Біля Луцька ПЦУ освятила придорожній хрест, а священник РПЦ в Україні його переосвятив

Біля Луцька ПЦУ освятила придорожній хрест, а священник РПЦ в Україні його переосвятив

У селі Цеперів Луцького району священники РПЦ в Україні переосвятили придорожній хрест, який перед цим встановили і освятили представники ПЦУ. У Волинській єпархії Православної церкви України назвали такий вчинок своїй колег «провокацією міжконфесійного протистояння».

Придорожній хрест у Цеперові на Вербну неділю, 25 квітня, освятив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. На дійстві були присутні й інші священники: декан Луцького районного деканату протоієрей Володимир Присяжнюк, священник Богдан Лисак, який опікується цим селом, духовенство Воскресенського округу благочиння, повідомили у Волинській єпархії ПЦУ.

Хрест встановили за кошти благодійника Ігоря Павловича.

За словами священника Богдана Лисака, раніше в селі не було ані храму, ані каплиці, ані іншої святині. Оскільки село невелике, то пізніше тут планують побудувати каплицю на честь Різдва Івана Предтечі.

Як повідомило ІА ВолиньPost із посиланням на мешканців Цеперова, 4 травня, на третій день Великодня настоятель храму села Баїв Василь Левковець, який представляє РПЦ в Україні,  переосвятив хрест.

Декан Луцького районного деканату Волинської єпархії ПЦУ, протоієрей Володимир Присяжнюк назвав те, що відбулося «дикістю, незнанням церковних канонів і провокацією міжконфесійного протистояння».

Віросподівання, запевняє він, – абсолютно вільна справа, тож якщо люди, які встановлювали хрест, проявили бажання, аби він був освячений ПЦУ, то варто їм залишити це право.

«На жаль, там, де можна було, настоятель цього храму відстоював Москву. Виходить, що наплювали і на мецената, і на тих людей, які хотіли бачити святиню, освячену ПЦУ, у своєму селі. Прикро просто, що таке відбувається у наш час», – каже протоієрей Володимир Присяжнюк.

Він додав, що далі у Цеперові будуть реєструвати релігійну громаду та будувати каплицю.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відбудеться XI Всеукраїнський фестиваль вишитих рушників
Наступна новина В Україні – 8 710 нових хворих на коронавірус. На Волині – 221
Останні новини
Схожі новини