«Чим рекламніший текст, тим  менше людей його дочитає», -  спікерка West Media Forum Катерина Венжик

«Чим рекламніший текст, тим  менше людей його дочитає», -  спікерка West Media Forum Катерина Венжик
Директорка зі спецпроєктів інтернет-видання Liga.net на форумі у Луцьку

29 листопада у Луцьку відбувся 4-й West Media Forum. Говорили про медіа і бренди, навіщо вони один одному і як їм співпрацювати. Організатори  – видання Бізнес.Район, генеральні партнери «СІД медіа груп» та PMBA Бізнес-Академія. Тема: «Брендам потрібні медіа».

Як рекламуватися круто? Про те думає кожен потужний бренд. Спікерка форуму Катерина Венжик розповіла про те, які фішки нативної реклами треба знати медіа і бізнесу: що таке нативна реклама і «з чим її їдять».


Нативна реклама (native advertising ) - текст, який пишеться і сприймається як редакційний, який не виглядає як реклама, але який створюється за підтримки того чи іншого бренду та обов’язково маркується. Вид реклами, які набирає популярності в українських ЗМІ. Однак часто медійники не розуміють, як нативку зробити якісно, а бізнес не розуміє, чому їм потрібна саме вона.

Більше про це можна було почути на West Media Forum, що зібрав надзвичайно потужну аудиторію і слухачів, і експертів, зокрема – безпосередньо від Катерини Венжик.

Довідково. Катерина Венжик - директорка зі спецпроєктів інтернет-видання Liga.net. У комунікаціях працює 20 років, з них років 15 – у журналістиці. Українська економічна журналістка, екс-головна редакторка Delo.ua. Окрім медіа, очолювала прес-службу ОТП Банку та була комунікаторкою офісу реформи фінансового сектору за підтримки ЄБРР.

 

*  *  *

«Нативна реклама – відносно новий тренд в рекламі, на світовому ринку їй близько 10-ти років, в Україні вона тільки зароджується. Чому вона працює? Тому що все інше припиняє працювати. Ми всі прекрасно знаємо, що пряма реклама припиняє працювати. Піар працює з брендами, але не продає товари. Тому мало б з’явитися щось на межі. Щоби це рекламувало якісь якості, але не містило прямого рекламного змісту».

 

*  *  *

«Одразу всі за неї схопилися. Одразу всі вирішили, що будуть робити рекламні нативні проекти. І почали робити рекламні проекти, які стали називати нативними. У словосполученні native advertising , слово native набагато важливіше! Нативка – це природній редакційний контент, в який вписані меседжі бренду. Це те, що знаходиться на стику журналістики і реклами».

 *  *  *

«Нативка не має продавати ваші товари. Вона працює з асоціаціями, з цінностями. Цінності – це дуже важливий фактор. Якщо цінностей у вашого бренду нема, не йдіть в нативку».

 

 *  *  *

«Базова потреба нативки – це цікавий контент. Ви не можете робити нативні проекти, не створюючи цікавий контент. Інакше це будуть просто рекламні повідомлення. Зрозумійте, в який цікавий контент могло б вписатися ваше повідомлення».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Мені у свою». Нащо лучани носять з собою чашки

 

*  *  *

«Геніальні нативні проекти робить компанія LOreal. З них жоден не присвячений косметиці. Для прикладу, їхні тексти – про жінок в науці, про жінок у підприємництві».

 

*  *  *

«Інший приклад. Один із локальних брендів звернувся до нас із пропозицією зробити з ними проект про відмову від пластику. Супер! Починаємо працювати ближче. Запитуємо найперше: «А ви самі відмовилися від нього?». Чуємо: «Ні». Про що тоді говорити?.. Зрештою ми не робили з цим брендом нічого».

 

 *  *  *

«Нативна реклама – це про асоціації, які ви хочете створити про свою компанію, про те, яку репутацію ви хочете набути».

 

 *  *  *

«Редакція найчастіше чує: «Нам треба проект про щось». Натомість вона мала б чути: «У нас є така проблема в бізнесі. Нам треба її вирішити».

 

 *  *  *

«Стереотипи, які притаманні брендам: якщо я за щось заплатив, то згадки про мій бренд мають бути у кожному третьому чи кожному п’ятому рядку. Насправді у всьому світі працює проста формула: кількість згадок бренду зворотно пропорційна кількості читачів».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Ура, моя мама веганка! Як я пробувала не їсти «вбивчої їжі». ЕКО-КЕЙС

 

*  *  *

«Чим рекламніший текст, тим  менше людей його дочитає». 

*  *  *

«Я переконана, що нативна реклама і політика чи політики – не повинні бути разом».

 

Записала Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото Ірина КАБАНОВА. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковелі на стерилізацію собак виділили два мільйони гривень
Наступна новина «Дітям не потрібні мультики», – вальдорфська вихователька Інна Марчук
Останні новини
Схожі новини