Червоний снігопад. Мешканці Іванич страждають від лушпиння кукурдзи, яке сиплеться з неба

Червоний снігопад. Мешканці Іванич страждають від лушпиння кукурдзи, яке сиплеться з неба

Вже третю осінь жителі вулиці Луцької в Іваничах страждають від лушпиння кукурудзи, яке сиплеться з неба, як сніг. Люди розповідають: усе через роботу елеватора ТОВ «П’ятидні», що працює біля будинків.

Через роботу сушарок для жителів прилеглих вулиць восени розпочався сезон червоного снігопаду. Там на подвір’я, городи і просто людям на голови з неба падає багряний «попіл». На узбіччях доріг його шар сягає декількох сантиметрів, а люли скаржаться, що все це потрапляє ще й у легені, пише БУГ.

Подружжя Людмила та Михайло розповідають, що вже втомилися від постійного лушпиння. Воно всюди і його не позбутися ніяк, будь-які прибирання марні. Також жаліються на постійний шум, особливо вночі коли запускають процеси сушіння.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/o6oAHIZ11vM" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

“Воно скрізь: в хаті, на городі, на подвір’ї та в легенях. Дитяча гірка вкрита цими відходами. Неможливо жити. Ми вже втомилися, не знаємо в кого просити допомоги”, – скаржиться пані Люда.

   

Мешканці впевнені: підприємство працює без фільтрів, отже всі залишки перероблених культур викидаються у повітря. До того ж вони вважають, що ці відходи шкідливі, адже зернові обробляють хімікатами.

“Вже три роки так живемо. З вересня по грудень тут сушать кукурудзу, літом – рапс і зерно. Цілий рік не маємо чим дихати. Після відкриття підприємства думали, що скоро з’являться фільтри й проблема зникне, але вже пройшло три роки, а сміття стало тільки більше. А нас годують обіцянками”- кажуть місцеві.

 

Голова селища Лідія Томашевська розповіла, що депутати звертались в екологічну інспекцію, прийшла відповідь, що через карантин провести перевірку не можуть. Щодо перевірки наявності фільтрів на підприємстві, Томашевська сказала, що це не є компетенцією селищної ради. Вона порекомендувала людям звернутися самостійно в екоінспекцію.

Директор підприємства Микола Павлюк запевнив, на елеваторі встановлені всі фільтри, які передбаченні технологічним процесом, вони працюють і на 90% затримують відходи. За його словами, лушпиння від кукурудзи – не хімічне і для людей не шкідливе. Каже, що підприємством дотримані всі екологічні норми.

Мешканці з цим не згідні, вони вимагають налагодити роботу елеватора так, щоб їм нічого не сипалося на голови. Адже, говорять, не тільки в кукурудзі справа, адже її лушпиння – видно, а от відходи інших культур вдихаєш у легені.

Люди будуть звертатися в екологічну інспекцію, писати скарги та відстоювати своє право на нормальне життя.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коронавірус на Волині: 466 нових хворих та 25 смертей
Наступна новина У Луцьку на Ковельській затримали водія автобуса, який конфліктував з поліцією через карантин. Відео
Останні новини
Схожі новини