У громаді на Волині опалюють енергетичною лозою

У громаді на Волині опалюють енергетичною лозою

Майже усі заклади бюджетної сфери селища Іваничі на Волині обігрівають альтернативним паливом. Котельні використовують тріску енергетичної верби. Від газу для опалення бюджетних установ в Іваничах відмовилася сім років тому.

Про це пише Суспільне.

Де вирощують альтернативне паливо

Площі енергетичної лози на Волині займають понад 1300 гектарів, розповіла Суспільному директорка агроенергетичної компанії Ірина Гнап. Плантація розташована за 30 кілометрів від Іванич, що впливає на вартість біопалива для громади.

Плантація неподалік Іванич

Що три роки дерева енергетичної верби скошують і виготовляють з них біомасу.

Як лозу використовують в Іваничах

Централізованого постачання тепла в Іваничах немає, більшість споживачів користуються індивідуальним газовим опаленням. Комунальні ж заклади, зокрема школи, садочки та лікарню, опалюють три котельні на твердопаливних котлах.

Як розповів керівник виробничої дільниці Олег Новосад, на складі вже підготували п'ять тисяч метрів кубічних біомаси. На увесь опалювальний сезон потрібно сім-вісім тисяч метрів кубічних тріски. За добу одна котельня спалює 15 кубів подрібненої лози.

Витрати на опалення лозою

«Наші твердопаливні котли себе окуповують, коли є низькі температури, якщо порівняти затрати газової котельні за температуриі -20 і тої котельні, яка використовує альтернативні джерела енергії, то в таку пору дуже вигідно палити альтернативними джерелами», – каже голова громади Лідія Томашевська.

Зі стартом нового опалювального сезону в селищній раді розраховують, що ціна однієї гігакалорії від твердопаливних котлів становитиме 3 тисячі 190 гривень. Торік було 2 400 гривень.

Як розповіла Суспільному директорка агроенергетичної компанії, ціни на тріску, як і на газ, міняються, але лоза дешевша. «Як мінімум удвічі дешевше генерувати тепло, енергію з відновлювальних джерел», – додала Ірина Гнап.

На Волині, зі слів керівника департаменту регіонального розвитку і житлово-комунального господарства області Андрія Пирога, 55% бюджетних установ мають котельні із котлами на твердому паливі.

Читайте також: Погуляйко розповів, наскільки Волинь готова до опалювального сезону


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Погуляйко прокоментував прильоти на Волині
Наступна новина У Луцьку ударна хвиля пошкодила приватний будинок, постраждала людина
Останні новини
Схожі новини