Луцькі вулиці поливають хлоркою. Чи вбиває це вірус? Скільки це коштує? Хто сказав так робити?

Луцькі вулиці поливають хлоркою. Чи вбиває це вірус? Скільки це коштує? Хто сказав так робити?

У Луцьку витратили сотні тисяч гривень на дезінфекцію вулиць (переважно проїжджих частин). При цьому у міській раді не можуть надати переконливих доказів ефективності таких заходів у боротьбі з коронавірусом, але кажуть, переймали світовий досвід.

«Перший» вирішив розібратись, як дезінфікують луцькі вулиці, скільки це коштує, а головне – чи є в цьому сенс з медичної точки зору.

За день машини проїжджають 40-50 кілометрів

Дезінфікувати вулиці Луцька почали ще 21 березня. Відтоді, каже директорка департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Надія Коленда, це роблять практично щодня. Виняток – лише Великдень.

Дезінфікують вулиці поливальними машинами комунального підприємства «Луцькспецкомунтранс».

«Два автомобілі роблять по дві ходки щодня. В середньому це 45 кілометрів разом», - зазначає посадовиця.

Як приклад, вона наводить перелік вулиць, які вдалось обробити 22 квітня: Винниченка, Шевченка, Чернишевського, Ковельська, Львівська, Володимирська, Набережна, Конякіна, Гордіюк, Федорова, Кравчука, Воїнів-Афганців, Потебні, Бенделіані, Грабовського, Станіславського, Дружби народів, Відродження, Рівненська, Мазепи, Софії Ковалевської. Це був рекордний день – машини зробили не 2, а 3 виїзди.

Як часто обробляють одні і ті ж вулиці, посадовиця не знає, але каже, що наприклад, вулиця Рівненська фігурує у звітах два дні підряд.

Обробляють безпосередньо дорогу, але частина розчину потрапляє і на тротуар. Як повноцінно обробляти пішохідні зони, у департаменті ЖКГ не знають.

«А яким методом їх можна обробляти? Якщо під’їзди обробляють з пульверизаторів, то тут я не знаю, як зробити. Я такої техніки не знаю», - сказала Надія Коленда.

Чим дезінфікують

Вулиці Луцька поливають розчином гіпохлориту натрію. Концентрат продає підприємство «Волиньхімконтроль», далі Волинське обласне медично-виробниче підприємство «Профілактична дезінфекція» розводить його до потрібної концентрації і опломбовує машини з рідиною.

За словами першого заступника міського голови Григорія Недопада, з кожної цистерни беруть проби і відправляють на аналіз в обласний лабораторний центр. Це почали робити після того, як були закиди на те, що вулиці начебто поливають заслабким розчином.

На вулиці машини «Луцькспецкомунтрансу» виїжджають начебто лише після того, як аналіз підтвердить – розчин зроблений правильно.

Ціна питання

Підприємство «Луцькспецкомунтранс» уже двічі проводило тендери на закупівлю дезінфікуючого розчину. Обидва рази перемогло підприємство «Волиньхімконтроль». Вперше (31 березня) у нього купили розчину на суму 199 500 гривень, вдруге (8 квітня) – на 799 500 гривень. Разом – 999 тисяч гривень.

Раніше Надія Коленда пояснювала журналістам, що спецкомунтрансу з міського бюджету виділили всього 650 тисяч. З них 200 підприємство повинно було витратити на дезінфекцію вулиць і 450 тисяч – під’їздів.

Отож, на вулиці Луцька «вилили» щонайменше 200 тисяч гривень.

Зв’язатись з підприємством «Першому» не вдалось.

Чи допомагає поливання вулиць у боротьбі з інфекцією

Надія Коленда каже, що оцінювати ефективність дезінфекції вулиць – не її завдання.

«Я виконавець, не лікар-інфекціоніст. Є штаби, які приймаються такі рішення, а ми робимо те, що орган місцевого самоврядування нам доручив», - пояснила посадовиця.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад натомість сказав, що дезінфікувати вулиці у Луцьку почали з власної ініціативи, однак згодом з’явилось і відповідне розпорядження голови ОДА.

«Як показує практика того ж Китаю і міста Ухань зокрема, там дезінфекція вулиць проводиться. Також це робиться по всій Україні», - зазначив він.

Заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак також сказала, що дезінфекція «вбиває ряд негативних бактерій і вона є дієвою».

Натомість лікарі не беруться стверджувати, що дезінфекція вулиць якось допомагає у боротьбі з поширенням коронавірусу.

«Наші сьогоднішні уявлення про те, як коронавірус розповсюджується і скільки він живе на вулиці, кажуть нам, що це не має сенсу. Так, при холері і чумі – це дуже ефективна річ, але при коронавірусу – малоймовірно. Я перевірив сайти усіх авторитетних організацій – ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), CDC (Центр контролю та профілактики захворювань у США) і ніде не знайшов рекомендацій проводити дезінфекцію вулиць», - сказав відомий лікар-педіатр Євген Комаровський.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв’ю «Лівому берегу» також заявив, що «є питання епідеміології, а є - психології».

«Я вам скажу, що коли обробляються під’їзди дезинфікуючим засобом, люди похилого віку змушують себе сидіти вдома, бо вони ще бояться тієї хімії більше за коронавірус», - заявив посадовець.

Текст: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 200 тисяч ПЛР-тестів українського виробництва відправили регіонам
Наступна новина Бізнес, якому не пофіг. #БНП
Останні новини
Схожі новини