«Через ваш мораторій ми лишимось без роботи»: волинські лісівники висловили своє обурення радикалам

«Через ваш мораторій ми лишимось без роботи»: волинські лісівники висловили своє обурення радикалам
Фото - Лісівник

На Волині лісівники зустрілись з депутатами обласної ради від Радикальної партії Ляшка, аби висловити їм своє обурення з приводу заборони експорту лісу-кругляка, що негативно впливає на діяльність лісництв області.

Зокрема, у смт Цумань відбулась зустріч працівників місцевого лісогосподарства та ДП «Ківерцівське ЛГ» з депутатами Юрієм Ройком, Анатолієм Грицюком і Володимиром Дейною (БПП «Солідарність»).

Так, в.о. директора ДП «Цуманське лісове господарство» Юрій Фролов розповів, що з початку року фіксується зниження показників господарської діяльності підприємства.

«Для нас на сьогодні гостро стоїть питання обмеження експорту круглої деревини. Для прикладу я просто наведу статистику по рентній платі, тобто, лісовий дохід за користування до лісових господарств у І півріччі 2017 року сплачено 1 315 000 гривень, у І півріччі 2018 сплачено всього 473 тисячі.

Лісовий дохід до державного бюджету у 2017 році було сплачено 2 834 000, а вже в І півріччі 2018 року - 407 тисячі. Я вважаю, що це катастрофічне зниження показників підприємства. Це пов’язано не лише з забороною реалізації закордон лісу-кругляка, а й наявністю заповідних територій. Тому нам дуже важко спрогнозувати, що з нами буде завтра», - зауважив директор Юрій Фролов.

Зокрема, лісівники нарікають на те, що в їхній сфері назрівають масштабні кадрові проблеми. Мовляв, санітарні рубки проводити треба, однак нині дуже важко отримати дозвіл на їх проведення від відповідних екослужб. Дуже часто ця процедура займає півтора-два місяці.

Тож лісівники просять депутатів повпливати на це і прискорити цей процес на законодавчому рівні. Більше того, нині на підприємствах деревини у надлишку, а місцевих підприємств не є вдосталь, аби реалізувати її на внутрішньому ринку.

«Наше підприємство – одне з найбільш успішних, ми справно сплачуємо податки і всі платежі, у нас хороші заробітні плати, іде ріст кількості робітників і заробітна плата від 4500, а середня – 8676 гривень. Ми ріжимо «вальожник» і сухостій, хворі дерева. Ми 100% виконуємо план, але в нас нема державної підтримки… Ми не маємо достатнього місцевого ринку, аби реалізовувати ліс у таких обсягах.

А за кордоном наша деревина коштує в рази дорожче. Тому ця призупинка збуту деревини неабияк б’є по нашій діяльності. Ми не можемо дивитись назад, нам хочеться розвивати лісове господарство і нормально працювати, а не боятись того, що завтра частину працівників доведеться звільнити, бо немає з чого платити зарплати», - наголошує директор ДП «Ківерцівське ЛГ» Віталій Каращук.

За його словами, покупці на внутрішньому ринку зараз активно скидають ціну, бо знають про те, що на складах підприємства створюються надлишки продукції. Тому, на думку Віталія Каращука, це призведе до обвалу ціни, а відповідно -- до недоотримання коштів по реалізації.

Цілком ймовірно, що виникне проблема з виплатою заробітної плати та сплатою податків до бюджету. Тож, на переконання директора ДП «Ківерцівське ЛГ» Віталія Каращука, потрібно негайно взятись за вирішення проблеми, яка виникла у лісовій галузі через заборону експорту лісу-кругляка та призупинкою експорту дров’яної деревини.

«Через це у нас іде накопичення деревини на лісосіках, бо ми не маємо куди збувати. Крім того, всихається ліс через дію комах-шкідників, через що накопичується короїдна маса. Заборона на експорт не вирішує проблему нелегальних вирубок, масового всихання лісу, проте має негативний вплив, адже, продаючи ліс за кордон, держава отримувала б значно більше надходжень до бюджету, оскільки ціни на ліс за кордоном значно вищі.

Наш підприємець не готовий платити ціну за ліс таку ж як і іноземний імпортер та й виробничі потужності з переробки деревини не здатні в повному обсязі переробити ту кількість та якість лісосировини, що заготовляється лісопідприємствами», - наголосив Віталій Каращук.

Його позицію підтримують обидва колективи Цуманського та Колківського лісових господарств, які з’їхалися, аби висловити своє обурення.

Працівники лісгоспів вирішили запитати представників влади, чого їм чекати завтра, чому нема стабільності, куди дівати дров’яну деревину. Та найбільше їх цікавило те, де ще, окрім лісгоспів, можна знайти належно оплачувану роботу. Адже єдиним варіантом після звільнення для багатьох є заробітки за кордоном.

Депутат Волинської обласної ради Юрій Ройко погодився з тим, що ситуація з лісом нині плачевна. Мовляв, він – єдиний у спецкомісії фаховий спеціаліст у лісовому господарстві, а тому як ніхто розуміє, що таке зниження якості деревини через поширенні шкідників і чому важливі санітарні рубки.

Однак, на його переконання, питання діяльності лісових господарств стояло б не настільки гостро, якби в країні були наявні потужні деревообробні підприємства, які системно скуповували б ліс за належну ціну. Мовляв, тоді прийняття заборони на експорт лісу не так гостро вдарило б по волинських лісгоспах.

«Я розумію, що лісогосподарські підприємства нашого регіону є бюджетоутворюючими підприємствами. Я усвідомлюю, наскільки вам не легко, адже на ваші плечі лягла відповідальність через відсутність державної підтримки. Це велика помилка, що лісову галузь позбавили бюджетного фінансування. Але… У суспільстві існує така думка, що лісник – одразу лісокрад. У багатьох випадках ці претензії безпідставні. Але давайте будемо відверті: є багато порушень у лісовій галузі», - заявив Юрій Ройко.

Його колега по партії Анатолій Грицюк взагалі заходився розповідати про виробництво меблів, масштаби крадіжок лісу та нелегального експорту кругляка за кордон під виглядом дров. Тим не менше, він визнав, що ситуація з впровадженням мораторію на реалізацію деревини та призупинка продажу дров за кордон б'є по лісових господарствах. Мовляв, ринок деревини та започатковані реформи в лісовій галузі рано чи пізно, але приведуть до того, що державних лісгоспів не буде.

«Мені дорогий Ківерцівський район, я знаю більш-менш проблематику лісової галузі. Тому я пропоную узагальнити вашу пропозицію і через звернення депутатського корпусу обласної ради, зрештою, і Верховної Ради публічно озвучити і підняти це на рівні держави. Я розумію, що треба розвивати місцевий ринок і аби інвестори заходили, ставили підприємства і закуповували лісосировину та реалізовували її на внутрішньому ринку. Он чергова сесія запланована на 13 вересня, то, думаю, ми до того часу встигнемо сформувати пропозицію щодо проблем лісівників», - запевнив Анатолій Грицюк.

Зрештою, обговоривши основні проблеми лісової галузі, з якими зіштовхнулись Ківерцівське та Цуманське ЛГ, лісівники розійшлись. Тим не менше, вони очікують, що влада відреагує на їхні проблеми. Адже цим депутатам вони довірились одного разу і тепер розуміють, що в праві вимагати від них працювати в інтересах виборців, а не на благо своїх політичних лідерів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина ТОП-10 поширених запитань про туристичний страховий поліс
Наступна новина Дороги світу, що вражають. ФОТО
Останні новини
Схожі новини