним і в цьому питанні. У Ліверморській національній лабораторії (США) домоглися прориву в 3D-друку з нержавіючої сталі AISI 316L, яка використовується в хімічній промисловості та суднобудуванні. Новий різновид поєднує в собі властивості міцності і пластичності.

Масове виробництво

Швидкість проникла не тільки в друк пластикових іграшок, моделей і деталей. 3D-принтери все ефективніше використовуються і в промисловості. Наприклад, система Markforged об'єднує тисячі принтерів, які можуть виробляти ідентичні металеві вироби приблизно в 50 разів швидше і в 20 разів дешевше, ніж традиційне виробництво.

Повідомлялося також, що стартап Desktop Metal розробив 3D-принтер, який друкує з металу в 100 разів швидше, але при цьому він в 10 разів дешевший за аналоги.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сонячне затемнення й астероїд з прибульцями: 10 найпопулярніших знімків NASA за 2017 рік
Наступна новина У США зробили прогноз, якою би була війна з РФ
Останні новини
Схожі новини