Антон Яловик: Що кожного вівторка відбувається в Барі 11 і чи потрібен струнким дівчатам спорт?

Антон Яловик: Що кожного вівторка відбувається в Барі 11 і чи потрібен струнким дівчатам спорт?

До вашої уваги інтерв’ю з фітнес-тренером Антоном Яловиком, який понад 10 років допомагає людям тримати своє тіло в тонусі.

- Антоне, скільки часу ви вже у спорті, а саме в легкій атлетиці?

 – Фізичну активність я полюбляв з самого дитинства, цьому також сприяли мої батьки. Почав я займатися легкою атлетикою в 14 років, а професійно тренувався до 25. Сьогодні мені вже 31 рік і більше уваги зараз приділяю допомозі людям, щоб підтримували своє здоров’я, адже спорт – це те, завдяки чому можна зберегти відмінне самопочуття до 80-90 років. Чим раніше кожен це усвідомить і почне тренуватися, тим більшим буде вклад у майбутнє здоров’я.

Важливо зрозуміти один момент: якщо ви починаєте замислюватися про своє самопочуття в 50, то це вже не дасть такого результату, як дало б в 16-18 років.

- Як давно ви стали тренером?

 – Активно тренувати людей я почав з 2010 року, тобто це вже більше дев’яти років. Мені це надзвичайно подобається, тому точно буду продовжувати далі.

- Хто більше приходить тренуватися: хлопці чи дівчата? Скільки клієнтів було у вас за всю кар’єру тренера?

 – Тенденції постійно змінюються. Раніше більше тренувалися чоловіки, а дівчат в зал затягнути було просто неможливо, адже у 2010 жіноча частина мало приділяла увагу зовнішньому вигляду. Сьогодні жінки більше звертають увагу на здоров’я.

Якщо говорити про те, скільки клієнтів у мене було, то точного підрахунку я не веду. Часто проводжу групові заняття, бувають індивідуальні, тому людей більше тисячі. На власній сторінці я веду статистику, то можу точно сказати, що є більше 650 чоловіків і жінок, які в результаті тренувань зі мною отримали хорошу форму й не набирають зайвих кілограмів знову.

- Де ви тренуєте людей?

 –  Ми практикуємо заняття як на вулиці, так і в залі. Коли ти тренуєшся на вулиці, в організм потрапляє більше кисню й, відповідно, швидше відбувається окислення. Якщо це схуднення, то ефект в рази покращується. Також це краще для здоров’я, настрою та релаксації.

Коли на вулиці погана погода, то, звичайно, ми переносимо тренування в зал. В теплий осінній період люди хочуть по-максимуму використати погожі дні й чим більше часу проводити на вулиці. Ми забезпечуємо наших клієнтів потрібним інвентарем, тому можемо займатися спортом в будь-якому зручному місці та в будь-яку погоду.

- Що важливо пам’ятати під час тренувань? Дихання, перепочинок між підходами чи, можливо, достатня кількість води протягом заняття спортом?

 – Нюансів дуже багато. В першу чергу, усе залежить від того, який результат хоче отримати людина, яка ціль була встановлена перед початком занять. Далі важливо звернути увагу на те, чи були якісь травми або хронічні захворювання. Враховуючи цю інформацію, потрібно зважити, які вправи можна робити, а які не варто.

Звичайно, потрібно правильно дихати, знати активну та негативну фази, щоб не підвищувався тиск і ми не зробили собі гірше. Так, тренуванням можна завдати собі шкоди, якщо робити це неправильно. Спочатку не дуже відчутно, але з часом воно буде давати про себе знати. Тому рекомендую новачкам спочатку займатися спортом з тренером.

По-друге – протягом фізичної активності пити правильну воду, яка здатна стимулювати організм та надавати додаткової енергії. Взагалі, рідину треба вживати часто й маленькими ковточками, приблизно по 20 мл, щоб шлунок не забивався й постійно було надходження води. На водний баланс звертайте особливу увагу, адже це важливо для вашого здоров’я.

Чи давати собі відпочивати між підходами, залежить від того, який результат ми хочемо отримати. Якщо це вправи на силу, то відпочинок має бути максимальним – це 3-4 хвилини, щоб відновився запас кератинофосфату. Якщо ми бажаємо збільшити силову витривалість, то перерва не більше 1-2 хвилин. Все залежить від фізичної роботи й інтенсивності. Чим вона вища, тим більше потрібно часу на відновлення. Це можна регулювати в залежності від мети.

- Кого ви не берете на індивідуальні тренування?

 – Категорично не беру людей, які не розуміють, для чого їм потрібні тренування. Є ті, що приходять, дають гроші й хочуть, щоб тренер написав програму, за допомогою якої можна було б худнути без зусиль. У першу чергу я спілкуюся з людиною, виявляю її мету й бажання працювати над собою, а тоді роблю висновки.

Якщо людина не розуміє, для чого їй спортивний зал, то я, зазвичай, даю час подумати й визначитися з пріоритетами. Коли ти розумієш, чого хочеш досягнути, то легше даються тренування, а результат приходить набагато швидше.

Ми з клієнтом працюємо на результат, а гроші – це лише маленьке заохочення за пророблену роботу. Мені самому цікаво спостерігати за тим, як людина йде до своєї мети, допомагати й підказувати в силу свого досвіду.

- Сьогодні популярно вести особистий блог, чи вважаєте ви себе блогером?

