Бізнес, якому не пофіг. #БНП

Бізнес, якому не пофіг. #БНП

У двох словах: кожна складна ситуація – не така вже й складна, якщо є люди, яким не пофіг.

Ми вирішили розказати про бізнес, якому не пофіг. Про бізнес, який у скруті, але який не сконцентрувався винятково на своїх клопотах, а взяв і підставив плече – медикам, людям, країні у боротьбі під час пандемії.

На Волині такі є. Вони, зазвичай, не дуже люблять про ці речі розповідати. Тому ми пішли іншим шляхом: не брали у них інтерв’ю, а просто зібрали всю доступну інформацію, що є у відкритому доступі, щоб показати, розказати, когось цим надихнути, когось – підтримати, комусь таким чином просто подякувати. Бо нам теж не пофіг.

 *  *  *

Компанія «Вілія»

Підприємство «Волинь-зерно-продукт», яке очолює Євген Дудка долучилося до оснащення корпусу обласної лікарні у Боголюбах.  Саме там облаштували приміщення, в якому лікуватимуть хворих на коронавірус волинян. Чимало робіт у тих стінах провели за підтримки місцевого бізнесу.

Незважаючи на Великодні свята і підготовку до них, у суботу 18 квітня компанія «Волинь-зерно-продукт» завезла куби для зберігання використаних одноразових рукавичок, масок і одягу медичного персоналу в Медичний центр "Боголюби".

 Медичні відходи збиратимуть у цих ємностях, а згодом передаватимуть спеціальним компаніям для правильної та безпечної утилізації.

 *  *  *

«Ейр. Речі з вишивкою»

Невеликий проєкт «Ейр. Речі з вишивкою»  запустили з початком карантину Роман Невестенко-Домбровський та Мар’яна Царук-Нікольчук. «Ейр» вишиває креативні маски. А з частини вилучених коштів знаходить можливість підтримати медиків.

«Два тижні тому замовили шість багаторазових захисних комбінезонів з цілісної тканини Оксфорд для медиків Луцького районного відділення екстреної медичної допомоги. Вартість одного - 620 грн. Це те, в чому зараз є найбільша необхідність. Нарешті отримали їх від виробника і сьогодні передали бригаді екстреної медичної допомоги. Дуже дякуємо кожному із вас, друзі, та пані Olga Lazorko за фінансову та моральну підтримку у здійсненні цього плану. Ми продовжуємо збирати кошти на наступну партію комбінезонів, потрібно замовити ще 34 шт», - розповіли ініціатори проєкту на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нині команда «Ейр. Речі з вишивкою» шукає меценатів, які допомогли б з придбанням тканини на ще 34 костюма для медиків. Якщо ви зараз це читаєте і можете допомогти – зробіть це!

 *  *  *

Компанія WEST AUTO HUB

З ініціативи волинської компанії WEST AUTO HUB  годують медиків Волинської обласної клінічної лікарні №2, що у Боголюбах.

Таку соціальну ініціативу WEST AUTO HUB підтримало кафе Kitchen, що діє на території компанії. Його власник ресторатор Андрій Котищук з цього приводу написав у ФБ: 

«Зазвичай не дуже люблю про таке писати, але хочу подякувати тим, хто підтримав нас у забезпеченні харчування лікарів, які зараз боряться з COVID-19! Наш маленький звіт!) З пн-пт харчуванням лікарів в Інфекційній лікарні, а також центрі в Боголюбах займається #WestAutoHubKitchen за це дякую своїм партнерам Dima Melnyk і Ко!) В суботу - харчує #Modjo і Роман Хорзов в неділю #ДядяPizza!
Дуже дякуємо за підтимку родині Шумських! Дуже дякую за продукти #ОлегДмитрук і ТМ Дмитрук. Велике дякую за продукти Леонід Цимбалюк - #ОболоньКораблик! Щодня ми готуємо і доставляємо біля 250 порцій!!! Дякую усім, що ми разом робимо добру справу! Тримайтесь!!!)»

Працівники лікарні щодня безкоштовно отримують обіди та вечері. Харчування в боксах одразу доставляють в приміщення медустанови. Йдеться про біля 250 порцій.

Раніше митрополит Луцький та Волинський Михаїл разом з представниками компанії WEST AUTO HUB передав медикам Волинської обласної клінічної лікарні 50 захисних костюмів та 100 респіраторів.

 *  *  *

Будівельна компанія «Інвестор» і Андрій Разумовський

Компанія «Інвестор» і її директор Андрій Разумовський одні з перших стали допомагати медицині. Вже у перші дні карантину, коли медичні маски стали «на вагу золота» – почав купувати їх передавати у лікарні Волині. Не раз спільно з іншими з колегами, ріднею, друзями привозив у лікарняні заклади також антисептики, респіратори, захисні окуляри, нетрилові рукавички тощо.

