Він полетів, але обіцяв вернутися. Сесія Волиньради. РЕПОРТАЖ

Він полетів, але обіцяв вернутися. Сесія Волиньради. РЕПОРТАЖ

Ляшко плакав, Анатолій Петрович прагнув дуелі, а Ігор Палиця не прилетів… Хто б подумав: бюджетну сесію Волиньради, що відбулася 20 грудня, можна «крутити по телеку» як передноворічний фільм. Майже «Сам вдома». Тим паче «сам» цього разу дійсно лишився вдома.

 Раніше мовчазна фракція «Солідарність» показала зуби і була «у повній бойовій». Аж у такій, що нібито зважилася на «рейдерське захоплення» іншої фракції – РПЛ, яка цього дня розлетілася на друзки. Шанувальники Олега Ляшка чекали нового гнівного посту в його Фейсбуці, але Ляшко мовчав.

Під кінець монолітний УКРОП вигнав з фракції одного зі своїх. Бо вже не «свій», сказали.

А бюджет? Так, поміж тим прийняли бюджет. Там на 1,6 мільярда менше доходів, як торік. Але то таке…

Всіх цього ранку зустрічав на порозі сірий кіт.
Може, то натяк, що всередині некотячі (ой, недитячі) розборки?...

«Ми в Ютубі побачили, що школу закривають...»

«Один. Один. Два…» - за кілька хвилин до 10-ї у сесійній залі налаштовували мікрофони.

На своїх місцях тільки Сергій Слабенко (позафракційний)  і Віталій Кварцяний (УКРОП). Легендарний тренер обклався паперами і уважно вивчає проекти рішень. Екс-нардеп Слабенко не вивчає. Вже все, очевидно, давно вивчив.

А на слизьких гранітних сходах облради усіх зустрічає великий сірий кіт. Ліниво повертає голову вслід черговому обранцю чи обраниці, які поспішають на сесію. Теж, мабуть, в курсі, що в порядку денному нині – бюджет. А раптом, і йому перепаде?..

Тим часом у коридорі під гардеробом стоять вчителі (в основному, вчительки) з плакатами. Тримати оборону прибула Іваничівська школа-інтернат.

Жінки їхали на сесію аж з Іваничів. Щоб постояти в гардеробі?

«Та ми і Ютубі  вчора побачили, що нашу школу будуть закривати, тобто -  реорганізовувати. Ніхто й не попередив!» - емоційно кожному журналісту по черзі розказує вчителька української мови Світлана Горбачук. У порядку денному й справді постало питання про приєднання школи-інтернат до подібного закладу в Затурцях. Педагоги думають, що то вплине на штат. На 90 з лишком діток в інтернаті - 67 вчителів.

Депутати читають плакати і проходять далі.

Під кінець дня в сесійній залі приймуть рішення про реорганізацію. Хочеться вірити, що хтось таки пояснить вчителькам, що ж це означає.

Прийняти бюджет прибув навіть Володимир Гунчик.
Хтось спішив привітатися, а хтось… вдавав, що не помітив

Один Петрович є, іншого – нема. «Все буде Україна!»

Тим часом у сесійній залі помітне пожвавлення. У президії – метушня. Керівник апарату облради Дмитро Дубняк приносить букет гарних рожевих троянд…

Крісло голови облради Ігоря Палиці займає його перший заступник Олександр Пирожик («Свобода»). Ще за мить голова фракції УКРОП Вячеслав Рубльов разом з Дмитром Дубняком тиснуть руку голові Волинської ОДА Олександру Савченку. Той сміється (в гарному гуморі) і рішуче займає своє місце. Стає зрозуміло, що обласний бюджет прийматимуть без голови облради. Як згодом пояснять у ЗМІ: не прибув через сімейні обставини.

«Буде чи не буде?»

Зате в залі, вперше з часу звільнення з посаду голови Волинської ОДА Володимир Гунчик («Солідарність»). Сьогодні «всіх собак на нього вішати» буде трохи не з руки. Тут же і Володимир Бондар, керівник пропрезидентської фракції.

На місцях для запрошених аж два нардепи: Ірина Констанкевич (поруч із головою Прилісненської ОТГ Ігорем Терещенком зі свого округу), і Юрій Савчук. Чи-то воювати за «Волиньторф» прийшли, чи два зайці вбити: заодно мати поважну причину пропустити резонансне і важливе голосування за те, щоб УПЦ називати РПЦ, з чим саме визначалися у парламенті?..

