«А скільки корова дає молока?». Луцькрада і її нові сенси. Репортаж із сесії

«А скільки корова дає молока?». Луцькрада і її нові сенси. Репортаж із сесії

Вони так звикли ділити землі під багатоповерхівки, що ділити землю під пасовища їм дуже весело…

Воно то й смішно. Але ж земля в Боголюбах.

Але ж 4 гектари.

«А корови там хоч є?» - не стримався хтось зі свободівців…

І понеслося. Півгодини вирішували, як тепер ділитимуть пасовища, бо якось раніше не доводилося. Реформи. Покращення. Газ дорожчає. На трибуну із заявою вийшов головний лікар… пологового. На Хмельницького, 19 обурені наказом управління Волинської ОДА.

Позачергова сесія 18-та Луцькради, яка відбулася 16 вересня,  тривала недовго. Десяток питань порядку денного. Частина – одностайне «за».

 *  *  *

Якщо вважати, що восени стартує черговий політичний сезон, то луцький – стартував так собі.

Ні тобі колонки на сесії, ні шампанського в кулуарах, навіть цукерок давно ніхто не приносив (а бувало). Сходяться дисципліновано: о 10-й в залу заходить міський голова Ігор Поліщук, о 10.03 вони вже виконають Гімн і зі словами «Слава Україні!» сядуть до роботи.

16 вересня. Позачергово. Але рівно о 10-й

1.Луцький пологовий VS Волинська ОДА

Перш, ніж прийняти зміни до бюджету, міський голова просить «дати три хвилини» керівнику пологового будинку. Сергій Сябрук іде за трибуну.

Коли кілька місяців тому луцький пологовий виключили з переліку закладів, які надають допомогу хворим на ковід, було несподівано.

«Такий непрофесійний, недалекоглядний та вкрай небезпечний крок зі сторони НСЗУ створює велику загрозу для нашої області в разі чергового загострення ситуації з захворюванням», - заявляли тоді у мерії.

До того моменту заклад встиг пролікувати понад півтори сотні таких пацієнтів. Зрештою, згорнули бригади, оптимізували штат і налаштували роботу по-новому.

Натомість 14 вересня в пологовому отримали наказ управління охорони здоров’я Волинської ОДА про те, що мають приймати ковідних хворих. Як? Не маючи відповідного пакету з НСЗУ?

Розпач головного лікаря можна зрозуміти.

«Ми вважаємо його безпідставним і непрофесійним», - оцінить документ ОДА Сергій Сябрук.

Міський голова додаватиме епітетів і назве його «протизаконним».

До кінця дня на заяву в Луцькраді – нуль реакції.

Упс. Нам пишуть)
То не лікуйте ковід. То лікуйте ковід… 
Сергій Сябрук обурений наказом ОДА

2.Наша пісня гарна і про газ

Коли у сесійній залі говорять про тарифи, газ і електроенергію, а ще й коли згадують незлим тихим уряд, то пахне не газом, ні: виборами, політикою, і нема на те ради.

«Скоро треба буде і всі порядки денні ставити першим питанням звернення про тарифи і газ, бо ми про це на кожній сесії говоримо…» - слушно зауважував на чергове звернення щодо тарифної несправедливості Тарас Шкітер («Свідомі»).

Втім, до виборів ще ого-го, а Луцькрада пише листа до Президента, Кабміну, голови Верховної ради і просить (устами депутати від «За майбутнє» Юлії Дацюк, яка зачитувала текст листа майже в нікуди) про щось дуже ефемерне. Ну от, наприклад: розробити «механізм адекватного державного врегулювання» цін у газовій темі, запровадити «прозору і відкриту методику» їх формування… А далі й поготів: враховувати при цьому «інтереси народу України, а не олігархів» України.

«Для абсолютної більшості людей цей опалювальний сезон буде одним із найважчих», - каже Ігор Поліщук.

За словами міського голови, з міського бюджету до кінця року треба щонайменше ще 27 млн грн, щоб покрити витрати на ріст вартості газу та електроенергії, доставки, тощо.

«Що таке 27 мільйонів? 27 мільйонів – це ремонт дороги від Соборності до Чорновола», - додає мер.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Похлопайте собі»... У сесійній залі на празник. Репортаж із Волиньради

«Для абсолютної більшості людей цей
опалювальний сезон буде одним із найважчих»

Хто винен? Уряд. НАК «Нафтогаз» отримує шалені доходи, премії і зарплати... Фракція за фракцією кажуть, що підтримають це звернення.

