Бюджетна війна на Волині: чому влада не може поділити 25 мільйонів

Бюджетна війна на Волині: чому влада не може поділити 25 мільйонів

На початку 2019 року уся Волинь дізналася, що у неї щось негаразд із бюджетом. Якщо просто, то  його нема. Вірніше, він є, але його не ухвалили. Вірніше, ухвалили, але не затвердили. А потім ще й в суд подали… Заплутано?

Усі, кому цікаво, але треба простіше – читайте далі.

З чого усе почалося?

20 грудня відбулась сесія Волинської обласної ради. На ній депутати розглянули і ухвалили бюджет області на 2019 рік. Це головний фінансовий документ регіону, згідно з яким фінансуються освіта, медицина, комунальна сфера, ремонтуються дороги тощо.

Волинська обласна рада складається з 64 депутатів. Умовно її можна поділили на «більшість» (фракції УКРОПу, «Свободи», «Батьківщини», «Самопомочі» (принаймні, у цьому питанні) і «опозицію» (фракції «БПП Солідарність», позафракційні депутати).

Вже на сесії 20 грудня «більшість» та «опозиція» посперечались за те, який же варіант бюджету ухвалювати. Депутати від «Солідарності» наполягали на тому, щоб голосувати за проект бюджету, який розробляв департамент фінансів ОДА: мовляв він збалансований (тобто вистачає на все необхідне).

Натомість більшість, наполягала на змінах, які напередодні ухвалила бюджетна депутатська комісія. Комісія напередодні сесії вирішила інакше, аніж раніше вирішили в ОДА, розподілити 25 мільйонів гривень.

Врешті, рада проголосувала за той варіант бюджету, який хотіла більшість. (і не дивно – то ж більшість, еге ж?)

На що мають піти тих злощасних 25 мільйонів гривень?

Сума у 25 мільйонів гривень, через яку посварились депутати та чиновники, - це  0,3% бюджету області.

З них, за пропозицією ОДА, близько 17 мільйонів гривень мало піти на добудову обласного перинатального центру, близько 5 мільйонів гривень – на спорт, 1,1 мільйона гривень  - на обласну цільову програму забезпечення житлом дітей-сиріт.

Натомість депутати вирішили «перекинути» гроші на 48 різних статей видатків. Наприклад, 1 мільйон хочуть дати на  реконструкцію школи у селі Забороль, 1,15 мільйона – на підтримку програми "Власний дім" тощо.

Більшу частину суми «розпорошили» між установами обласної комунальної власності, виділивши їм по 200-500 тисяч гривень.

Та найбільше коштів – 6,25 мільйонів гривень депутати вирішили віддати на надання одноразової грошової матеріальної допомоги громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, за зверненнями до депутатів обласної ради. Фактично це спосіб допомогти нужденним волинянам за кошти бюджету, але «з рук» депутатів.

Голова бюджетної комісії обласної ради Ірина Вахович зізнається, це - основна причина змін до бюджету. Мовляв допомога незахищеним верствам населення вкрай важлива.

Раніше в інтерв’ю «Першому» голова фракції «УКРОПу» В’ячеслав Рубльов висловлював невдоволення тим, що в проекті бюджету на 2019 рік не передбачили фінансування депутатських фондів:

«Адміністрація вважає, що недоцільно підтримувати громадян Волині, які перебувають у скрутній фінансовій ситуації за станом здоров’я чи через якісь нещасні випадки. Я переконаний, що депутатський корпус повинен відстоювати цю можливість» - казав він ще до скандальної бюджетної сесії.

Чому облдержадміністрація не задоволена?

Волинська ОДА – це орган державної влади. Її функції – представляти державні інтереси в області. Бюджет області великою мірою складається з грошей, що надійшли з державного бюджету. До того ж саме держава бере на себе обов’язок гарантувати громадянам бути соціально захищеними (читай – вчасно і повно отримувати зарплату, якщо ви бюджетник, пенсію та інші види грошей). В ОДА працюють фахівці сфери фінансів. Завдання ОДА – створити проект бюджету, а після його затвердження депутатами – контролювати правильність його виконання.

В ОДА заявили, що не згідні з тим, що з бюджетом зробили на сесії облради.  Мовляв головний фінансовий документ ухвалений з порушеннями Конституції, Бюджетного кодексу України та регламенту роботи Волинської обласної ради.

