Через «Устилуг» з України хотіли вивезти старовинне Євангеліє. ФОТО

Через «Устилуг» з України хотіли вивезти старовинне Євангеліє. ФОТО

Волинські митники на посту "Устилуг" виявили в автомобілі пенсіонера, що виїжджав за кордон, старовинну книгу "Євангеліє учительне". Воно було дбайливо загорнуте у рушник та вкладене у картонну коробку.

Про це інформує Волинська митниця. Завдяки пильності волинських митників в Україні залишиться "Євангеліє учительне", створене у першому десятилітті XIX століття. Чи стане цей стародрук окрасою якогось музею, вирішить суд. 

За словами громадянина, ця книга є родинною реліквією та перейшла йому у спадок від матері. Як належить у таких випадках, Євангеліє передали на експертизу. Згідно з офіційним висновком, створений у першому десятилітті XIX століття примірник справді має історичну та культурну цінність, а його вартість оцінена у 40 тисяч гривень.

Завдяки пильності волинських митників в Україні залишиться "Євангеліє учительне", створене у першому десятилітті XIX століття. Чи стане цей стародрук окрасою якогось музею  - вирішить суд.

Відповідно до законодавства, вивезення культурних цінностей, навіть тимчасове, за межі митної території України, дозволяється лише за наявності Свідоцтва, яке видає Державна служба контролю, створена Міністерством культури України. Про такий дозвіл на вивезення чоловік заздалегідь не подбав, тож його дії кваліфіковані як порушення митних правил за ознаками частини третьої статті 471 Митного кодексу України.

У червні 2022 року норми цієї статті були змінені. Відповідно до нової редакції, недекларування громадянами товарів, що підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо вивезення за межі території України, тягне за собою накладення штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн) з конфіскацією таких товарів або без такої.

Отже, подальшу долю книги, з огляду на індивідуальну ступінь провини порушника, має встановити суд. Митниця скерувала справу на його розгляд.

Читайте також: «Так звана «друга армія світу» – це всього лиш мильна бульбашка», – воїн волинської бригади


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Багато операцій реалізовано завдяки жінкам, – в.о. голови СБУ про роботу української агентури
Наступна новина Лучанка, яка бореться з онкологією, 7 місяців чекає з полону сина – захисника Маріуполя
Останні новини
Схожі новини