 – Я б не сказав, що я блогер, адже підписників у мене не так вже й багато. Можу сказати точно, що мені подобається позувати на камеру, подобається ділитися смішними фотографіями чи просто показувати процес тренування. Мені цікаво розвиватися в цій сфері, адже в дитинстві я любив багато виступати, брав участь в сценках, був учасником команди КВН й це сприяє тому, що мені хочеться вести сторінку й зацікавлювати цим людей.

- Розкажіть про WOWранки, які ви проводите в закладі Вar 11.

 – Саме дійство проводжу не я, долучитися до організації мене запросила Юлія Євпак. Саме вона з командою організовує зустрічі. Виступають спікери з різних сфер, в основному це розмови про маркетинг, як розкрутити проект, які заходи проводити, щоб бізнес процвітав й таке інше. Дуже цікаво та пізнавально. Моїм завданням на цьому заході є розворушити трішки людей в перервах легенькою зарядкою.

- А що по проєкту Model Body, ініціатором якого ти виступив? Він підходить до завершення. Чи дійсно ця ініціатива допомогла дівчатам удосконалитись, прищепити нові корисні звички і покращити самопочуття.

 – Ідея співпраці з моделями прийшла після знайомства з Анною Тріль. Суть проєкту: показати, що кожній жінці потрібно працювати над своїм здоров’ям не просто для того, щоб бути моделлю, а для хорошого самопочуття у майбутньому. Насамперед це важливо для тих, хто хоче народити дітей і не страждати від наслідків пологів. Варто розуміти, що в кожної людини своя статура й ідеальна фігура.

Є категорія жінок, які постійно страждають від зайвої ваги. Їм ходити в зал потрібно регулярно. Інша ж частина дівчат, худорлявої статури, вважає, що може не слідкувати за раціоном, їсти що заманеться й не займатися фізичною активністю. Проте проблеми в них також є, адже може з’являтися біль в колінах і спині, але нема мотивації, щоб почати тренуватися.

Проєкт Model Body – для жінок, які вважають, що при наявності худорлявої структури тіла їм не потрібен спорт, а також для тих, хто йде в зал, щоб схуднути.  Мені найбільше подобається те, що цим проектом ми довели, що всім жінкам потрібно не просто тренуватись, а чітко розуміти для чого це, як правильно займатись і якого харчування дотримуватися.

Суть проекту: зруйнувати стереотип єдиного стандарту краси. Дівчата повинні розуміти, що у кожної є свій тип фігури. Його можна лише вдосконалити, але ніяк не змінити. Єдиний правильний вихід – ставати кращою версією себе, не рівняючись на інших. Намагатись удосконалюватись саме в своєму сегменті фігури.

- Усі дівчата ходять за графіком на заняття, чи є і такі, що здалися на половині проекту?

– Це актуальне питання, адже проявляти зусилля в спорті – справа не з легких. Звичайно, є люди, які відсіялися. Найбільше дівчат здались тому, що їм важко, адже на тренування треба ходити стабільно.

До фіналу дійшли близько 70%. Це доволі хороший показник. У тих, хто залишився, результат помітний неозброєним оком, навіть без заміру параметрів. Я дівчатами дуже задоволений, вони молодці.

- Це супер. Чи досягнута ціль проекту? Вони отримали те, чого їм бракувало?

– Дівчата самі постійно просять мене продовжити тренування ще хоча б на місяць. Я пояснюю, що в мене обмаль вільного часу, але прохання не припиняються. Думаю, це найкращий показник того, що вони задоволені.

- Дівчата у ході проекту дотримуються меню здорового харчування?

– Дуже багато дівчат хотіли перевірити поширений міф, який звучить так: не важливо, чим ти харчуєшся, головне – по максимуму викладатись у спортзалі. Насправді це далеко не так, адже, щоб дійсно можна було дозволити собі їсти все, що захочеться, кожного дня треба пробігати по 20 км. Якщо вам це під силу і ви готові «мучити» свій організм додатково, то пробігайте 20 км, їжте снікерси, і воно вам не зашкодить.

Мені здається, краще все-таки врегулювати раціон. Трішки потерпіти доведеться перший тиждень, а далі вирівнюється кількість гормонів, і ми спокійно можемо сприймати нове харчування, зменшуються об’єми шлунку. Щоб солодкого не хотілося, можна додати більше зелені, у ній є багато магнію і кальцію, – і тоді будеш себе краще почувати.

За час, що я працюю з людьми, я зрозумів: найважче людину переконати, що потрібно харчуватися правильно. Для цього треба змінити свої звички. А це, як ми знаємо, зробити не так уже й легко.

Я завжди кажу, що куріння, ожиріння і алкоголь – не залежності, а звички. Бідність – звичка, і навіть багатство – це теж звичка. Не бійтеся прививати корисні звички й викорінювати шкідливі!

- Які у вас цілі та плани на майбутній рік?

 – Взагалі, цілей дуже багато. Сьогодні в мене такий стан стабілізації, я маю декілька напрямків, у яких мені цікаво розвиватися. Я і тренер, і дієтолог. Можливо, якби сконцентрувався на одній сфері, то було б легше. Вважаю, що вже пора створювати команду з однодумців, які будуть так само зацікавлені тим, що я роблю, й розвиватися зі мною.

За сприянням компанії Kangen Water публікуємо серію корисних постів про активних людей Луцька.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вводять в обіг монету 5 гривень
Наступна новина Коцан не повідомляв, що зняв кандидатуру, – голова виборчої комісії
Останні новини
Схожі новини