Брудні технології, «схеми», наперед пораховані голоси, – Анатолій Шваб про вибори ректора

Брудні технології, «схеми», наперед пораховані голоси, – Анатолій Шваб про вибори ректора
Анатолій Шваб (фото Віктора Чухрая)

Декан факультету історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Шваб, який був кандидатом на посаду ректора, однак не вийшов у другий тур виборів, поділився враженнями від передвиборчої кампанії у виші.

Про це він написав у фейсбуці.

Нагадаємо, 27 листопада відбувся другий тур виборів ректора, у якому виграв перший проректор вузу Анатолій Цьось.

Читати також: «Гроші університет повинен витрачати передусім на освіту», – Анатолій Шваб

«Моє загальне розуміння передвиборчої ситуації в університеті виявилося правильним. Сподіваюся, що тепер підстав для образ у Ігоря Коцана (колишній ректор вишу, кандидат на посаду ректора, – ред.) щодо моєї позиції на виборах буде менше, адже я від початку говорив, що його ректором на наступний термін не оберуть», – передусім зазначив Шваб.

Підводячи підсумки виборів, він констатує те, що для нього стало несподіванкою.

«Університетське середовище виявилося значно менше готовим до критичного розуміння загального стану справ в університеті та відкритого волевиявлення, ніж я сподівався. Вразила загальна інертність та відстороненість більшості викладачів від обговорення стану університетських справ, залученість у різного роду «схеми», розрахунки та групи впливу», – пише Анатолій Шваб.

«Виявляється, голоси були пораховані ще до початку першого туру, про що заявляли і Анатолій Цьось, і Ігор Коцан. Правда, список Анатолія Цьося виявився більш точним», – заявляє декан історичного факультету.

Також його вразила слабка позиція багатьох деканів. Адже, каже, на деяких факультетах зустрічі з кандидатами цілеспрямовано зривалися.

«Я знав, що була пряма вказівка від оточення Ігоря Коцана перешкоджати зустрічам зі мною, проте те, що було на факультеті міжнародних відносин перейшло всі межі. На зустріч, призначену оргкомітетом у зручний час (четвер о 15:00), прийшло аж два студенти, пізніше підійшли ще методист та одна із заступників декана», – розповів екскандидат на посаду ректора.

«Я завжди вважав університет особливим середовищем свідомих (тому що освічених) людей, де всьому цьому не мало б бути місця», – додав він.

Його розчарувало, пише далі, що ніхто не говорив про системні проблеми університету.

«Більшість кандидатів за жанром дешевого піару говорили про «гарячі» теми – назву університету, видавництво, бібліотеку, «все студентам» тощо. І виявилося, що дешевий піар спрацював», – констатує Шваб.

Щоправда, був і позитив, на думку Анатолія Шваба.

«Під час своїх останніх звернень напередодні другого туру виборів і Анатолій Цьось, і Ігор Коцан таки почали говорити про необхідність децентралізації управління та фінансів, створення якісного освітнього та наукового середовища, розвиток кадрового потенціалу, створення особливого корпоративного клімату, отож моя участь у цих виборах була не даремною», – йдеться у дописі.

Не обійшлося і без брудний технологій, на думку декана історичного факультету.

«Добре розкручена тема «Шваба – технічного кандидата», порівняно ніщо із розсилкою через приватні повідомлення звернень від мого імені про «вкидання бюлетенів», «каруселі» під час першого туру виборів, якихось повідомлень із смітниками, до яких я не мав жодного відношення і довідався про них випадково. Найгірше, що і це теж працює», – каже Анатолій Шваб.

«Отож, друзі, вибори позаду, маємо нового ректора. Давайте вчитися бути Університетом!» – закликав він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Призначили нового радника міського голови Луцька
Наступна новина У Луцькому зоопарку оголосили день пенсіонерів. З посвідченнями пропускатимуть безкоштовно
Останні новини
Схожі новини