Без фото, відео та агітації. Як правильно голосувати на виборах. ПЕРШИЙ У ПОМІЧ

Без фото, відео та агітації. Як правильно голосувати на виборах. ПЕРШИЙ У ПОМІЧ

Вже у неділю, 31 березня, відбудеться перший тур виборів Президента України. Мільйони українців прийдуть до виборчих дільниць, аби обрати з-поміж 39 кандидатів того, хто керуватиме країною наступні 5 років.

Як поводитись на виборчій дільниці, чи можна робити фотографії та чи є можливість проголосувати, якщо фото у паспорті прострочене – з’ясовували журналісти Першого.

Які документи потрібно мати з собою?

Документ, який обов’язково повинен мати з собою виборець, – це паспорт громадянина України (у формі книжечки, або ж ID-картка).

Брати із собою запрошення на вибори не потрібно.

Якщо ви нещодавно отримали громадянство України, потрібно мати з собою тимчасове посвідчення громадянина України.

Військовослужбовці строкової служби повинні обов’язково мати з собою військовий квиток.

Чи можна проголосувати із простроченим фото у паспорті?

Так, можна. Тобто, якщо забули переклеїти фото у паспорті, це не може бути підставою, щоб вам не видали бюлетень і не дозволили голосувати.

Також у Державному реєстрі виборців запевнили, що власникам ID-карток не потрібно брати із собою  витяг, у якому вказане місце вашої прописки. Потрібно мати з собою лише ID-картку.

Чи можна проголосувати за когось із рідних?

Ні в якому випадку. Навіть якщо маєте паспорт і письмовий дозвіл тієї людини. Голосування «не за себе» в Україні – заборонене. 

«Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються», – йдеться у законі «Про вибори Президента України».

Чи можна робити фото?

Про селфі із бюлетенем можете забути – це незаконно. Не можна фотографувати ані себе у кабіні, ані бюлетень. Забороняє це закон «Про вибори президента України», оскільки, згідно з ним, голосування повинне бути абсолютно таємним.

«Фотографування, відеофіксація результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування забороняється», - йдеться у законі.

Аналогічна заборона стосується і відео.

За порушення можуть призначити штраф у розмірі від 1700 до 5100 гривень, до 2-х років виправних робіт, і навіть до 3 років обмеження волі.

Чи можна брати з собою дітей?

Так, дорослі мають право заходити у кабінку для голосування із дітьми, які ще не досягли 18-річного віку.

Допускається також супровід людей, які мають особливі потреби. Втім, потрібно попередити про це члена виборчої комісії. У законі сказано, що «допомога виборцю з особливими потребами, який не може самостійно заповнити виборчий бюлетень чи опустити його у виборчу скриньку, не вважається голосуванням замість цього виборця».

Двом дорослим не можна одночасно заходити у кабінку для голосування.

Чи потрібно брати свою кулькову ручку?

Зазвичай ручки є у кабінах для голосування. Але у законі не прописані заборони щодо того, чи можна брати із собою кулькову ручку.

Тож якщо вважаєте це за потрібне – можете взяти.

Що робити, якщо ненароком зіпсували бюлетень?

Якщо виборець ненароком припустився помилки, наприклад, поставив галочку навпроти прізвища не того кандидата, потрібно негайно звернутись до члени виборчої комісії, який видав вам цей бюлетень. Після цього потрібно написати письмову заяву. І далі член виборчої комісії видасть вам новий бюлетень.

Але в цей раз помилитись більше не можна, оскільки новий бюлетень видають лише раз. Тому дуже уважно дивіться, перш ніж ставити галочку.

До слова, ставити потрібно «+» або «галочку» у спеціально відведеному полі навпроти прізвища кандидата, якого ви хочете підтримати. Якщо у бюлетені буде більше, ніж одна позначка, такий бюлетень вважатиметься зіпсованим. 

Чи можна на виборчій дільниці розповідати, за кого ви проголосували?

Ні, це заборонено законом. Якщо ви вирішили вийти із кабіни таємного голосування та всім оголосити про свій вибір, зробите помилку. Це вважається порушенням таємниці голосування.

«Демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування», – так каже закон.

До слова, на виборчій дільниці не можна агітувати за свого кандидата, оскільки це також заборонено законом. Також не можна приходити у одязі з символікою кандидатів.

На які порушення на виборчій дільниці слід звернути увагу?

Насправді виборець перебуває на виборчій дільниці не так багато часу, щоб встигнути помітити якісь порушення. Але все ж потрібно бути уважним. 

До прикладу, члени виборчої комісії не мають права давати бюлетень виборцеві, якщо той не пред’явив паспорт. Навіть якщо знають одне одного багато років і впевнено можуть засвідчити особу. Це –порушення. 

Уважно дивіться, чи «чистий» бюлетень, який дає вам член виборчої комісії. Адже якщо там є навіть маленький штрих, бюлетень вважається зіпсованим. 

І зверніть увагу, чи немає поблизу дільниці агітаторів, які за гроші пропонують проголосувати за якогось із кандидатів. Агітація у день виборів – заборонена.

Що робити, якщо ви побачили порушення на виборчій дільниці?

Є декілька варіантів. Перший – звернутись із письмовою заявою до голови виборчої комісії і повідомити про протиправні дії чи бездіяльність.

Якщо ж ви не довіряєте голові виборчої комісії, бо підозрюєте його у фальсифікації, тоді краще скористатись наступним варіантом –зверніться до працівників поліції за номером 102, або ж із письмовою заявою про вчинення порушення. 

Також повідомте про порушення спостерігачів. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 31 березня
Наступна новина На Волині спостерігача не пустили на дільницю і викликали поліцію
Останні новини
Схожі новини