Допомогу від Разумовського і однодумців отримували Луцька міська клінічна лікарня, Волинська обласна клінічна лікарня, Луцька районна лікарня, Волинська обласна інфекційна лікарня, Волинська обласна дитяча лікарня, амбулаторії Луцького району, Луцьке районне відділення екстреної медичної допомоги.

До діяльності долучилася дружина Андрія Разумовського Ангеліна Богданович, яка стала однією із засновниць спільноти coronavirus.volyn. Це — об'єднання небайдужих людей, які збирали кошти на необхідні для медиків засоби захисту і передавали їх у ті заклади Волині, де їх найбільше потребували. Свою діяльність спільнота висвітлює на сторінці в інстаграмі.

Будівельна компанія «Інвестор» за власний кошт обладнала приміщення для комп’ютерного томографа в обласній лікарні в Боголюбах, де приймають хворих на коронавірус. Орієнтовна вартість таких будівельних робіт, за словами Андрія Разумовського – близько 200 тисяч гривень.

 *  *  *

ТОВ «П’ятидні»

Аграрна компанія ТОВ «П’ятидні» теж долучилася до підтримки медзакладів в період пандемії.

23 квітня бізнесмен, депутат облради, директор ТОВ "П'ятидні" Валерій Діброва передав придбане ними обладнання лікарням. Йдеться про  9 кисневих концентраторів NEWLIFE на загальну суму 1 093 275 грн.

Концентратори купили для Волинської обласної клінічної лікарні (5 шт.), КП Володимир-Волинське ТМО (2 шт.), Нововолинської ЦМЛ (1шт), Іваничівської ЦРЛ (1шт).

 *  *  *

Студія 3D-друку

Луцька студія 3D-друку «Центр тривимірних технологій» започаткувала круту ініціативу, яка потім виросла у проект #savedoctor.  Керівник студії лучанин Павло Цапюк, скориставшись досвідом інженерів з Італії, які під час піку короновірусу запровадили унікальні технології і друкували деталі до апаратів ШВЛ на 3Д-принтері, дав старт великому благодійному проекту. Студія запропонувала друкувати захисні екрани, каркаси для масок та деталі до апаратів ШВЛ, їх підтримав небайдужий бізнес – таким чином фактично всі лікарні Волині вдалося швидко забезпечити такими потрібними засобами захисту.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Можемо друкувати клапани до апаратів ШВЛ на 3D-принтері». Як луцькі хлопці пропонують рятівні ідеї

 *  *  *

«Луцьксантехмонтаж №536»

Компанія «Луцьксантехмонтаж №536» теж підтримала волинські лікарні у період пандемії.

Напередодні Великодніх свят ПрАТ «Луцьксантежмонтаж №536» придбало та передало медикам у боголюбське відділення Волинської обласної клінічної лікарні додатковий інвентар та оснащення для ефективнішого захисту персоналу від коронавірусу. З ініціативи та за кошти голови Наглядової ради ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктора Чорнухи придбано та передано лікарям, медсестрам, санітаркам, а також іншому персоналові лікарні в с. Боголюби, яка вже приймає на лікування хворих на коронавірус середнього та важкого ступенів складності з усієї області, костюми бактеріологічного захисту, спеціальне взяття та інші засоби.

Раніше генеральний директор ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Ігор Чорнуха долучився до ініціативи Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців та Благодійного фонду «Волинь 2014». Підприємство виділило 300 тисяч гривень для боротьби з коронавірусом 300 тис. грн. Ці кошти, як і інші, були використані для допомоги обласним медзакладам.

 *  *  *

ПрАТ «СКФ Україна»

500 костюмів для бактеріологічного захисту для персоналу Волинської обласної лікарні придбано за кошти фонду «Волинь2014». Захисний одяг передав медикам ПрАТ «СКФ Україна» Богдан Волчок, чиє підприємство перерахувало у Благодійний фонд «Волинь-2014» 150 тис. грн гуманітарної допомоги для оперативного реагування на виклики, пов’язані з поширенням Covid-19.

Керівник КП «Волинська обласна клінічна лікарня Волинської обласної ради» Олександр Дудар зазначив, що костюми бактеріологічного захисту будуть використовуватися не лише для потреб обласної клінічної лікарні, а передаються в 18 визначених медустанов, котрі першими прийматимуть хворих на коронавірус і де вони необхідні в першу чергу.

 *  *  *

СГПП «Дружба»

Аграрне підприємство «Дружба», що у с. Воютин Луцького району і яке очолює Валентина Здрилюк, не лишилося осторонь.

1000 щитків #faceshield ними передано для потреб Волинської обласної клінічної лікарні 31 березня.

Таким чином компанія підтримала ініціативу волонтерів із Луцька #savedoctor. Традиційно виділяє кошти в рамках співпраці з благодійним фондом «Волинь2014».

