Чи може рак розвинутися внаслідок COVID-19

Чи може рак розвинутися внаслідок COVID-19

COVID-19 для онкопацієнта – суттєво небезпечніша хвороба, ніж для людини без важких та хронічних недуг. Чому так, чи можна робити щеплення проти COVID-19 під час лікування раку, чи потрібна вакцинація тим онкопацієнтам, які вже перехворіли на коронавірус, чому цій категорії людей потрібна додаткова доза вакцини?

Відповіді на усі ці та інші запитання підготував Благодійний фонд «СТОПРАК» у комунікації із онкологами та експертами з вакцинації.

Чи повинні люди, які хворіли чи хворіють на рак, вакцинуватися проти COVID-19?

Так. Люди, які хворіють на ракові захворювання чи хворіли на них раніше, повинні зробити щеплення проти COVID-19. Люди, у яких діагностований рак і які лікуються, є імуноскомпрометованими та належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19. Тому вакцина допоможе захистити організм онкопацієнта від серйозних захворювань, спричинених COVID-19,  і навіть смерті. 

Чи є вакцини безпечними для людей, які хворі на рак?

Так. Вакцини проти COVID-19 безпечні для людей з раком. Невелика кількість людей може
мати алергічні реакції на певні інгредієнти у вакцинах, тому важливо спочатку звернутися до свого лікаря, якщо у вас коли-небудь була алергічна реакція на будь-яку вакцину або ліки.

Чи повинні вакциновані  далі носити маску, мити руки та дотримуватися соціальної дистанції?

Так. Люди, які вакциновані, є стійкішими до інфекцій, проте вони все одно можуть заразитися COVID-19 та поширити вірус. Тому важливо, щоб люди, хворі на рак, продовжували дотримуватись цих важливих заходів безпеки.

Чи потрібна вакцинація тим хворим на рак, які вже перехворіли на COVID-19?

Так. Люди, які перехворіли на COVID-19, все одно повинні щепитися проти COVID-19. Вакцинація підвищує рівень антитіл, які додатково захищають від повторного зараження. Якщо людина  заразиться COVID-19, вакцинація, ймовірно, допоможе уникнути смерті та серйозних наслідків, спричинених цим захворюванням.

Які побічні ефекти вакцинації?

Серед можливих побічних ефектів вакцинації такі: біль у місці ін'єкції, втома, головний біль, біль у м'язах і суглобах, озноб, лихоманка, нудота, набряк лімфатичних вузлів. Усі ці побічні ефекти повинні зникнути через кілька днів.

Читайте також: Як працюють «Мобільні медичні бригади» на Волині

Зрідка можуть виникати серйозні побічні ефекти. Проте важливо знати, що користь від вакцинації переважає ймовірність появи побічних ефектів. Поговоріть зі своїм лікарем про те, чого очікувати, і обговоріть, чи можете ви використовувати препарати для полегшення болю або дискомфорту. Але пам’ятайте, що не слід приймати ці ліки напередодні  вакцинації задля запобігання побічних ефектів.

Рецидив онкологічного захворювання не може розвинутися як наслідок того, що людина перехворіла на COVID-19. Немає наукових даних, які б могли підтвердити, що коронавірус SARS-CоV-2 може спричинити онкологічне захворювання. Якщо в людини була  зафіксована ця недуга після того, як вона перехворіла на коронавірусну хворобу, у такому випадку вона вже була в організмі людини. 
Вакцинація проти COVID-19 може бути зроблена до, після та під час лікування. Усе залежить від нозології, на яку хворіє людина, і від терапії, яка запланована. 

Усе вдасться, якщо правильно скомбінувати хіміотерапію та вакцинацію. У кожного онкопацієнта є план лікування, він може обговорити його з лікарем і визначити час, коли йому краще зробити щеплення.

Яка вакцина підходить для щеплення онкопацієнтів

Національна група експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) дійшла висновку, що будь-яка з наявних в Україні вакцин проти COVID-19 може бути використана для щеплення осіб із супутньою онкопатологією незалежно від ситуації – чи особа перебуває в ремісії, чи отримує протипухлинну терапію.

Онкохворим необхідна додаткова та бустерна дози вакцини: у чому різницята які інтервали введення? Для досягнення вищої ефективності захисту від COVID-19 особам із онкопатологією необхідно вводити додаткову дозу в межах первинної вакцинації. Окрім того, як і усім іншим, цій категорії необхідні дві бустерні дози.

Додаткова доза – це введення +1 дози вакцини проти COVID-19 до первинної вакцинації для досягнення кращого захисту в імуноскомпрометованих осіб (наприклад, онкохворих). 

Додаткову дозу зараховують до курсу первинної вакцинації. Бустерна (або ревакцинальна) доза – та, яка вводиться для посилення чи відновлення імунної відповіді й ефективності вакцини, яка з часом згасає. 

Додаткова доза вводиться через 28 діб після останньої дози основної схеми вакцинації. Перша бустерна доза вводиться через 5 місяців від введення останньої дози вакцини в первинній вакцинації, а дітям із 12 років – через 6 місяців. Але якщо вводилася вводилася додаткова доза вакцини, то перша бустерна доза вводиться через 3 місяці (дітям з 12 років та дорослим). Друга бустерна доза вводиться з інтервалом 4 місяців після першої бустерної.

Як вберегтися від коронавірусу, якщо у вас рак?

Людям, які долають рак або мають його в анамнезі, варто подбати про те, аби вберегтися від COVID-19. Для цього: 

  • переконайтеся, що ви зробили всі щеплення, передбачені повним курсом вакцинації для цієї категорії людей;
  • уникайте закритих багатолюдних приміщень;
  • дотримуйтесь соціального дистанціювання;
  • регулярно мийте руки і не торкайтесяо бличчя;
  • використовуйте антисептики;
  • за можливості працюйте дистанційно;
  • зачекайте 14 днів після останнього щеплення COVID-19 іншої людини, перш ніж мати з нею тісний контакт;
  • провітрюйте своє помешкання;
  • попросіть друзів і родину пройти швидкий тест на антиген, якщо знаєте, що тривалий час будете з ними у тісному контакті, а також наголосіть своєму близькому оточенню на обов’язковості вакцинації. 

ПАМ’ЯТАЙТЕ: єдина можливість уникнути важкого перебігу коронавірусної хвороби  – вакцинація!

Читайте також: На Волинь привезли ще понад 11 тисяч доз вакцини Pfizer


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині надають безоплатну правову допомогу постраждалим від війни
Наступна новина Поліція розшукує лучанина, який намагається уникнути покарання
Останні новини
Схожі новини