У президії – троє: Роман Карпюк, Олександр Пирожик і Олександр Савченко

Руки на серце, Державний Гімн. Потім «Плине кача»… Потім годинник і квіти Майї Москвич за тріумфальну перемогу в «Іграх нескорених».

«Все буде Україна!» - скаже вона з трибуни. 5 років тому вона так само стояла на цій трибуні і закликали змінити владу на Волині, що потім в сталося.

У ляшківців – розкол

Шок для непосвячених. На перших хвилинах роботи стає зрозумілою депутатська метушня та схвильованість. Олександр Пирожик озвучує заяви від Юрія Ройка, керівника фракції «Радикальної партії Олега Ляшка» та Анатолія Грицюка, теж ляшківця, про вихід з цієї фракції. Каже, є зайва і про створення нової фракції РПЛ з Миколою Булігою на чолі. Але «на трьох» фракції не буває.

Як уже ввечері пояснить Юрій Ройко, вранці йому несподівано стане відомо, що троє його колег Микола Буліга, Вячеслав Богдан та Сергій Котюк захотіли зняти його з посади лідера фракції і виключити з неї, Анатолія Грицюка – теж. Він це назве «нахабним рейдерським захопленням», а вчорашніх колег «прихвостнями БПП».

Микола Буліга в гарному настрої. Бо вже не в РПЛ?

Як бачимо, чим ближче до виборів, тим слабше дрібним фракціям вдається не бути нічиїми «прихвостнями». Розкол вже пережили у «Батьківщині», у «Самопомочі», розпався «Наш край».

Ще за мить Анатолій Грицюк змусить всіх журналістів шалено швидко записувати його традиційні «перли» у блокноти: «ви принизили мою честь і гідність», «ви впали в моїх очах нижче плінтуса», «в колишні часи я викликав би вас на дуель», «можете вийти на телебачення і сказати: «Грицюк, симпатичний хлопець»… Так екс-голова облради, а нині кандидат в мери Ківерців Анатолій Грицюк відреагував на статтю в газеті, де його звинувачують в тому, що в Тростянці (село на Ківерцівщині) досі нема газу, з чим і прийшли люди на прийом до голови ОДА Олександра Савченка.

Анатолій Грицюк зібрався на дуель?

Тепер Савченко мусить іти на дуель. Генерал-полковник міліції Савченко. І – танкіст Грицюк.

«Якщо хочете – пішли», - відповість Олександр Ілліч з президії. І додасть: у нього є докази в тому, що фірма, яку, кажуть люди, «привів Грицюк», справді нажилася на… «газофікації». Газофікацією, нагадаю, Анатолій Петрович сам колись ці процеси і називав.

Торфяний батл. «У нас уже билі гєнєрали. Нє пугайтє!»

Першим у порядку денному був «Волиньторф». Як згодом скаже голова Волинської ОДА за трибуною облради, «це той випадок, коли ситуація дійсно критична».

 Волинські обранці запланували прийняти звернення до низки поважних структур щодо «розборок» довкола «смачного» держпідприємства. А Олександр Савченко, як і анонсував раніше, запланував відверту розмову з депутатами про порушення і справжню роботу чи не єдиного крупного підприємства в одному з поліських районів.

У залі чомусь раптом запахло корвалолом…

Олександр Савченко: «Совість у декого стоїть!»

Тендерів через «Прозоро» не проводять. Бюджетникам продають торф «втридорога», а своїм клієнтам-приватникам – задешево. Усередині – пекельні умови і рабська праця. Одних штрафів – на мільйон, бо без дозволу знімають верхній шар ґрунту. «Звернувся до правоохоронних органів» і «хай спробує хтось не реагувати»…

Хтось озивається із зали. Але ж «завод стоїть», мовляв.

«Совість у декого стоїть!» - парирує голова ОДА з трибуни.

«У нас уже билі гєнєрали. Дома жглі. Нє пугайтє!» – емоційно реагує депутат Василь Столяр («Батьківщина»). 

Савченко продовжує. «Єдине, що мене зупиняє, - це 400 людей», – запевняє. А згодом: «Я закриваю свій виступ. Слухаю запитання»… В залі – оплески.

Тим часом лідери фракцій, що входять до більшості, періодично виходять за ці двері.
Може, варто зняти цю незрозумілу картину з хмарами в кулуарах?

Директор підприємства Іван Киричик не перебивав. Мовчав. Він з іншої фракції, з опозиційного до президентських сил УКРОПу. Він теж за мить стане за трибуну, «критиме» цифрами, показуватиме на фото той так званий родючий шар на болоті, який нібито зняли працівники підприємства. Доводитиме, що підприємство працює в нереальних умовах: при кількарічному блокуванні погодження нових площ для видобутку.

Жодного слова чомусь не просили працівники заводу. І це незвично. Бо раніше вони зразково влаштовували протести і в залі, і за трибуною, і на весь Київський майдан.

Слово взяла Ірина Констанкевич. Пояснила, що мусить бути цього дня тут, бо маневичани – її виборці.

«Присутні тут попередники, яких народ називає «гундюки», нічого не зробило, щоб підприємство було в безпеці», - переконує вона.

Просить обранців згадати відомий вислів Єжи Лєца: «Кажуть воно мертве і вбивають його». Депутати тим часом гуглять, хто ж то такий той Єжи Лєц…  

Ірина Констанкевич: «Народ їх називає «гундюки»

А за трибуну стає Юрій Савчук. Нардеп зачастив до облради. І собі цитує класиків. Не називаючи, правда, прізвищ. У нас нині, каже, все «під гаслом знаменитого твору: «Ми іх душилі, душилі…». Кожному – свої класики.

Ти часом у залі знову пожвавлення. Керівники фракцій «УКРОПу» та «Свободи» час від часу виходять із зали, заходять, щось шепчуть головуючому Олександрові Пирожику.  У звернення вносить правку «вказати на неприпустимість закриття ДП «Волиньторф» і більшість голосує за. Але «за» - тільки 39.

«Шахєр-махєр», або Чого кладуть дороги в сніг?

На диво швидко у сесійній залі голосують за програми. Неочікувано більшість підтримує проекти, з якими виходять до трибуни керівники профільних підрозділів ОДА. Торік усе блокувалося безжально.

«Ваша паніка мені незрозуміла. Звідки ви взяли , що ми не проголосуємо?» - розводить руками головний укропівець Вячеслав Рубльов.

І вже на 15-му питанні порядку денного стають зрозумілими всі «реверанси». Бюджет. Головний фінансист ОДА поважно йде до трибуни. Йому не вперше…

«Проект бюджету нами був поданий вчасно. Доходи обласного бюджету становлять 6,9 мільярда гривень. Дійсно, вони на 1,6 мільярда менші. Тому що пільг і субсидій передбачено менше. Припинено митний експеримент (планувалося залучити 840 мільйонів гривень)», - каже Ігор Никитюк.

Володимир Бондар чекає на роздруківку голосувань за бюджет

Наголошує: 80% у проекті бюджету – це захищені статті, 20% - це програми. І майже немає капвидатків.

Просить підтримати проект бюджету, поданий адміністрацією і погоджений комісіями, бо він - збалансований. Адже на бюджетній комісії напередодні сесії розподіл коштів неочікувано для виконавчої влади знову «перекроїли». Зміни стосуються 25 млн грн. З них 17  млн зняли з перинатального, пообіцявши виділити їх пізніше. Забрали трохи грошей і зі спорту. Там теж не плачуть…

«Солідарність» це обурило.

«Дуже приємно, що почалися публічні обговорення бюджету. Але це не означає, що в інших питаннях можна робити «шахєр-махєр». Давайте подивимося на райони. Є Камінь-Каширський, є Маневицький…  Ратнівського району тут немає зовсім», - піднімається Володимир Бондар («Солідарність»).

Ірина Вахович, голова бюджетної комісії, наполягала:
рішення перекроїти бюджет в останню хвилину – колегіальне, а значить – правильне

«От вам і відповідь, чому кладуть дороги в сніг. А тому, що ви торік затягнули з переліком. Невідомо, чи гелікоптер прилетить до виборів і чи буде тут сесія до виборів. Ірино Михайлівно, зробіть мужнє рішення (у бік Ірини Вахович, голови бюджетної комісії і депутатки від УКРОПу, цього дня звучатиме чимало позитивних оцінок її фахової роботи навіть від політичних опонентів, - авт.). Ви сказали, що це не ваш проект, це колегіальний. Зніміть проект комісії, а давайте приймемо бюджет, поданий адміністрацією», - долучається до критики його колега по фракції Віктор Козак.

«Складається враження, що недарма зняли Турака», - коментує Михайло Бегаль (головний лікар Ратнівської ЦРЛ і депутат від «Солідарності»).

Андрій Турак, колишній голова бюджетної комісії, якого провладна більшість змінила на Ірину Вахович (УКРОП), не втручається…

Голова ОДА просить не приймати бюджет у такому варіанті. Марно. Без голосів тут ці прохання – як в стіну горохом. 40 – за. Частина зали такий бюджет не підтримала.

УКРОП «за»!

«Чужий» ректор і чужа музика

Були цього дня і важливі майнові рішення, і кадрові. І низка звернень за партійними «цеу». Однак після бюджету ряди спорожніли. Фракція «Солідарність» розійшлася, очевидно, не маючи наміру брати участь у, за їхніми ж словами, «шахєр-махєрі». Залишили залу і народні обранці.

Укропівці просять перерву на вимогу фракції на 10 хвилин. Уперше за день є час випити кави… Якщо хтось встигне)

Перерва на вимогу фракції. В перерві фракція поменшала...

Перевіривши, чи є кворум після перерви, та пересвідчившись, що в залі 39 депутатів, присутні продовжили роботу. Під кінець бюджетної сесії укропівці вигнали з фракції ректора ЛНТУ Петра Савчука. Той недавно став радником голови ОДА, розкритикував за підхід до розподілу коштів свою університетську колегу Ірину Вахович. І взагалі, давно «не з нами». Позбувся Петро Петрович і посади голови освітянської комісії, тепер нею керуватиме депутатка Любов Ліпич (УКРОП).

«Дякую, що дали можливість бути чесним перед собою, а не керуватися партійними, а іноді навіть незаконними рішеннями», - відповів ректор.

Радикали. Вже не фракція, але все ще пліч-о-пліч

***

Завіса. Оплесків не було. Сірого кота на сходах облради – вже теж. У вечірніх маршрутках вже ніхто не чув російського шансону. Бо його з подачі свободівців заборонили на цій же сесії як «російський культурний продукт».

«Давайте пропишемо, що за це буде. Треба ж якесь покарання!» - ратував депутат Володимир Кучер.

Втім – марно. Над покаранням ламати голову не стали. Але, здається,  російських пісень у луцьких маршрутках вже й так не включають. Мені, наприклад, дорогою додому у вухах дзвеніло тільки «голосуємо», «голосуємо»….

На Київському майдані, 9 стає гарячіше. Пекельніше. Фракційні розборки. «Рейдерські захоплення». Заяви. Чи не перший жорсткий виступ голови ОДА з трибуни облради. І відсутність Ігоря Палиці. Волинський «картковий будиночок» майстерно розхитують.

І він, здається, таки хитається.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

Ранок. Без мітингарів під стінами...
Сесія? Бюджет? Хм...
Мітингарі – всередині

 

У сесійну залу хтось приніс букет
Але тут тільки Слабенко і Кварцяний
Тим часом Микола Буліга готує революцію?

 

Михайло Імберовський зайнятий своїми справами...
Заступник голови облради Роман Карпюк – серйозний, бо коли бюджет, то не до жартів

 

А Вячеслав Рубльов раптом виявив, що хтось з колег зайняв його депутатське місце
А Палиці не буде...

 

Головне: правильні лозунги...
Дивна сесія: Палиці нема, Гунчик – є...

 

А от Олександр Савченко ігнорувати обранців не став
Вітання. Рукостискання...

 

Ну, почали...

Вітання – Майї Москвич
«Все буде Україна!» – каже вона

 

Радикали побили горшки, але усміхаються!
Тим часом Савченко готовий до битви за «Волиньторф». Чи за бурштин?

 

Іван Киричик, директор ДП «Волиньторф», – поміж двома вогнями?
«Ми їх душилі, душилі». Нардеп Юрій Савчук цитував класиків...

 

Анатолій Вітів заборонив російську музику на Волині й був у гарному настрої
Іван Киричик: «Це можна назвати родючим грунтом?»

 

Олександр Товстенюк, права рука Ігоря Палиці на Волині. Самотній і замислений
Вячеслав Рубльов тим часом – весь у переговорах...

 

Тим часом бої тривають.
Хтось воював за бюджет і Ратнівський район. Як Володимир Бондар...

 

Хтось традиційно їв цукерки...
Чи пив «Боржомі»...
А Петро Савчук позбувся посади. І фракції.
Не біда, кажуть. Мінус в УКРОПі, плюс в «Солідарності»?

 

Може, й так… 

 

Депутати своє зробили.
А тепер журналістам – треба знайти слова… 

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьку журналістку ледь не розвели на гроші шахраї
Наступна новина У Луцьку лікувати дітей з аутизмом допомагають собаки. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини