5 швидких способів полегшити собі роботу

5 швидких способів полегшити собі роботу

Кожен, хто хоч раз намагався сконцентруватися на важкому, нудному завданні, може підтвердити: часом це буває дуже складно. Учені пропонують п'ять способів, як можна налаштуватися.

Розгорніть будь-яку книгу з популярної психології, і ви знайдете поради, як не відволікатися і швидше завершити роботу. Але тільки багато з них важко виконати. Як вам, наприклад, ідея провести весь день в навушниках? Або відключити інтернет, щоб не заглядати в соцмережі? Може, ви здатні моментально це зробити і уявити, що ваша робота — найцікавіша, натхненна і весела? Але якщо поради не працюють, то що допоможе не відволікатися?

Абстрагуйтеся

Не можете сконцентруватися на важливій роботі? Можливо, це здасться абсурдним, але тоді й не намагайтеся цього робити. Усе більше дослідників приходять до висновку, що ми проводимо значну частину дня просто мріючи і фантазуючи. Але це не лінь, чи не примха, а щось необхідне, що допомагає мозку нормально функціонувати.

Концентрація вимагає узгоджених дій різних частин головного мозку, включаючи його лобову частку, яка, між іншим, відповідає за протидію факторам, які відволікають, і контролює наше природне прагнення робити щось більш цікаве. Щоб ця система працювала злагоджено, потрібно багато енергії. Тому в певний момент ми неминуче зменшуємо темп, і наш розум починає блукати.

Люди, які вміють «відключати» мозок, справляються зі складними завданнями більш успішно, ніж ті, хто дозволяє своєму мозку командувати, коли йому працювати, а коли — ні. Керуйте процесом. Вирішуйте самі, коли вам потрібна максимальна концентрація, а коли можна трохи розслабитися й відключитися. І не відчувайте щодо цього провину — навпаки, такі перемикання зроблять роботу більш ефективною.

Перегляньте смішне відео

Котики, відео, дописи, які копіюються і без кінця поширюються по мережі, здаються нам чинником, який відволікає. Але деякі психологи вважають, що подібні ролики навпаки дозволяють нам успішно справлятися з роботою.

Під час одного з експериментів люди, які подивились смішне відео, довше і ретельніше шукали рішення складного завдання, ніж ті піддослідні з контрольної групи, яким показували легкі, але несмішні ролики. 

Дослідники зробили висновок: для того, щоб люди ефективно працювали, в офісах потрібно створювати невимушену веселу атмосферу. Звичайно, це не означає, що всі повинні цілими днями дивитися такі відео. Однак час від часу перериватися на жарти корисно, особливо коли ви втомилися.

Завантажте себе ще більше

Ще 1955 року психолог Ніллі Леві з університетського коледжу Лондона запропонувала теорію, яку назвала «Теорією завантаження» (Load Theory). Відповідно до неї, існує межа того, скільки інформації з навколишнього світу може обробити наш мозок в конкретний період часу. Коли він перевантажений, система уваги сама починає вибирати, на чому зосередитися.

Експерименти Леві показали, що ми ефективніше працюємо не за порожніми чистими столами і в повній тиші, а в безладі і хаосі. «Можливо, це відбувається тому, що коли осередки сприйняття заповнені, вся енергія мозку направляється на найважливішу задачу, — каже вчена. — Все інше просто відсікається». Проблема із втіленням цієї ідеї полягає в тому, щоб забезпечити правильний обсяг чинників, що відволікають, і не перестаратися із «завантаженням».

Перепочиньте

Коли терміново потрібно щось зробити, перерва — останнє, що приходить на думку. Проте невеликий перепочинок потрібен всім. Ми можемо зосередитися на якійсь справі максимум на 90 хвилин, після чого необхідно зробити 15-хвилинну перерву.

Навіть дуже коротка пауза, що триває всього кілька секунд, може допомогти — за умови, що ви не будете думати про поточні справи. Можна подивитися у вікно, зробити кілька простих арифметичних дій. Ще краще — прогулятися, зробити невелику розминку, помедитувати.

Не перенапружуйтесь

«Робіть перерви частіше!» — радять Джо Деґутіз і Майк Естермен з Бостонської лабораторії вивчення уваги і навчання. У ході ряду експериментів вони виявили, що кращий спосіб зберегти концентрацію — трохи попрацювати, а потім зробити невелику паузу. Ті, хто намагалися працювати не зупиняючись, у результаті сильніше втомлювалися і робили більше помилок.

З цими висновками погоджується і Крістіан Оліверз з Амстердамського вільного університету: «Якщо ви перебуваєте в постійному стресі, працюєте без перерви, здатність концентруватися поступово згасає. Поменше навантажуйте себе. І не забувайте частіше робити перерви — у результаті ви встигнете набагато більше».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Міноборони відмовляється платити компенсацію волинському військовому
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 18 жовтня
Останні новини
Схожі новини