«То ви прозорі чи не дуже?» Як луцький айтішник «взув» Мустафу Найєма. ФОТО

«То ви прозорі чи не дуже?» Як луцький айтішник «взув» Мустафу Найєма. ФОТО
Команда «Дій з нами» в Луцьку

Мустафа Найєм та його команда агітували лучан приєднуватися до їхнього новоствореного руху.

8 квітня у стінах Молодіжного центру Волині відбулася зустріч із засновниками нового громадського руху «Дій з нами» нардепами Мустафою Найємом, Світланою Заліщук та Наталією Кацер-Бучковською.

Вони себе називали новими політиками, іншими, хоч насправді уже 5 років відпрацювали у стінах Верховної Ради України. У лютому 2019-го Мустафа Найєм, Світлана Заліщук та Сергій Лещенко вийшли з фракції БПП (сьогодні всі троє у новому русі). Тоді ж колишній журналіст, блогер Найєм заявив про створення суспільно-політичної ініціативи «Дій з нами», щоби, мовляв, провести у парламент якомога більше нових людей.

За три тижні до президентських виборів ініціатори руху приїхали презентувати його до Луцька. Нардепи спізнилися: перед тим мали подібну зустріч у Рівному. Першим до лучан прибув Мустафа Найєм. Серед присутніх – журналісти, підприємці, дизайнери, громадські діячі і навіть уже досить досвідчені політики: дехто зізнається, що прийшов в надії, що цього вечора говоритимуть не про вибори, а про якісь соціальні ініціативи.

Найєм - майбутній Аваков?

Нардеп у жовтій кофті із логотипом «Дій з нами» починає з того, що запитує, з якого каналу камера і чи є в залі журналісти. Потім просить не запитувати, за кого він голосуватиме, і розповідає, що не підтримує жодного кандидата у президенти і «це жах, яким буде 21 квітня» та «я не знаю, як через нього пройдемо». Таке ж, каже, може повторитися на виборах до парламенту.

Саме тому він з командою їздять країною і закликають людей долучатися до «Дій з нами». Вони не партія і ще не знають, чи будуть партією і чи буде така потреба. Вони просто хочуть згуртувати людей, знайти нових і цікавих і привести їх під купол Верховної Ради України.

Це будуть «нові, інші, які прийдуть в систему». Найєм очікує таким чином добитися «грамотного очищення правоохоронних органів і судів». Себе ж більше уже бачить навіть не з депутатським мандатом, а у виконавчій владі. Потім доповнить: міністром внутрішніх справ.

Політик закликав не вірити в катастрофу, яку нас нині часто обіцяють після виборів, бо «вони прийдуть  і підуть, а ми виживемо».

«Я бачу, які вони перелякані, і це так приємно. Так, я бачу, що з іншого боку йде якась орда. Але ми залишимося», - переконаний Мустафа Найєм.

Мустафа Найєм

Згодом до Молодіжного центру Волині таки добираються його колеги Світлана Заліщук та Наталія Кацер-Бучковська. Перепрошують, одразу включаються в роботу.

Нині підприємець, а ще недавно політик і керівник облосередку партії Гриценка на Волині Сергій Чуріков (який пішов з політики через присутність у волинській команді Гриценка регіоналів) цікавиться, чи є для цієї команди «червоні лінії»: те, на що вони ніколи не підуть.

Світлана Заліщук відповідає: ні – корупції, ні – регіоналам, так – прозорому фінансуванню. Потім відкриває секрет: «Дій з нами» готують новий формат фінансової звітності перед громадою, незабаром на сайті руху буде видно рух усіх грошовох надходжень і вони будуть прозорі як ніхто інший. Мовляв, «Приватбанк» уже розробляє для цього унікальний механізм, а «Дій з нами» - гарантують стопроцентну відкритість.

 

«Откуда дровішкі?»

Поки обранці відповідають на запитання і розказують про політичні перспективи, директор агентства інтернет-маркетингу Artefact.St Андрій Сірук, який теж прийшов на зустріч, зайшов на сайт суспільно-політичної інціативи покопатися у тамтешніх цифрах...

«Я простий айтішник з Луцька. Ви оце говорили про прозорі фінанси, а я звик по-своєму. Зайшов до вас на сайт і що бачу: у вас є інформація про 300 тисяч гривень надходжень, але немає ні слова про те, звідки ці гроші, від кого. Крім того, я бачив у «Фейсбуці» рекламу вашого руху, відтак хотів би запитати, за які гроші, хто це фінансує? Якщо цієї інормації нема на сайті, то як ви можете вже говорити про 100% прозорість і відкритість?» - запитав він.

Андрій Сірук

Просте питання від «простого айтішника» вибило спікерів з колії. Спантеличено вони відповідали, що з 1-го травня все буде, пояснювали наввипередки складність механізму і аж на російську перейшли, так розхвилювалися… 

Так гуртом запевнили:  відкритою і прозорою ініціатива буде тільки з 1-го травня, коли на сайті покажуть рух коштів. Наразі 352 тисяч гривень - це «фактично скинулися свої». По 30 тисяч скинулися засновники руху (це і є грошй на рекламу). Політики їздять країною своїм коштом. Не мають власного окремого офісу і просять гроші у малого та середнього бізнесу взамін на обіцянку «бути їхньою політичною кришею». Не розраховують на фандрайзинг, бо не вірять, що у Фейсбуці можна зібрати гроші на партію.

«То ви є все-таки стопроцентно відкритими на цей момент чи ні?» - уточнив Сірук.

«Я стопроцентно відкрито відповіла вам на ваші запитання», - дипломатично втекла від відповіді Заліщук.

Світлана Заліщук

У команді кандидата в президенти Анатолія Гриценка вона була представлена, як міністр закордонних справ, і досі, зізналася в Луцьку, бачить себе ефективною на цій посаді...

Ще кілька запитань, а до кінця зустрічі Андрієві Сіруку через Фейсбук уже надали повний онлайн доступ до відомостей про фінансування руху «Дій з нами».

Серед присутніх – екс-мер міста Богдан Шиба

***

Направду, Андрій Сірук потім зізнався: прийшов на захід тільки тому, що очікував від цієї команди чогось більшого, ніж політична афіша, наприклад – розмови про якийсь крутий соціальний проект. Під час розмови заскучав і тільки тому поліз на сайт ритися у цифрах і шукати там щось цікавіше. 

Як зазвичай, історія мала продовження й за кулісами...

Після того, як луцький айтішник «взув» політика на елементарному, директор ГО «Дій з нами» Марія Барабаш (яка й надала посилання для ознайомлення з інформацією про гроші і яку нардепи цього дня називали мотором своєї ініціативи) поцікавилася, як йому їхня миттєва реакція на запитання.

Реакція, звичайно, супер, але  у відповідь Андрій Сірук просив «передати Світлані» (Світлані Заліщук, – авт.), що «визнання власних помилок часто має більше поваги, ніж вміння викручуватися від незручних запитань».

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Понеділок, 8 квітня. ФОТО
Наступна новина Лікар з Волині розповів, чи правильно брали аналізи у кандидатів у Президенти. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини