8 речей, які ви могли не знати про Китай. Волинський «Голос» влаштував креативну лекцію

8 речей, які ви могли не знати про Китай. Волинський «Голос» влаштував креативну лекцію
Юлія Хведчак чотири роки живе у Китаї

Волинянка Юлія Хведчак чотири роки живе у Китаї. Там вона викладає англійську мову та комунікації в університеті. Перший рік, каже, вивчала місцевий менталітет і призвичаювалась до нього.

Чимало зі звичного китайцям українців шокує. У понеділок, 9 липня, вона розповіла у «Коворкінгу змін», який відкрив волинський осередок партії «Голос» про те, що ж вирізняє Піднебесну від решти світу.

Все швидко змінюється

«В Україні є магазини, в які ви роками ходите за хлібом, продавець знає і вас, і ваші вподобання. В Китаї ж таке майже неможливо. От, наприклад, мій друг порадив ресторан, в якому готують негостру їжу, а це дуже актуально для іноземців. Друзі сходили, а я через тиждень приходжу і там зовсім інший заклад – все перебудовано. І так у всіх сферах».

Активні пенсіонери

«Ввечері у Китаї є популярна розвага – танці на площі, в яких беруть участь і молоді, і літні люди. Навіть бабусі, які вже не можуть ходити, їздять на ринок, мають свої парки для танців, ігор. Після виходу на пенсію вони починають подорожувати, ходити в театри».

Дружба менш цінна

«У мене в Китаї померло поняття класичної дружби, коли ти за друга готовий у вогонь і воду. В Китаї ви можете близько спілкуватись три місяці, півроку, рік, а потім ці друзі просто зникають. В дружби вийшов термін придатності. Спочатку у мене був шок – як так людина зникла, може, щось трапилось. Але зараз я вже змирилась з цим».

В Китаї потрібно себе продавати

«Якщо ви прийдете влаштовуватись на роботу і скажете: «Та мені достатньо мінімальної зарплати», вам ніхто не дасть нормальну роботу. Подруга мені радила: «Приходиш і відразу виставляєш ціну – 100 доларів на годину. Так, вони зіб’ють до 20, але ти торгуйся».

Проблеми з особистою гігієною

«Якщо ви думаєте, що всі митимуть руки перед тим, як вам готувати їжу, то ви помиляєтесь. Шлунок трохи побунтує і звикне. Перші півроку я всюди ходила з дезінфектором, а потім змирилась. Стоматолога, наприклад, я примушувала мити руки при мені і одягати дві пари рукавичок».

Сім’я – це бізнес

«Дівчата мусять вийти заміж до 27 років. Якщо ні, це вже «другий сорт». При цьому хлопець повинен відповідати фінансовому рівню. В середньому він мусить заплатити батькам дівчини 50 тисяч доларів при одруженні. Мій друг сім років зустрічається з дівчиною і збирає гроші на весілля.

Натомість батьків на старості забезпечують діти. Пенсії є лише у військових і деяких держслужбовців».

Несамостійні діти

«До 18 років єдиний обов’язок дитини – навчатись. Батьки працюють, тому дітей виховують дідусі і бабусі, які нерідко їх балують. В результаті дитина не вміє прати шкарпетки, розігрівати їжу, елементарно себе обслуговувати.

При цьому навчання дуже складне. Починається о 7 ранку, з 12 до 14-14:30 перерва, потім до 18:00 навчання, вечеря і з 19:00 до 21:00 – знову навчання. Весь день дитина у школі. Окрім традиційних предметів, вивчають комунізм.

Після школи є екзамени на кшталт нашого ЗНО. До них ставляться дуже серйозно, тому в травні-червні у Китаї завжди сплеск підліткових самогубств. Не скласти ці іспити – для них фактично кінець життя».

Заблокований інтернет

«Гугл, ютюб, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер та інші звичні нам сервіси у Китаї недоступні. Там своя внутрішня мережа. Іноземці використовують VPN (програми для обходу блокування, - ред.), але навіть вони перестають працювати, коли відбувається з’їзд комуністичної партії».

***

Координатор волинського осередку партії «Голос» Віктор Левандовський каже, що у коворкінгу планують і надалі проводити неполітичні заходи.

«Ми хочемо бути корисними людям і проводити будь-які цікаві заходи, залучати неординарних спікерів. У планах ще є лекції про харчування, самооборону, ведення соціальних мереж, вже говорили про формування бюджетів», - розповів він.

Після виборів, зі слів Віктора Левандовського, коворкінг продовжуватиме працювати.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Навпроти пляжу в луцькому парку збудують каплицю для освячення води
Наступна новина Де у Луцьку замовити доставку їжі
Останні новини
Схожі новини