 *  *  *

«Карабас – Барабас»

Луцька мережа ресторацій «Карабас- Барабас» долучилася до забезпечення харчами людей, які цілодобово чергують на карантинних постах. Таких постів у Луцьку відкрито 17. Кухарі мережі готують для поліцейських, рятувальників, медиків, які там чергують, гарячі обіди. Страви оперативно доставляють безпосередньо на пости.

 *  *  *

«Забіяка»

Компанія «Забіяка» теж активно долучилася до підтримки медиків Волині. Саме вони передали 50 електронних безконтактних медичних термометрів на суму 156 тисяч гривень для КП "Волинська обласна клінічна лікарня". Частину термометрів  передали на блокпости області, інша - залишилася у лікарні.

Крім того, компанія взяла під опіку соціально вразливі родини Заборольської ОТГ на період карантину. Підтриємство таким чином підтримало тих, хто опинився в скруті і живе на території громади. ТзОВ «Забіяка» вже закупили та передали першу партію благодійних продуктових наборів. До переліку родин, які компанія забезпечуватиме продуктами першої необхідності, увійшло 45 сімей – це самотні пенсіонери, люди з інвалідністю та багатодітні сім’ї.

 *  *  *

«Дмитрук»

Тільки у березні-квітні 2020 компанією «Дмитрук» було виділено 300 тисяч гривень на закупівлю медичного обладнання та спеціальних засобів захисту для медиків, що працюють в умовах підвищеної небезпеки у медустановах міста Луцька та Волинської області. Компанія виділяє кошти на ці потреби і надалі.

Крім того, продукцію ТМ «Дмитрук» доставляють на карантинні пости, які встановили на всіх виїздах з міста Луцьк. Таким чином компанія підтримує харчами поліціейських, рятувальників, нацгвардійців та медиків, які там чергують цілодобово.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «О Боже, в нас не прибрано...». Із життя карантинних постів під Луцьком. РЕПОРТАЖ

 *  *  *

"Володимир-Волинська птахофабрика" (ТМ "Епікур")

Володимир-Волинська птахофабрика закупила для потреб громади, на території якої діє виробництво, і засоби захисту, і певне обладнання для лікарень.

Неодноразово компанія передала засоби індивідуального захисту працівникам Володимир-Волинського ТМО. Йдеться про захисний одяг (комбінезони, шапочки та бахіли)

Крім того, нещодавно підприємство передало для потреб КП "Володимир-Волинське ТМО" фабрика закупила сучасне обладнання для штучної вентиляції легень вартістю майже 800 тисяч гривень.

  *   *   *

«Медова хата»

«Вчора пасічники з "Медової хати" передали мед та іншу оздоровчу продукцію бджільництва лікарям "Волинської обласної інфекційної лікарні". Хай вам смакує. Будьте здорові», – написав 24 квітня на своїй сторінці у Фейсбуці відомий волинський пасічник Володимир Дмитрук, він же – власник крамниці Волинського братства бджолярів «Медова хата», що в центрі Луцька. 

*  *  *

Фонди

...Крім того, бізнес активно підтримує лікарні та інші установи через благодійні фонди. За інформацією Благодійного фонду Ігоря Палиці  «Тільки разом» для боротьби з коронавірусом фонд витратив більше 13 мільйонів гривень. Ці кошти витрачені на забезпечення медичних закладів області обладнанням, устаткуванням та засобами захисту, які опинилися віч-на-віч з невидимою смертельною недугою.

…Станом на 3 квітня БФ «Волинь-2014» і Волинським обласним об’єднанням організацій роботодавців, яким керує гендиректор компанії Modern Expo Петро Пилипюк,  акумульовано понад 3 млн грн. За кошти придбано апарат для штучного дихання (обллікарня), який вартує 740 тис. грн, кисень для його роботи – 73 тис. 589 грн, пакети для обробки інструментів обласного лабораторного центру МОЗ України – 14 тис. 120 грн, захисні пластикові щитки – 35 тис. грн, костюми бактеріологічного захисту на суму 588 тис. грн, тощо. Змонтовано додаткову ємність для накопичення кисню в інфекційній лікарні.  Крім того, 1 млн грн зарезервовано для придбання кисню, якщо в цьому виникне невідкладна необхідність в обллікарні в період максимального навантаження.


P.S. Це далеко не всі і далеко не кожен бізнес, який взявся допомогти Волині подолати коронавірус. Це – тільки ті, кого ми першими знайшли-побачили з допомогою соцмереж.

Якщо ви знаєте інші приклади небайдужості місцевих компаній до проблеми, яку ми спільно переживаємо нині, і хочете, щоб про них дізналися інші, повідомляйте редакції, розказуйте нам про них  – і ми залюбки напишемо другу серію про #БНП!


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцькі вулиці поливають хлоркою. Чи вбиває це вірус? Скільки це коштує? Хто сказав так робити?
Наступна новина В Україні зафіксовано 478 нових випадків коронавірусу. На Волині – 9
Останні новини
Схожі новини