Не стримується лідер фракції «Слуга народу» Роман Бондарук, він же – один із активних лобістів та реформаторів у сфері ЖКГ міста. Додає і своїх «п’ять політичних копійок».

«Вкотре хочу наголосити, що ціну формує ринок. І до її формування ні президент, ні уряд стосунку не мають», - заявляє.

У залі усміхаються.

«Приємно, що тут нарешті визнали, що в нас ні президент, ні уряд не мають стосунку до того, що відбувається в цій країні…» - тут же ловить «на живця» колегу-політика свободівець Михайло Щур.

36 – «за». Ігор Поліщук дякує за таку одноголосність.

Давайте вже не про газ...

3.«Будемо розвивати тваринництво»

«Луцькводоканалу» погодили строк дії договору про надання овердрафту. Прийняли зміни до бюджету. Пожвавішали, коли діло дійшло до затвердження проекту землеустрою для відведення ділянки під… пасовище.

«Розглядаємо! Ми такого ще не слухали!» - каже хтось із зали.

В. о. директора департаменту земресурсів Софія Гула йде доповідати. Маючи змогу залучити субвенцію з обласного бюджету на створення громадських пасовищ, у Луцькій ОТГ виріши нагодою не гребувати. Почали з села Боголюби, де людській худобі вділили 4 гектари лугу. На черзі, запевняють Сьомаки, Шепель та інші.

«Будемо розвивати тваринницто…» - жартує з президії мер.

Першим оговтується депутат Андрій Білан (Свобода)

«А яка там кількість худоби взагалі? Хтось дивився, чи є гостра потреба у пасовищі в Боголюбах?» - цікавиться.

Депутатка Катерина Шкльода («За майбутнє»)
Віктор Бондар (За майбутнє») і Михайло Щур («Свобода»). 

Щоб дізнатися щось про кількість ВРХ у селах Луцької ОТГ, обранців запросили в департамент економіки, там, кажуть, «все є». Ті ж паралельно радили запрошувати для обговорення таких рішень старост сільських громад.

«Є велика підозра, що корів там немає…» - продовжували із зали.

«Шановні колеги! Зберігайте спокій», - просив Ігор Ігорович. І таки достукався до свідомості обранців. 35 із 36-ти обранців, які більше звикли рахувати бруківку у дворах, ніж худобу в селах, підтримали цей проект рішення.

Трохи менш дружно надали в оренду ТОВ «Луцький ринок» 2 гектари площі на вул. Глушець, дозволили «Луцькспецкомунтрансу» укласти договір про лізинг для купівлі техніки.

«На днях дружині зателефонували з «Волиньгазу»...»

Під завісу міський голова зізнається: його втомили численні скарги лучан про те, що подати показники у «Волиньгаз» нереально.

«Люди подають одні показники, а в платіжках – інші. Створюються колосальні черги. В цих сервісних центрах повний хаос. Я даю доручення розібратися, у разі необхідності обговорити це на вашій комісії, Романе Анатолійовичу (Роман Бондарук – голова комісії з питань ЖКГ, - авт.) і вжити заходів. Воно так продовжуватися не може», - наголошує міський голова.

Депутат Бондарук нагадує іншу проблему - про утримання газових мереж. Каже, і це також питання для обговорення.

«У нас точно така ситуація. На днях дружині зателефонували з «Волиньгазу» і сказали, що заборгованість - біля 10-ти тисяч. У мене щомісяця гроші з картки знімає, все платиться. Пішла у «Волиньгаз», кажуть: у них зараз збої і будуть ще місяць-півтора. Так що треба запастися терпінням», - радить депутат Євген Ткачук («За майбутнє»).

 *  *  *

Запасаються. Дружно кладуть руку на серце і йдуть додому. Там комфортніше. Бо, як майже врочисто повідомив цього дня Ігор Поліщук, за результатами «всеукраїнського муніципального опитування» Луцьк – другий після Вінниці за рівнем створення владою комфортних умов для життя.

«А бути другим після Вінниці, то бути першим. Нам би ще прем’єра з Луцька, як у них було…» - усміхнувся.

Ну, все попереду)

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Україну насуваються зливи та похолодання
Наступна новина Коронавірус в Україні: 6 624 хворих та 99 смертей
Останні новини
Схожі новини