«Гроші університет повинен витрачати передусім на освіту», - Анатолій Шваб

«Гроші університет повинен витрачати передусім на освіту», - Анатолій Шваб
Декан історичного факультету Анатолій Шваб

20 листопада у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки обиратимуть нового ректора. Основними претендентами на цю посаду називають багаторічного очільника вишу Ігоря Коцана, першого проректора Анатолія Цьося та декана факультету історії, політології та національної безпеки Анатолія Шваба. Останній розповів, куди на його думку повинен рухатись університет.

– У кожного кандидата є якась основна ідея, з якою він іде до людей, переконуючи за нього голосувати. З якою ідеєю ви йдете до колективу?

– Як на мене, все просто: зробити щось добре для університету. За роки праці набув знання, уміння і досвід, на які можу опертися. Тверезо оцінюю реалії і перспективи університету. Переконаний, що без децентралізації управління та фінансів забезпечити ефективний розвиток університету неможливо. Сьогодні вся відповідальність за впровадження освітньої та наукової діяльності лежить на факультетах і кафедрах, проте вони повністю відсторонені від управління фінансами.

Факультети і кафедри забезпечують фінансові надходження університету, несуть пряму відповідальність за відкриття нових спеціальностей, їх ліцензування та акредитацію, відповідають за набір студентів та якість підготовки майбутніх спеціалістів, утримують матеріальну базу та управлінський апарат університету, тому це неправильно. Така фінансова модель університету є основною причиною гальмування його ефективного розвитку та багатьох негараздів.

– Які першочергові завдання ви бачите перед університетом?

– Сьогодні перед університетом стоїть серйозний виклик: зміна системи фінансування вищої освіти. Нас чекає відмова від старої моделі, коли, як ми кажемо, «гроші слідують за студентом», на модель фінансування, що залежить від загальнонаціонального рейтингу вузу.

За цими критеріями МОН України у продовж п’яти років відсіє 70 % державних навчальних закладів, яким буде відмовлено у державному фінансуванні. Ті, що залишаться, отримають якісно нові можливості для розвитку. Отож, наш університет має увійти в тих 30 відсотків кращих закладів вищої освіти України.

– Що ж зміниться?

– У новій моделі передбачено два критерії, за якими формується загальнонаціональний рейтинг. Перший – це якість освітнього процесу. Про нього судитимуть за працевлаштуванням випускників. Другий – наукові досягнення, упровадження прикладних наукових досліджень, участь у національних та міжнародних грантових проектах, кількість публікацій у авторитетних наукометричних базах тощо. Чим вищі показники досягнень за цими критеріями, тим більше фінансування з державного бюджету. Отож, ми повинні зосередити всі ресурси і можливості, для того, щоб мати якнайвищі показники за цими критеріями та отримати якнайбільше фінансування.

– На ваш погляд, які труднощі сьогодні переживає університет?

– Якщо коротко – неналежний стан матеріальної та навчально-методичної бази, брак сучасних навчальних ресурсів та технологій, низька ефективність наукової діяльності. В умовах сучасної реформи системи вищої освіти це серйозний недолік.

– В чому причина такого стану справ?

– Недоліки державної системи фінансування системи вищої освіти та неефективне використання тих фінансових ресурсів, що надходили до університету. Через загальний брак коштів використовувався механізм перерозподілу фінансів із одного напряму діяльності на інший. Звідси і скорочення фонду заробітної плати, і недофінансування видатків на модернізацію матеріально-технічної та навчально-методичної бази – навчальних корпусів, аудиторій, навчальних лабораторій, сучасного навчального обладнання, комп’ютерної техніки тощо.

Читати також: Чому переобирають Коцана? Шість найважливіших питань про вибори ректора СНУ

– Що скажете з приводу стипендій: їх потрібно переглядати?

– Це питання, яке на сьогодні не регулюється на рівні університету. Держава визначає і розмір стипендій, і принцип її нарахування, делегуючи ці повноваження університетам. Та частина коштів, яка йде на стипендії для університету розподіляється за призначенням. Це швидше питання до Верховної Ради та уряду.

– Які здобутки СНУ за останній час?

– Здобутки, поза сумнівом, є. Це і хороший кадровий потенціал, і значне розширення освітніх послуг, і непоганий рейтинг серед інших закладів вищої освіти. І це результат не лише нашої сьогоднішньої праці. Наш університет є надбанням багатьох поколінь. Це результат накопиченого досвіду, ресурсів та людських зусиль тисяч людей.

Зараз важливо ці здобутки примножити. Важливо зробити так, щоб розвиток нашого університету і далі був одним із головних пріоритетів не тільки для колективу, а й органів місцевої влади, депутатів Верховної Ради від Волині, політиків та громадськості .

Університет повинен мати той високий статус, на який він заслуговує. А мені видається, що довіру до університету хтось почав ставити під сумнів.

– В університеті вистачає лабораторій та можливостей для практичної підготовки студентів?

– З цим є проблеми, особливо на нових спеціальностях. Дійсно, студенту без практичної піготовки ніяк. Підготовка якісного фахівця передбачає не лише теоретичну, а й практичну підготовку. Для цього потрібне сучасне навчальне обладнання, програмне забезпечення тощо. Через загальний брак фінансів найбільше страждає практична підготовка студентів. Через існуючі механізми розподілу фінансів на такі напрями діяльності не вистачає коштів.

Це виклик, особливо для тих спеціальностей, де практична підготовка є обов’язковою. Наприклад, фізика, хімія, біологія, кібербезпека… Там без лабораторій ніяк.

– І який вихід?

– Я вже про це сказав: правильно витрачати гроші. На якості освітнього процесу економити не можна – втратимо студентів. Менше витрачати коштів на речі, які не мають стосунку до освітнього процесу і не є першочерговими.

– На озері Світязь є університетська база «Гарт». На рівні побутового спілкування з працівниками і студентами не раз чули про те, що вона доступна не всім, і на неї начебто витрачаються не зовсім «розумні» гроші. Що ви про це знаєте?

– База має близько 300 місць, а кількість наших працівників, студентів – значно більша. Тому зрозуміло, що завжди буде проблема дефіциту отримати ті чи ті послуги.

Це один бік медалі. Але є й інший. Університет тривалий час фінансує базу. По суті за рахунок розбудови одного інфраструктурного об’єкту університету страждають інші.

В мене питання: чи ефективно ці кошти використані? Це гарна іміджева річ, вона привабливо виглядає. Але невідомо, чи зараз «Гарт» самоокупний, чи поверне університет ті кошти, які вклав?...

– Останні тижні тривають розмови про зміну назви університету. Мовляв, вона повинна відображати назву краю, у якому він знаходиться? Ви згідні?

– Вважаю, ми трохи поспішили зі зміною назви університету. Ідея зміни назви пов’язувалася із залученням західних інвестицій у його розвиток. Назву змінили, а статус університету ні. Є відчуття великої ностальгії за старою назвою. Тепер потрібно добре розібратися із всіма за і проти. Нова система моніторингу якості освітньої та наукової діяльності закладу вищої освіти здійснюється на основі працевлаштування випускників. Відстежуватимуться також відгуки роботодавців і випускників про якість підготовки. Чергова зміна назви може завдати певних клопотів із цим, але якщо є запит на це, то я – за.

Вікторія Притулюк


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Нас стерли з інтернету». Провали успішних лучан
Наступна новина ФК «Любарт» відсвяткував першу річницю. Фоторепортаж
Останні новини
Схожі новини