Наприклад: “Рішенням «Про обласний бюджет на 2019 рік», усупереч вимогам статті 75 Бюджетного кодексу України, окремим головним розпорядникам коштів обласного бюджету, у тому числі обласній раді, встановлені бюджетні призначення, які відсутні у бюджетних запитах відповідних розпорядників”.

ОДА подала в суд.

Олександр Савченко наполягає, проблема в тому, що напередодні ухвалення бюджету – 19 грудня 2018 року на засіданні бюджетної комісії депутати внесли зміни до проекту і не погодили їх з фінансовим управлінням ОДА. Хоча саме адміністрація є його розробником та відповідає за виконання документу.

«Логіка бюджетного процесу і законодавства вимагає, щоб бюджет був збалансований, відповідав вимогам. А експертну оцінку може дати тільки один орган: управління фінансів обласної державної адміністрації» - пояснює депутат Волинської обласної ради, член бюджетної комісії Володимир Бондар.

«Тому, якщо є зміни і доповнення в депутатів, це мало б виглядати так: спочатку управління подає свій проект бюджету, депутати дивляться, вносять правки, повертають його в ОДА, фінуправління його аналізує, при потребі – вносить правки, і тоді – подає його знову в обласну раду. Вони ж так не зробили», - додає Бондар.

Також в ОДА заявили, що останню редакцію бюджету не бачили й самі депутати. Мовляв вони не знали, за що голосували. А голова бюджетної комісії Ірина Вахович на сесії не доповіла про зміни.

Крім того, голова ОДА Олександр Савченко наголосив на тому, що найбільшу суму зняли з перинатального центру, який можна було б добудувати цього року.

Як свої дії пояснюють депутати від більшості?

Вони кажуть, що зміни стосуються невеликої частини обласного бюджету.

«Засідання бюджетної комісії відбулось 19 грудня, напередодні сесії. Одразу після комісії ми передали зміни департаменту фінансів ОДА та надіслали депутатам. Вже після сесії ми надіслали ОДА проголосовані зміни, але працівники відмовились вносити їх. Тому це зробили представники обласної ради, адже за законом рішення ми повинні опублікувати протягом 5 днів від ухвалення», - пояснює Ірина Вахович.

«Бюджет перинатального центру на цей рік – більше 40 мільйонів гривень. Тому, навіть знявши 17 мільйонів, кошти на роботи залишаються. А решту ми докинемо під час розподілу вільних залишків. Ризиків немає. З важливих програм коштів ми не зняли. А те, що зняли, поновимо знову ж таки з вільних залишків», - додає очільниця бюджетної комісії.

Як це вплине на волинян?

Поки тривають судові баталії, область користуватиметься не бюджетом, а помісячним розписом. Тобто щомісяця на потреби краю виділятиметься 1/12 від минулорічного бюджету.

Витрачати ці кошти потрібно на зарплату бюджетників, медикаменти, оплату енергоносіїв, харчування, забезпечення засобами реабілітації, соціальне забезпечення і поточні трансферти місцевим бюджетам.

Натомість не можна буде здійснювати капітальні видатки – будувати та купувати дороговартісне обладнання.

«Як фінансист, я не бачу в цьому проблеми, тому що у 2016-2017 роках бюджет ухвалювався через кілька місяців після нового року і ми так само жили за тимчасовим розписом. Це не буде критично для області, як не було і тоді», - пояснив заступник директора департаменту фінансів Волинської ОДА Володимир Селедець.

Хоч Ірина Вахович вважає, що волиняни таки постраждають. У них забирають можливість звернутись за допомогою до депутатів і отримати кошти з їхніх фондів на лікування чи реабілітацію.

Як довго може тривати суд?

Вирішувати чвари між органами влади доведеться судді Волинського окружного адміністративного суду Вірі Смокович. Так вирішила система автоматизованого розподілу суддів. Коли почнеться та скільки часу триватиме розгляд справи, наразі передбачити неможливо.

Однак, як показує досвід, це може затягнутись на місяці. Так, у 2017 році Одеська область півроку прожила без бюджету через суперечки депутатів з місцевою ОДА та судову тяганину. Новий бюджет там запрацював лише у серпні.

Тож волинянам варто зберігати спокій і бути готовими до нових «інформаційних сутичок» між фракціями більшості в облраді та ОДА у цій бюджетній війні.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині машина злетіла з дороги, серед постраждалих - дитина
Наступна новина В Україні не друкуватимуть купюри від 1 до 10 гривень
Останні новини
Схожі новини