Біологи зможуть «редагувати» кров для переливання

Біологи зможуть «редагувати» кров для переливання

Вчені Бристольського університету в Англії представили технологію редагування генів, яка допоможе змінювати клітини крові заради успішного переливання.

Переливання крові широко застосовується в сучасній медицині та необхідно не тільки за великих крововтрат, але і при деяких захворюваннях. Теорія сумісності крові з’явилася відносно недавно – в середині минулого століття, вона дозволяє уникати важких наслідків переливання, обумовлених несумісністю, пише «platfor.ma».

Несумісність реципієнта і донора може призвести до тяжких наслідків, тобто до смерті пацієнта.

Вважається, що різні групи можуть бути сумісні, якщо при переливанні не буде реакції аглютинації, за якої антитіла атакують чужорідні еритроцити та відбувається їхнє склеювання.

Наприклад, перша група крові вважається універсальною, але водночас людям з нею не можна переливати ніяку іншу, а четверту групу можна використовувати тільки для IV, людині ж з цією групою підійде будь-яка.

Вчені Бристольського університету за допомогою білка Cas9 навчилися виводити з клітин гени рідкісних груп крові. Відредагований матеріал містить в собі ознаки різних груп крові та відрізняється високою сумісністю при переливанні.

В майбутньому ця технологія допоможе людям, яким важко підібрати кров з донорської бази – наприклад, пацієнтам з такими вродженими захворюваннями, як таласемія і серповидноклітинна анемія.

«Щоб отримати кров для переливання, потрібно дуже багато роботи. Але одного разу кров з генетично модифікованими клітинами може врятувати цілу групу пацієнтів», – зазначає керівник наукової групи Ешлі Той.

Дослідники підкреслюють, що ще багато що належить зробити, перш ніж редагування генів буде повсюдно застосовуватися в клініках. Однак якщо все вдасться, то ця технологія може допомогти мільйонам.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Якою буде погода у Луцьку та області 4 травня
Наступна новина ДТП на Волині, в якій підліток скалічив чоловіка: подробиці трагедії
Останні новини
Схожі новини